Tres Tombs de Barcelona

Sant Antoni, una festa que a Barcelona es viu de maneres molt diferents

Teniu a les mans el programa del cicle festiu de Sant Antoni a Barcelona, que es fa per tercer any consecutiu. Tot i ser un cicle recent, les festes i activitats que el componen no són pas totes noves: és el cas de la cavalcada dels Tres Tombs de Barcelona, que es fa de 194 anys ençà, i la de Sant Andreu, que, tot i ser més jove, ja té 92 anys. També hi ha actes una mica més nous, però ja ben consolidats al territori on es fan, com ara els Tres Tombs Infernals de Sant Andreu, els Foguerons de Sant Antoni de sa Pobla a Gràcia i la Porkada del Clot.

El conjunt d’activitats, que abraça gairebé tot el mes de gener, fa que Sant Antoni s’hagi convertit en una autèntica festa major d’hivern a la ciutat. En el calendari festiu barceloní, ja hi surt que una vegada acabades les festes de Nadal i Reis comença el cicle festiu de Sant Antoni.

El cicle és molt variat i pren formes ben diferents: engloba un seguit d’actes entorn del foc, els cavalls, els carruatges i fins i tot els diables. També té la particularitat que, encara que els actes es repeteixin d’any en any, no són mai exactament iguals. És una festa viva, que fa la gent que hi participa, i per això cada any la interpreta al seu gust. Una de les novetats d’enguany, per exemple, és el nou recorregut de la cavalcada dels Tres Tombs de la ciutat, que donarà un protagonisme especial al renovat Mercat de Sant Antoni.

Les relacions entre el Principat i Mallorca també s’estrenyen cada any amb els Foguerons de Sant Antoni de sa Pobla a Gràcia. La festa sempre presenta algun aspecte nou i enguany serà l’exposició ‘Mil dimonis’, una producció de la Fundació Casa Museu Pare Ginard que aplega més de cinquanta mostres de dimonis d’arreu: de Mallorca al Japó passant per Itàlia. La mostra és fruit de la recerca de l’antropòleg Francesc Alemany i el treball d’il·lustració de Melicotó i farà parada a Gràcia amb motiu dels foguerons.

Per tant des de l’11 de gener – el dia que arrenca el festival Tradicionàrius- fins al 26 de gener, que és quan es fa el darrer acte dels Foguerons de sa Pobla a Gràcia, teniu més d’una vintena d’activitats per gaudir relacionades amb el cicle festiu de Sant Antoni.

Divendres, 11 de gener

Inauguració de la 32a edició del Festival Folk Internacional Tradicionàrius

El començament del festival Tradicionàrius marca el final del cicle nadalenc i ens indica que en comença un altre: el de les festes de Sant Antoni. El festival, amb més de trenta anys de trajectòria, és un dels més destacats del país en el gènere folk.

Enguany arrenca amb un concert del músic Roger Andorrà, que presenta ‘Electrogralla’, un espectacle que parteix de l’herència de la gralla vuitcentista i la porta cap a la música actual, tot connectant aquest instrument a uns pedals electrònics. Però això no és tot: també hi haurà la tradicional cercavila d’inauguració pels carrers de la Vila de Gràcia, a càrrec del grup de percussió Kabum i el col·lectiu Guirigall. La Colla de Grallerls la Pessigolla, que fa 35 anys, farà una mostra al CAT.

Espai: plaça de la Vila de Gràcia i Centre Artesà Tradicionàrius (CAT, plaça d’Anna Frank, s/n)

Horari: 22 h seguici inaugural de la plaça de la Vila al CAT - 22.30 h: concert

Preu concert: taquilla, 12 € / anticipada, 10 € / Amics del CAT, 6 €

Dissabte, 12 de gener

Els Tres Tombs Infernals 2019

De la llegenda de sant Antoni, n’hi ha moltes versions. Una de les més originals és la que representa la Satànica de Sant Andreu amb els Tres Tombs Infernals. Barrejant mite, pirotècnia i un correfoc triple, la colla ja fa més de vint-i-cinc anys que explica com Satanàs va temptar sant Antoni amb plaers molt terrenals: el poder, la beguda i el sexe. Una cosa que varia cada any és l’escenificació de la llegenda, enguany ambientada en la unitat d’urgències d’un hospital.

 • Espai: plaça de Can Fabra
 • Horari: 20.30 h

 

Diumenge, 13 de gener

92a edició dels Tres Tombs de Sant Andreu de Palomar

Cavalls, genets, amazones i tota mena de carruatges: calesses, berlines, tartanes, faetons, carros de traginer... Un dels trets més distintius i tradicionals del cicle festiu de Sant Antoni és la cavalcada dels Tres Tombs. La primera que es fa a la ciutat és la de l’antiga vila de Sant Andreu de Palomar. La comitiva, que es completa amb una colla de llancers de la Guàrdia Urbana i una banda de música, fa tres tombs pels carrers més cèntrics del recorregut. Però enguany cal que estigueu alerta perquè el recorregut tradicional es modificarà per les obres del mercat!

 

 • Espai: carrers i places de Sant Andreu de Palomar
 • Horari: 10 h: concentració al Parc de la Maquinista – 11.30 h: sortida - 12.15 h: benedicció
 • Recorregut: carrer de Ferran Junoy - carrer de Sant Adrià – carrer del Segre – passeig de Torres i Bages – carrer de Palomar – carrer Gran de Sant Andreu – carrer de Joan Torres – passeig de Torres i Bages – carrer del Segre – carrer de Virgili – carrer de Santa Coloma – rambla de l’Onze de Setembre – passeig de Fabra i Puig (entre el carrer Gran de Sant Andreu i el de Concepció Arenal) (En negreta s’indiquen els carrers on es fan els Tres Tombs)

Dissabte, 19 de gener

Cavalcada dels Tres Tombs de Sant Antoni

La cavalcada dels Tres Tombs més antiga de la ciutat –ja té 194 anys!– arrenca a les 10.30 h des de la cruïlla entre l’avinguda del Paral·lel i el carrer de Tamarit. L’acte central és una passada d’animals formada per cavalls, ases i someres que fan un circuit pel centre de la ciutat cavalcades o tirant carruatges. Però la processó fa unes quantes parades de cap a cap de l’extens recorregut: a les 10.45 farà la primera per a la lectura del pregó davant el Mercat de Sant Antoni, que enguany anirà a càrrec de Joan Anton Torralba, president de les Colles de Sant Medir.

 • Recorregut: Cruïlla entre l’avinguda del Paral·lel i el carrer Tamarit (sortida) - carrer de Tamarit- Mercat de Sant Antoni (lectura del pregó) – carrer del Parlament - ronda de Sant Pau – carrer d’Urgell – carrer de Floridablanca - ronda de Sant Antoni – plaça de la Universitat – carrer de Pelai – la Rambla (descendent) – Retorn: avinguda de les Drassanes – avinguda del Paral·lel - plaça de Puig i Cadafalch
 • Horari: de 10.30 h a 14 h

Dissabte, 19 de gener

Porkada del Clot

La incorporació més recent al cicle festiu de Sant Antoni és la Porkada del Clot, una festa que barreja foc i gastronomia. A més, dona protagonisme al porquet, una part poc coneguda de la llegenda de sant Antoni Abat. Ja fa cinc anys que l’organitzen els Diables del Clot i la festa gira entorn del capgròs del Pork del Clot. Arrenca al matí amb una cercavila per a la mainada, continua amb una ruta de tapes elaborades amb carn de porc i acaba amb un correfoc amb tot de peces d’imatgeria que representen animals de raça porcina.

Dijous, 24 de gener

Inauguració de l’exposició ‘Un món de mil dimonis’

De dimonis, el món n’és ple. I la Fundació Casa Museu Pare Ginard de Mallorca ha produït una exposició que aplega més de cinquanta mostres de dimonis d’arreu: de Mallorca al Japó passant per Itàlia. Aquesta exposició, fruit de la recerca de l’antropòleg Francesc Alemany i el treball d’il·lustració de Melicotó, fa parada a Barcelona amb motiu dels Foguerons de sa Pobla. A més s’exhibirà en tres indrets diferents: l’Orfeó Gracienc, la Violeta de Gràcia i el Centre Artesà Tradicionàrius (inauguració a les 20 h).

 • Dates: Del 24 de gener al 22 de febrer
 • Espai: Orfeó Gracienc (carrer d’Astúries, 83) / La Violeta de Gràcia(carrer de Maspons, 6) / Centre Artesà Tradicionàrius (plaça d’Anna Frank, s/n)
 • Horari: Centre Artesà Tradicionàrius: De dilluns a divendres, de 17 a 21 / La Violeta de Gràcia: De dilluns a divendres, de 9 a 13 i de 16 a 23 h Dissabte i diumenge, de 10 a 23 h / Orfeó Gracienc: Dilluns, dimecres i divendres, de 17 a 20 h Dissabte, de 17 a 20.45 h
 • Entrada lliure

Tast de productes mallorquins i glosada

La gastronomia i la música són dues maneres excel·lents d’aprofundir una cultura. I aquest és l’objectiu del primer acte dels Foguerons de sa Pobla a Gràcia, una vetllada al Bar del CAT que comença amb una degustació de productes mallorquins i continua amb una glosada oberta a tothom, a càrrec dels Glosadors de les Illes i Cor de Carxofa. No deixeu escapar aquest espectacle presentat pel cantador Mateu Xurí, en què la sobrassada es barreja amb els garrotins de Maribel Servera i els botifarrons s’intercalen amb les corrandes de Catalina Canyelles!

 • Espai: Centre Artesà Tradicionàrius
 • Horari: 20 h
 • Entrada lliure

 

 

Divendres, 25 de gener

Conferència: ‘Un món de mil dimonis’

Aquest col·loqui té relació amb l’exposició triple que es pot veure aquests dies a l’Orfeó Gracienc, la Violeta de Gràcia i el Centre Artesà Tradicionàrius i anirà a càrrec de l’antropòleg Francesc Alemany.

 • Espai: La Violeta de Gràcia (carrer de Maspons, 6)
 • Horari: 18,15 h
 • Entrada lliure

 

Taller, concert i ball de bot amb S’Estol des Gerricó

Heu ballat mai ball de bot? És la dansa tradicional de Mallorca i cada any un esbart vingut expressament de l’illa en fa un taller de franc al Tradicionàrius. Enguany s’ha triat la formació de Felanitx S’Estol des Gerricó, que després del taller també oferirà un concert amb mostra de ball. I, en acabat, tothom qui s’hi animi podrà posar en pràctica els coneixements apresos amb una ballada oberta.

 • Espai: Centre Artesà Tradicionàrius
 • Horari: 19 h: taller - 22 h: concert i ball de bot
 • Preu: taquilla, 12 € / anticipada, 10 € / Amics del CAT, 6 €

 

 

Dissabte, 26 de gener

Folk als Mercats

Us imagineu anar a comprar al mercat un dissabte al matí i trobar-vos els sons tradicionals de Mallorca? Doncs això és Folk als Mercats, un programa de concerts de música d’arrel que es fa en quatre mercats del districte de Gràcia. Amb motiu de la festa dels foguerons, hi haurà el grup Xeremiers i també glosadors de Mallorca, que ompliran de ritme i glosa el tràfec del mercat.

 • Espai: Mercat de l’Abaceria (passeig de Sant Joan, 181) / Mercat de la Llibertat (plaça de la Llibertat, 27) / Mercat de l’Estrella (carrer de Pi i Margall, 73) / Mercat de Lesseps (carrer de Verdi, 200)
 • Horari: 12 h

 

Titelles tradicionals mallorquins

Les ‘teresetes’ són els titelles tradicionals mallorquins i ja ha esdevingut una tradició que cada any se’n faci una funció amb motiu dels Foguerons de Sant Antoni de sa Pobla a Gràcia. Enguany la representació anirà a càrrec de la companyia Teresetes Migjorn, que representarà la rondalla infantil ‘Bruixeries’.

 • Espai: Centre de Cultura Popular La Violeta de Gràcia (carrer de Maspons, 6)
 • Horari: 12 h
 • Preu: 4 €

 

Plantada de les colles de cultura popular i lluïments

A les 19.30 h, les colles de Cultura Popular de Gràcia i les de sa Pobla es trobaran a la plaça de la Vila, on faran els balls de lluïment. No us els perdeu: hi veureu els dimonis tradicionals mallorquins com ballen al costat de les bèsties fogueres de Gràcia. I tot plegat serà amenitzat pels Xeremiers de Mallorca, que interpretaran una sonada, acompanyats de la banda de flabiols i sacs de gemecs la Sacairada.

 • Espai: plaça de la Vila de Gràcia
 • Horari: 19.30 h

 

Cercavila

Després de ballar, les Colles de Cultura Popular de Gràcia i de sa Pobla participen en una passejada festiva que surt de la plaça de la Vila i acaba a la plaça de la Virreina, on hi ha un dels onze foguerons de la festa. Hi haurà els Xeremiers de Mallorca, la Sacairada, l’Àliga, els Trabucaires, els Gegants i els Bastoners de Gràcia, els Bastoners de Barcelona, els Tamborers d’Albopàs, els Dimonis d’Albopàs, la colla Malsons de la Vella, l’Atzeries de la Vella, els diables de la Vella de Gràcia, el Drac de Gràcia, el grup Kabum, la Diabòlica de Gràcia, els Escuats de la Malèfica del Coll, la Malèfica del Coll, el drac Gaudiamus i els Castellers de la Vila de Gràcia. Veniu a passejar pels carrers de Gràcia amb les colles mallorquines i barcelonines!

 • Espai: de la plaça de la Vila de Gràcia a
 • la plaça de la Virreina
 • Horari: 20.30 h

 

Encesa de foguerons a les places de Gràcia

Amb l’encesa dels foguerons comença la revetlla, un dels actes més populars i concorreguts de la festa. Al voltant de la foguera, s’hi torra carn, s’hi canten cançons i s’hi fan balls tradicionals. Enguany n’hi ha onze de repartits per les places i els carrers de Gràcia. A les 21.30 h, a la plaça del Diamant, s’hi farà la Festa de sa Ximbomba, amb glosada, cançons i xeremiers. I, a la mateixa hora, a la plaça de la Virreina, arrencarà una revetlla amb les ximbombes i els cantadors de sa Pobla, seguida d’una ballada a càrrec dels grups Qanarusa de Porreres i S’Estol des Gerricó de Felanitx (23 h).

 • Espai: plaça del Diamant, plaça de la Virreina, placeta de Sant Miquel, carrer de Joan Blanques, carrer de la Llibertat, carrer de la Fraternitat (part de baix), carrer de Puigmartí, carrer de Berga, carrer de Tordera, carrer de Verdi i carrer de la Fraternitat (part de dalt).
 • Horari: 21.30 h