Cultura Popular

Notícies de Cultura Popular

‘Gloriós Sant Roc, guardeu-nos de pesta i foc’

En molts indrets de Catalunya la devoció a sant Roc és molt estesa. Per això al voltant del 16 d’agost proliferen per tots els territoris de parla catalana diverses festes en honor seu, com les de la plaç Nova o l'homenatge que se li fa en el marc de...

Setze curiositats sobre els Gegants Vells de la plaça Nova

Per les festes de Sant Roc d’enguany els Gegants Vells de la plaça Nova celebren el 110è aniversari. Tots aquests anys d’existència han donat per un bon reguitzell d’històries, anècdotes i curiositats.

La Catedral, el barri perdut de Barcelona

Sempre parlem de les festes de Sant Roc de la plaça Nova i dels gegants modernistes de la plaça Nova, però, on és realment aquesta plaça? Ja fa unes quantes dècades que, de la vella plaça Nova, pràcticament no en queda res.

Diada del 10è aniversari del local dels Castellers de Barcelona

Enguany fa deu anys que els Castellers de Barcelona es vam traslladar a la seu actual del carrer de Bilbao. I per recordar aquesta efemèride preparen una gran festa amb música, jocs, àpats de germanor, col·loquis... i també castells, evidentment.

< >

Activitats destacades de la ciutat

tres reis

Cavalcada de Reis

La nit del 5 de gener la ciutat organitza una gran rebuda dels Reis de l’Orient amb una espectacular desfilada pels carrers de la ciutat.
Sant Antoni

Tres Tombs de Barcelona

La festa dels Tres Tombs de Barcelona té com a activitat principal una passada de bèsties que fan un circuit pel centre de la ciutat.

Tres Tombs Infernals

Els Tres Tombs Infernals és una celebració que es fa a Sant Andreu de Palomar i combina teatre al carrer, correfoc i espectacle pirotècnic.

Sabies que...?

Els gegants Vells de la Casa de la Caritat també són coneguts com a gegants del Carnestoltes perquè la primera referència que se’n té és de la participació en l’arribo del 1859. En aquell moment eren propietat de la Societat del Born, una de les entitats més actives en l’organització del carnestoltes barceloní d’aleshores. A més de publicar bans i tot de notes satíriques, l’agrupació organitzava una rua on se sap que hi havia un seguici amb diversos elements d’imatgeria festiva i alguns treballs molt espectaculars de comparseria efímera.


( … )

Àmbits festius de Cultura Popular Barcelonina