Periodisme gris. Jaume Fabre

Periodisme gris

Jordi Amat

Fabre és un dels periodistes que millor coneixen la seva ciutat. La seva tesi doctoral sobre la Barcelona de 1939 és esplèndida i va fer un paper determinant en la salvaguarda de la memòria del seu gremi. El seu nou llibre, que fuig de condemnes morals, torna al món periodístic de la postguerra.

Taxi, Carlos Zanón

Harry Crews deia que en literatura el talent no va pas malament, però que el que importa és el coratge. A Zanón n’hi sobra. Parla de pares i fills i àvies, d’Horta i el Guinardó, de la burgesia o de “la parte baja de la clase media”. Així que clava l’aixada a la seva zona i el seu llinatge, el seu talent brolla com un guèiser.

Un regalo para Kushbu

Des de fa un temps, la literatura de no-ficció ja no només la integren les pàgines il·lustres d’autors com Capote, Mailer, Carrère o Caparrós, sinó també les pàgines il·lustrades de les novel·les gràfiques, que han fet possible el binomi rigorós i socialment compromès format pel periodisme i el còmic. Un regalo para Kushbu és l’exemple més proper que tenim en el temps i l’espai d’aquesta hibridació de gèneres.

Foto: J. Postius. AFB

Dalí i Barcelona Autor: Ricard Mas Edita: Ajuntament de Barcelona 555 pàgines Barcelona, 2017 El 1974 els meus pares em van dur a un happenning de Dalí a la plaça de la Porxada de Granollers. A Dalí l’envoltava una gentada

Llibres-06-CA.jpg

Catalunya, empastifada

Matthew Tree

Nazis a Barcelona. L’esplendor feixista de postguerra (1939-1945) Autors: Mireia Capdevila i Francesc Vilanova Editen: L’Avenç i Ajuntament de Barcelona 227 pàgines Barcelona, 2017 No és cap secret que el règim franquista, tot i mantenir una neutralitat formal durant la

Llibres01 CA

Retorn al Xino

Lilian Neuman

El transformisme, l’homosexualitat extremada, regnaran en aquest carrer del Cid, així com el doble tall, la no integritat, la condició trencada i equívoca de les persones. L’amo de La Criolla, el qui regentava aquest local que va deixar de ser antre per convertir-se en meca, havia començat jugant brut i va acabar pitjor.

Photo: AFB

És la Barcelona de 1992, la ciutat simbolitzada per la mascota Cobi, les places i els carrers on l’escriptor situa la història de Ferran Simó, un jove que la guerra ha convertit, en paraules del narrador, en un gos. Pinzellades de realisme màgic tornen novament a ser presents en aquesta novel·la de Baulenas.

Barcelona supermodelo

Quin “Model Barcelona”?

Genís Barnosell

L’expressió “Model Barcelona” té a hores d’ara significats diversos, no només perquè els elements que en formen part han evolucionat, sinó perquè el que es discuteix són els seus elements constitutius.

Llibres00

Grans relats

Jordi Amat

Nacionalisme espanyol i catalanitat. Cap a una revisió de la Renaixença Autor: Joan-Lluís Marfany Edita: Edicions 62 950 páginas Barcelona, 2017 La voluntat i la quimera. El noucentisme català entre la Renaixença i el marxisme Autor: Jordi Casassas Edita: Editorial

Barcelona infraroja. La ciutat encantada

Com el seu títol ja anticipa, es tracta d’un conjunt de 170 fotografies realitzades amb rodets analògics sensibles a la llum infraroja, que l’ull humà no percep de forma natural.

La ciutat trasbalsada. Ròmul Brotons i Segarra

Aquest llibre ens presenta la història convulsa dels deu primers anys del segle XX, que obririen el pas de Barcelona cap a la modernitat.

Escenes barcelonines. Emili Vilanova

No busquin en aquest llibre tafaneries, sinó el dia a dia modest, rutinari, somort, dels barcelonins del seu temps, la segona meitat del segle XIX.

Llibre1 cat

La ciutat lliure

Quim Noguero

Un bon llibre de llibres. Un relat engrescador sobre com ens hem envoltat d’aquests registres de memòria encapsulats, i del paper que han tingut a la ciutat entre biblioteques, editorials, llibreries, bibliobusos, bancs-biblioteca, campanyes de lectura i noves conquestes socials que van apostar per una ciutat il·lustrada que posés l’alta cultura a l’abast de la majoria.

Llibre2 cat

La Barcelona líquida

Xavier Theros

Molt ben documentat i amb una selecció de fotografies impagable ens recorda la gran quantitat de vestigis existents de la que va ser la principal via d’aigua de la ciutat. Seguint el curs del Rec, el llibre ens condueix a través de mil anys de la història de Barcelona.

Llibre3 cat

L’Ajuntament ha publicat una versió actualitzada del llibre Cops de gent. La nova edició segueix, amb modificacions molt lleugeres, la mateixa estructura de la versió original, i l’amplia amb set noves manifestacions del període 2004-2014.

Llibre-3 cat

Quan la vida triomfa

Jaume Pons Alorda

Gràcies a les pàgines de ‘Poesia Contracultura Barcelona’ podem endinsar-nos en un temps i en unes obres que van lluitar contra tot, fins i tot van anar a la seva contra, i aquest és el risc d’encarar-se amb la poesia com a forma de vida, com a ràbia, quasi entesa com una immolació.

Llibre-2 cat

Dos llibres recents del periodista i historiador Marc Andreu, publicats per Els Llibres de L’Avenç, ens acosten a la realitat de les ciutats catalanes de la segona meitat del segle xx i inicis del segle xxi.

Barcelona, ciutat simbòlica

La ciutat transmet molta informació que cal saber llegir. L’urbanisme n’és una, que és la traducció d’una determinada manera d’entendre l’espai en què hem de viure i fer-hi passar coses. Passejar per una ciutat és una contínua descodificació de significats notoris i ocults.

Publicitat i ephemera

En Josep Pla deia que als catalans ens perd l’estètica. Aquest llibre n’és un testimoni. És un recull d’impresos, però també un manifest de l’estètica més popular, una memòria de la qualitat dels professionals de la comunicació del passat i de les arrels del disseny gràfic català.

Kitsch Barcelona

Tot allò que toca el turisme es converteix en kitsch. Aquesta és tal vegada la principal conclusió que el lector traurà de la lectura de ‘Kitsch Barcelona’.

llibre 1 cast

Una ciutat biografiada

Daniel Venteo

La història de Barcelona es pot explicar a través dels seus documents o a través dels seus personatges, les seves institucions i les seves pedres. Això és el que se’ns proposa mitjançant una narració de més de vuit-centes pàgines en què el periodista Enric Calpena entrevista Barcelona.

llibre 2 cast

A la ciutat infinita

Bernat Puigtobella

Najat El Hachmi ja havia narrat la seva experiència en dues obres anteriors. Si a ‘L’últim patriarca’ El Hachmi hi parlava sobretot de la relació amb un pare, a ‘La filla estrangera’ se centra en la relació maternofilial.

llibre 3 cast

L’Ajuntament i Viena Edicions publiquen la història sobre l’època daurada del circ a Barcelona en els segles XIX i XX, un treball de Ramon Bech, estudiós del circ i cofundador de la Circus Arts Foundation.

Llibres en-1

Inspirar Barcelona

Martí Crespo

Són gairebé vuit-centes, les propostes de turisme interior per a viatgers autòctons a través d’edificis i indrets vinculats, (in)directament, a les lletres barcelonines. Totes ben classificades en tres grans àrees geogràfiques.

Llibres en-2

Fa quaranta anys del naixement de la revista satírica Butifarra!. L’Ajuntament de Barcelona i la Federació d’Associacions de Veïns (FAVB) han publicat una obra coral que fa justícia a una capçalera que va destacar entre les revistes gràfiques d’aleshores.