Torrons

El torró és una massa dolça feta d’ametlles, pinyons, avellanes o nous torrades, barrejada amb mel o ou, fruita confitada, xocolata, etc., que normalment es presenta de forma rectangular. Hi ha tanta varietat de torrons com artesans que en fan, i no manquen mai sobre la taula per Nadal. Entre les varietats més destacades, hi ha els de Xixona, els d’Alacant i els d’Agramunt, que avui es poden trobar a tot arreu.

Els torrons són el dolç nadalenc per excel·lència; se solen servir amb les neules i són els llevants dels àpats que es fan durant aquells dies de festa.

L’origen del torró no és gaire clar, però sembla que és àrab –com una bona part dels dolços amb ametlles– i que es va anar popularitzant des de les comarques del sud del País Valencià cap a la península Ibèrica, Itàlia i Occitània. Amb tot, aquest dolç nadalenc ja el trobem documentat a casa nostra a l’edat mitjana; en el Llibre de Coch, mestre Robert ja n’inclou la recepta.