Foto: Vicente Zambrano

La ciutat invisible

Barcelona Metròpolis

Són moltes les capes de Barcelona que queden amagades. En aquest número, parlem de la fauna urbana, visibilitzem lluites veïnals com les de l’ateneu de Nou Barris o el pes històric de les dones en aquestes lluites, rescatem arxius i àlbums de fotografies familiars i, fins i tot, descobrim a què fa olor Barcelona.

Foto: A. Raspall / Parc Natural de la Serra de Collserola

El senglar no és benvingut a ciutat

Jorge Ramon López Olvera

Un cop habituats als aliments d’origen humà, els porcs senglars ja no es poden readaptar a la vida salvatge i l’única solució factible és eliminar-los, per motius ètics, legals i de responsabilitat civil, administrativa i sanitària.

Foto: Pere Virgili

El projecte ZOOXXI neix dels anhels de persones anònimes –activistes, animalistes, universitaris, científics i educadors– que posen en qüestió el model dels parcs zoològics com a hereus d’una tradició històrica de dominació dels humans sobre les altres espècies.

Foto: SUBMON

Fa anys que Barcelona es va obrir al mar, però ara cal actualitzar aquesta connexió i fer entendre que al front marí hi ha uns valors naturals que són un actiu de la ciutat i els seus habitants.

Foto: J.M. de Llobet / Museu de Ciències Naturals de Barcelona

Els animals exòtics pateixen l’antipatia extrema o la cobdícia insultant dels humans. Però encara sofreixen més per la manca de reconeixement com a éssers vulnerables. Cal aturar aquest tràfic que no aporta cap benefici.

Foto: J.M. de Llobet / Museu de Ciències Naturals de Barcelona

Un BioBlitz és un exercici d’identificació d’espècies en vint-i-quatre hores, obert a la participació de tothom. La fórmula de posar en contacte científics professionals i naturalistes amb el públic en general és molt efectiva.

Foto: Vicente Zambrano

En gairebé la meitat de les llars espanyoles hi ha algun animal de companyia, principalment gossos i gats. Hem de saber prevenir les relacions que poden portar conseqüències negatives i promoure les que resultin beneficioses per als humans i els mateixos animals.

Foto: Álbum de Clotilde Cerdà i Bosch. Biblioteca de Catalunya

Al darrer terç del segle XIX, actuar i pensar des d’una perspectiva feminista i antiesclavista podia tenir conseqüències. La compositora i arpista Clotilde Cerdà i Bosch, filla de la pintora Clotilde Bosch, esposa d’Ildefons Cerdà, ho va poder constatar en primera persona.

Foto: Dani Codina

Una visió en positiu de les olors urbanes obre la porta a considerar-les un element del màrqueting urbà. La desodoració de les ciutats i la seva clonació olfactiva –les mateixes olors a tot arreu– són hereves de l’urbanisme modern, entestat a deslliurar d’emoció els espais públics.

Foto: Lluís Salom

Les narratives històriques sorgides de la Transició de vegades han ignorat el paper dels moviments socials i, més encara, el pes de les dones en les lluites veïnals i obreres. Les quatres històries de vida que presentem exemplifiquen la invisibilització de la dona combativa per pertànyer a la classe treballadora, per ser dones i, en el seu cas, a més, per ser migrants.