Festivitat de Corpus Christi

Arriba Corpus, una festa amb més de 600 anys d’història

L’Ajuntament de Barcelona, juntament amb la Catedral de Barcelona, ja fa molts anys que va decidir recuperar per a tota la ciutadania una de les festes més antigues i lluïdes que al llarg de la història s’han celebrat a la ciutat: el Corpus. I això ho ha fet a partir de dos dels aspectes més populars i participatius de la festa, que són fruit de l’herència col·lectiva dels barcelonins: l’ou com balla i la processó.

La celebració de Corpus és una tradició viva de Barcelona, que s’engalana per participar en aquesta manifestació de la rica tradició popular de la ciutat. Aquest any, a més dels espais ja tradicionals, podrem gaudir de la decoració de noves catifes florals com la de la Parròquia de Sant Ramon de Penyafort, la catifa de flors i encenalls elaborada pel centre ocupacional del Taller de Sant Camil al Museu Etnològic i de Cultures del Món.

I, coincidint la festa del Corpus amb l’arribada de la Flama del Canigó, diumenge 23 de juny, podrem admirar la creació d’una catifa al·lusiva a l’arribada del foc que encén les fogueres de Sant Joan a càrrec de la Comissió de la Flama del Canigó de Barcelona conjuntament amb les Catifaires del Raval.

Us animem a gaudir d’aquesta festivitat històrica i plena de simbolisme!

Un ou que què?

L’ou com balla, una de les celebracions més singulars de Barcelona, ha distingit la diada de Corpus des de l’any 1637. El costum consisteix a fer ballar un ou als brolladors de claustres, patis i jardins, que es guarneixen per a l’ocasió amb motius florals i cireres.

La tradició, tan senzilla com misteriosa, desperta passions entre els estudiosos, que discuteixen encara avui sobre l’origen i el significat de l’ou com balla. Per a alguns és una metàfora del cicle de la vida i una referència al temps i al moviment continu. Altres el veuen com un simple joc d’entreteniment, propi de l’edat mitjana.

Més enllà de la discussió sobre els orígens, el que sí que és cert és que la tradició ha arrelat a Catalunya, l’únic lloc del món on actualment es fa ballar l’ou. Aquesta celebració ja forma part de l’imaginari col·lectiu dels barcelonins, gràcies a la gran base popular en què se sosté.

Els brolladors i les fonts d’alguns claustres i patis de la ciutat mostren el joc entre l’aigua i un ou buit, embolcallat per les flors. Enguany a la ciutat hi ha disset representacions de l’ou com balla repartides per tots els districtes. Us convidem a passejar per la ciutat per descobrir-los!

La processó festiva de Corpus, patrimoni cultural immaterial de la ciutat

El moment culminant de la festa de Corpus a Barcelona és la processó festiva, una desfilada laica amb tots els elements del seguici popular, com ara els Gegants de la Ciutat, els del Pi, els de Santa Maria del Mar, l’Àliga, el Lleó, el Bou... A més surten acompanyats de diversos balls, música i més elements de cultura popular, com ara trabucaires, la Coronela, els Falcons i la Moixiganga.

La processó, celebrada a Barcelona des del 1320, és un patrimoni cultural immaterial de la ciutat. Durant segles aquesta cercavila ha estat la veritable festa major de la ciutat. En el vessant civil i popular, ha estat l’origen de molts balls i elements d’imatgeria festiva: els gegants, els capgrossos, el bestiari i més danses i entremesos que són fruit de la imaginació popular exposada en el gran aparador que històricament ha estat la processó de Corpus.

La processó es fa el diumenge següent a la festivitats de Corpus i enguany s’escau el 23 de juny. A partir de les 19.00, els diversos elements aniran sortint des del pati de l’ajuntament acompanyats de música i seguint un ordre estricte. Després de les presentacions i els balls de rigor, la processó festiva arrencarà i circularà carrer del Bisbe amunt fins a arribar al pla de la Seu. Allà el seguici eclesiàstic s’unirà a la processó festiva, amb la singular custòdia en el tron del rei Martí sota el tàlem.

Programa:

19.00, a la plaça de Sant Jaume: Actuacions dels Falcons de Barcelona i Ball dels Gegants del Corpus de Barcelona.

19.10, a la plaça de Sant Jaume: Sortida del Seguici Popular de Barcelona  - gegants, bestiari i balls- des del pati de l’Ajuntament.

19.15, a la plaça de Sant Jaume: Arrencada de la processó festiva de Corpus. Recorregut: carrer del Bisbe, plaça Nova, on el Seguici Popular farà una parada fins la sortida del seguici eclesiàstic.

Vine a descobrir els edificis patrimonials de la Barcelona Vella de la mà de l’ou com balla

Per Corpus, l’Associació Cultural Joan Amades us descobrirà la majoria dels edificis patrimonials de la Barcelona Vella on s’organitza l’ou com balla: el Palau Nadal i el Palau del Marquès de Lió, actual seu del Museu Etnològic i de Cultures del Món; el Palau Requesens o de la Comtessa de Palamós, on hi ha la Reial Acadèmia de Bones Lletres; el Palau del Lloctinent, seu de l’Arxiu de la Corona d’Aragó; el Palau Reial Major on hi ha el Museu Frederic Marès; el Claustre de la Catedral de Barcelona i la Casa de l’Ardiaca, seu de l’Arxiu Històric de la Ciutat de Barcelona. El recorregut finalitzarà a la Casa dels Entremesos, on hi ha custodiats al llarg de l’any gran part dels elements d’imatgeria festiva de Ciutat Vella.

Informació bàsica:

Horari: dijous, 20 de juny, i divendres, 21 de juny, a les 18.00 h i a les 18.30 h, sortida des de la placeta de Montcada.

Activitat gratuïta. Cal inscriure’s prèviament en aquest formulari: Ruta de l’Ou com Balla