Barcelona Cultura

CIÈNCIA PER A TOTS ELS PÚBLICS AL PARC DE LA CIUTADELLA

El Festival Barcelona Ciència va arribar al seu punt àlgid amb la Festa de la Ciència, celebrada el 27 i 28 de maig i que enguany va aplegar més de 15.000 persones al Parc de la Ciutadella. Un ampli ventall d’activitats amb formats diversos i en un ambient festiu i familiar van permetre l’intercanvi de coneixements entre científics i ciutadans.

Les propostes van ser molt diverses, des de L’Illa del Tresor, una projecció immersiva sobre el paper cada cop més important de la biotecnologia i la genètica en l’avenç de la medicina, fins la representació teatral Katastrophe, a càrrec de l’Agrupación Señor Serrano, ambdues amb molt bona acollida.

Conèixer el sistema circulatori, descobrir reaccions químiques, provar una bicicleta de rodes quadrades o sortir a la caça del mosquit tigre per les immediacions del parc van ser altres de les més de 100 activitats programades amb les quals el públic de totes les edats va poder gaudir durant el cap de setmana.

D’aquesta manera la primera edició del Festival Barcelona Ciència arriba a la seva fi després de dues setmanes d’activitats l’objectiu de les quals era apropar la ciència a la ciutadania, fomentar la seva participació i crear noves sinèrgies.


BIOBLITZ AL PARC DE L’ORENETA

Dissabte 27 de maig es va organitzar la primera Bioblitz al Parc de l’Oreneta. Vuit experts i quaranta participants hi van buscar la biodiversitat. Matinar va permetre veure una fauna que més tard ja no és activa. Les dades provisionals donen l’observació de 158 espècies: 84 mamífers, 31 ocells, 92 vegetals, 17 líquens, 7 molses, 3 formigues; i sargantanes, carpes i la papallona de la col.

La Bioblitz de l’Oreneta era promoguda per entitats que estudien el Mapa Verd de Sarrià, i les dades van ser bolcades a la plataforma Natusfera. Una agradable i profitosa activitat de ciència ciutadana per conèixer el patrimoni natural del barri.

Mapa Verd de Sarrià
Natusfera


CIÈNCIA I CIUTADANIA ES RETROBEN AL MUSEU BLAU

El Museu Blau de Barcelona va ser l’escenari de la quarta edició del Dia de la Ciència Ciutadana, una iniciativa que va tenir molt bona acollida. La jornada, que va començar a les 9 del matí i es va allargar fins al vespre, va permetre conèixer de primera mà projectes en els quals la col·laboració dels ciutadans és cabdal.

La inauguració a càrrec d’Anna Omedes, directora del museu, i Oscar Abril Ascaso, director d’Innovació, Coneixement i Arts Visuals de l’ICUB, va donar pas a un seguit de tallers de dades i d’implicació ciutadana. Els projectes Open Data BCN i Mosquito Alert van ser dos dels més destacats del matí.

Després d’una pausa, va arribar el torn per conèixer iniciatives com Mapping for Change, a càrrec de María Alonso, i Medialab-Prado, amb David Gómez Abad, tot això abans de posar el punt i final amb un BioBlitzBCN sobre la biodiversitat, la participació ciutadana i la ciència per part de Dacha Atienza.


JORNADA ACTS217

El CCCB va acollir dilluns la primera jornada ACTS on es va posar de manifest la intersecció híbrida entre art, ciència, tecnologia i societat.

La jornada va comptar amb la participació de nombrosos experts en la matèria, els quals van donar a conèixer projectes com Després de la fi del món o xBarcelona. Les noves formes de convivència a partir de les crisis de la biosfera humana i la transformació del litoral barceloní també van tenir el seu espai.

Un debat obert entre els assistents i els ponents i la intervenció de dansa de Javier Martín van posar el punt i final a la primera edició.


4rt DIA DE LA CIÈNCIA CIUTADANA

Compartir experiències sobre l’ús de les dades en els projectes i bones pràctiques en relació a la implicació i la participació de diversos agents és l’objectiu d’enguany. 25 de maig al Museu Blau.

Els assistents podran conèixer de primera mà projectes com Mapping for Change, a càrrec de María Alonso; Media-Lab Prado, amb David Gómez Abad; i Open Data BCN per informar-se dels diferents projectes impulsats per Barcelona Ciència.

Cal inscripció prèvia.


FESTIVAL BARCELONA CIÈNCIA 2017

Onzena edició del Festival Barcelona Ciència per difondre el coneixement científic i els avenços tecnològics. Del 15 al 28 de maig.

Conferència inaugural de l’experta en planificació urbana i ambiental Isabelle Anguelovski el proper 17 de maig a la Reial Acadèmia de Ciències i Arts de Barcelona.

Xerrades sobre actualitat científica en set bars de la ciutat en el marc del Pint of Science Festival, del 15 al 17 de maig.

Trobades entre investigadors i ciutadans en el BioblitzBCN, del 19 al 21 de maig al Jardí Botànic Històric i el 27 de maig al Parc de l’Oreneta.

El 22 de maig el CCCB acull la jornada ACTS, i el 25 de maig, el Museu Blau és l’escenari del 4rt Dia de la Ciència Ciutadana.

Més de cent activitats per posar punt i final al Festival amb la Festa de la Ciència, que se celebra els dies 27 i 28 de maig al Parc de la Ciutadella. 


CIÈNCIA ALS BARS? SÍ! ÉS EL FESTIVAL PINT OF SCIENCE

15-17 de maig en set bars de la ciutat: Alfa, Grizzly 72 Sports Bar, Blacklab Brewhouse, La Iguana, Bacanal Café, Mau Mau i Michael Collins

Aquest festival internacional proposa xerrades als bars sobre l’actualitat de la recerca científica amb els investigadors més punters, que comparteixen els seus coneixements en un ambient relaxat i distès.


 

Citizen Science Day

For the third consecutive year, Citizen Science Day will be celebrated on Friday, November 18. Over the course of the day, leading members of the citizen science community will meet at the Centre Cívic Joan Oliver “Pere Quart” community centre to share experiences, good practice, knowledge and opinions.

A wide range of activities will take place during the day, including technical sessions, talks and lectures, presentations, a project fair and a safari featuring several examples, open to all, enabling participants to learn about different lines of research in which they are invited to cooperate.

Programa 3r Dia de la Ciència Ciutadana

Presentation

Through six citizen science projects, residents in six Barcelona neighbourhoods will carry out real research with direct impact on their area of residence. The city’s community centres are the epicentre for meeting, preparing and discussing these projects, which involve a number of different associations. The objective of Citizen Science in the Neighbourhoods is to promote the practice of participative science that can provide a response to the concerns of the people of Barcelona.

The initiative, launched by the Office for Citizen Science ―a centre established by Barcelona Institute of Culture― is organised in cooperation with the city’s network of community centres and a number of research groups.

Six projects for six neighbourhoods

Citizen science is scientific research that is made possible only by the cooperation and participation of non-experts. These are projects in which citizens play an indispensable, key role in all or part of the research. The city can become a space for action, participation and change as knowledge is generated by all and for all, from the very start of activities.

Beginning in October 2016, residents from the Barceloneta, Esquerra de l’Eixample, Maternitat i Sant Ramon, Guinardó, Bon Pastor and Baró de Viver neighbourhoods will take part as researchers in real science projects that also reflect their concerns. With the active involvement of members of the general public and the facilities provided by digital technologies, the aim is to make it possible to engage in participative community research that encourages people to think, gather evidence and engage in activities revolving around social and environmental issues.

Citizen Science in the Neighbourhoods is organised around a common procedure that includes the following steps:

  • Posing a challenge. A social, environmental or health issue that affects the neighbourhood and mobilises community centres, schools and different groups and associations. The challenge is based on a research question, a hypothesis.
  • Data gathering. Fieldwork and analysis aimed at finding a response to the initial question, using tools, resources and support from existing citizen science projects.
  • Results and interpretation. The results, including input from other citizen science projects, are studied and discussed collectively.
  • Action. The research process is presented to the public, along with recommendations for the adoption of new policies that provide an effective response to the concern that motivated the project in the first place.

Local residents

Local residents are the main players in Citizen Science in the Neighbourhoods. Without their knowledge, reasoning and technology, achieving the objectives of the research projects would be an impossible goal. Input from citizens can help to increase knowledge of aspects of the environment that can then be studied and scientifically researched. The inhabitants of a neighbourhood have access to information that scientists are not always able to gather and, moreover, can find ways of resolving issues and undertaking action to improve quality of life in the city.

The state of health of the River Besòs as it passes through Barcelona, and of the sea and beaches along our coastline, the quality of the air we breathe in the city, allergies caused by pollen from plants in parks and gardens, the presence of exotic and indigenous mosquito species and patterns of mobility among citizens, among others, are the subjects chosen for citizen science study projects in the neighbourhoods. These are issues that have a direct impact on the lives of the city’s people, and local residents are those who notice changes in their environment and can generate useful information through their day-to- day activities. In this way, ordinary citizens are able to make observations and measurements, share them and start a dialogue with the scientific community. Their input is indispensable.

The neighbourhoods and the community centres

Barcelona’s community centres, which do much to promote social and cultural activity in the city, are the headquarters of the Citizen Science in the Neighbourhoods initiative. These centres host some of the activities in the programme and also act as places of reference where users can obtain information about the research projects and about citizen science in general.

La Barceloneta

Centre Cívic Barceloneta. Housed in a building that overlooks the sea, the Barceloneta community centre offers a wide range of cultural facilities that also now include citizen science. Today, the Barceloneta neighbourhood is subject to intense human pressure as a result of its development as an important tourist and leisure centre in recent decades. Activity in what was, originally, a fishing and industrial neighbourhood, has gradually come to focus on the service sector, basically hotels and restaurants, tourism and leisure. The Barceloneta neighbourhood is also the entrance gateway to the city for cargo ships and, in a more recent development, large cruisers, which dock in the city’s port every day. All this activity has an impact on the beaches and ecosystems along the sea front. The local residents are aware of this impact, which is highlighted by the Observadors del Mar (Sea Observers) project, and most specifically, through the compilation of data on the presence of plastics and microplastics on the beach. The project was launched by the Barceloneta Proa a la Mar community initiative, which coordinates educational activities in the area, particularly through work in cooperation with schools in the neighbourhood.

La Nova Esquerra de l’Eixample

Centre Cívic Urgell. Housed in the Teresa Pàmies Cultural Centre, in the heart of Barcelona’s Eixample district, this community facility devotes part of its activity to research, mainly in the fields of health and biomedicine. The streets of the Nova Esquerra de l’Eixample neighbourhood and the Eixample district in general are among the city’s main thoroughfares. The large numbers of motor vehicles that circulate around the area are a source of noise and air pollution that today represents one of the main issues that require resolution in the field of the environment and public health in our city. Air quality can vary from street to street, from day to day and even from hour to hour in a single day. The neighbourhood is, therefore, an ideal scenario for gathering data, using sensors for pedestrians as part of the CITI-SENSE- BCN project.

La Maternitat i Sant Ramon

Centre Cívic Joan Oliver - Pere Quart. Located in the Maternitat i Sant Ramon neighbourhood in Les Corts district, this community centre first opened in 1999 and was extended recently, in 2015, by a facility designed to promote social innovation. The neighbourhood has a diversified urban structure, combining an area of high population density with another occupied by facilities such as the grounds of Barcelona Football Club, part of the University Zone and the Tanatori de Les Corts funeral home. As a result, the area provides an interesting setting for studying patterns of mobility. The local residents can generate valuable data for the Bee-Path project, an initiative aimed at identifying the most frequently used routes and unexplored spaces to enable the design of measures regarding the urban system and to improve the neighbourhood.

El Guinardó

Centre Cívic Guinardó. Founded in 1982, this was the first community centre of its type to open in Barcelona. The centre is located in one of the higher areas of the city in a neighbourhood where, originally, there was considerable agricultural activity based on the model of the house and vegetable garden, and which even today contains a considerable number of green spaces. The urban parks and gardens here, including the Serra de Collserola Natural Park and other agricultural and rural areas around the city, release pollen into the atmosphere which causes many cases of allergies among the people of the city every spring. The Guinardó neighbourhood, halfway between the city and nature, occupies a strategic area where local people can take measurements for the Urban Flora and Allergies project. As a result, this initiative leads to the compilation of updated information on the flowering of plants and trees in the city whose pollen can cause allergies.

El Bon Pastor

Centre Cívic Bon Pastor. Located on the banks of the River Besòs in an area with historic ties to to water, the Bon Pastor neighbourhood was once crossed by the Rec Comtal irrigation canal and by several streams that flowed into the river itself. It is precisely in areas with water that mosquitos find their habitat. Some of these insects are indigenous, while others, including the tiger mosquito, are invasive species. This species, which can transmit diseases like chikungunya, has become established in our country, both in rural areas and in highly-populated cities like Barcelona. The local residents in the Bon Pastor neighbourhood have seen the expansion of these insects in the city, and can share their observations regarding its presence in their own closest environment by, for instance, taking part in the Mosquito Alert project, an initiative established to gather information about the presence of the tiger mosquito in the neighbourhood and about its breeding places.

Baró de Viver

Centre Cívic Baró de Viver. Having reopened at a new site in March 2015, this community centre was the first sociocultural facility in Spain to obtain LEED Platinum certification, the highest international recognition for the sustainability of buildings. The centre is a key cultural reference point in the Baró de Viver neighbourhood, on the banks of the Besòs, considered the most highly polluted river in Europe in the 1970s and 80s. In recent years, however, the neighbourhood has witnessed the recovery of the river. Since the creation of the Besòs River Park in 2004, the lower section of the river has been converted into a large urban leisure space where indigenous fauna also lives, making this the ideal scene for conducting the RIU.net project.

The schools

A pioneering initiative organised by several research groups, which launched a series of pilot schemes for citizen science projects in cooperation with schools, revealed the enormous potential that the teachers and pupils who take part in such schemes offer this type of projects.

Based on the results of this previous experience, Citizen Science in the Neighbourhoods pays particular attention to schools. Accordingly, in each of the participating neighbourhoods, at least one school is taking part in the local citizen science project. Groups of boys and girls of different ages play an active role in collecting samples and compiling data.

Apart from the scientific objectives behind each project, experiences like these help to raise these young pupils’ awareness about the issues concerned in each case. Moreover, taking another step forward, they can also set up discussions about possible actions to undertake in the environment of their own schools, their local neighbourhood and the city as a whole.

The participating groups are from the following schools in each neighbourhood:

  • Barceloneta: Escola Mediterrània, Escola Sant Joan Baptista, Escola La Salle, Institut Narcís Monturiol
  • La Nova Esquerra de l’Eixample: Institut Ernest Lluch
  • La Maternitat i Sant Ramon
  • El Guinardó
  • El bon Pastor: Escola Bon Pastor
  • Baró de Viver Institut Dr. Puigvert, Escola L’Esperança

The six projects are all aimed at resolving very different problems.

Observadors del Mar

Observadors del Mar (“Sea Observers”) is a meeting point between citizens and scientists, who research into the current state of the sea together. The group works with the Centre Cívic Barceloneta community centre.

The marine environment is the largest ecosystem on the earth’s surface. The oceans and seas are home to enormous biodiversity, part of it still unknown. They play a key role in climate and form a resource that humans have benefitted from since prehistoric times. However, our everyday life is altering marine ecosystems.

Climate change causes seawater to grow warmer and warmer. Overfishing means that many species are endangered. In certain areas, biodiversity is threatened by the arrival and establishment of exotic invasive species. On the sea bed and on the surface, the oceans are accumulating more and more waste, generated by our activity…

“Sea Observers” provides a meeting point where citizens and scientists can research into the current state of the sea together, a website where people in contact with the marine environment can share their observations and experiences with regard to the phenomena that are generating change in this watery environment.

The website contains data on the distribution and abundance of common species, the appearance of invasive marine species and the presence of effects on the ecosystem (mortality of organisms, sea bed and surface pollution). This data is used in research projects to improve our understanding of the impact that global warming, pollution, alterations of biodiversity, invasions of exotic species and overfishing have on the sea.

http://www.observadorsdelmar.cat

Project promoters
Institute of Marine Sciences, attached to the Spanish National Research Council (ICM-CSIC), in cooperation with Barcelona Maritime Museum

CITI-SENSE- BCN

CITI-SENSE-BCN is a project to monitor pollution using sensors carried by citizens. In cooperation with the Centre Cívic Urgell community centre.

The quality of the air that we breathe has a direct impact on our health and welfare, and the urban environment is where citizens are most exposed to air pollution. Today, more than half of the world’s population lives in the cities, and these are also the areas with the greatest problems of air pollution. Barcelona is one of the cities with the highest air pollution levels in Europe. This is due mainly to motor traffic, industrial activities and maritime transport, as well as, to a lesser extent, to domestic energy consumption. The problem is so great that, according to Barcelona’s Urban Ecology Agency, the city now exceeds the average annual thresholds set by the European Union regarding concentrations of certain pollutants, such as nitrogen dioxide.

Town planning and decision-making to improve air quality require a diagnosis that can identify the causes and effects of pollution in different areas of the city. Although Barcelona already has a centre of analysis and eleven air quality monitoring stations, by extending this measurement network we can help to improve this diagnosis, in terms of both space and time. Moreover, public awareness of air quality is one of the key solutions to the problem, which is caused, in the main, by our habits with regard to transport, to mobility. Although this awareness is growing in our city, there is still a long way to go.

CITI-SENSE-BCN is a project to monitor air quality using sensors integrated into citizens’ mobile phone devices. The participants take the city’s pulse and generate data of scientific interest with a three-fold objective: to promote environmental awareness among the general public; to increase the participation of citizens in decisions concerning the environment; and to provide information on the impact that people can have over the public decision-making process.

http://barcelona.citi-sense.eu/

Project promoter
Barcelona Institute for Global Health (ISGlobal)

Bee-Path

Bee-Path is a tool to study human mobility. In cooperation with the Centre Cívic Joan Oliver – Pere Quart community centre (Les Corts).

Within a small area in the city or from one country to another, humans move, and they do so following common patterns. Knowing why these displacements take place, when they take place, where most people are concentrated and other aspects about our movements is enormously useful with regard to many social, town planning and economic issues. For example, it enables us to improve town planning, prevent traffic problems, learn about different aspects of consumers’ behaviour at a shopping centre and even trace the routes that a virus may follow as its expands, so that measures can be taken against a possible epidemic.

Today, in the midst of the digital revolution, obtaining information about the movements that we humans make is possible thanks to mobile phones. These can generate anonymous real-time data about our individual location, which can then be collectively analysed in demographic studies such as the Bee-Path project.

Bee-Path is a tool to study human mobility, which is recorded using an application for mobile phone devices. The application, which is activated in specific contexts, provides an automatic analysis of the type of mobility employed by the user, proposing mathematical models to explain the phenomena observed. In this way, it becomes possible, in future, to predict mobility in given contexts. Bee-Path is the result of the work of a multidisciplinary team including physicists, biologists and artists at the Barcelona Lab Office for Citizen Science.

Bee-Path is conducted through the direct, voluntary, conscious participation of citizens, maintaining direct communication with users and providing access to research results. Moreover, the project provides open access to codes and data on experiments for anyone interested in using the resources generated.

http://bee-path.net

Project promoters
Open Systems (University of Barcelona), Dribia Data Research

Flora Urbana i Al·lèrgies

Flora Urbana i Al·lèrgies(Urban Flora and Allergies) is a project that provides information about allergenic plants. In cooperation with the Centre Cívic Guinardó community centre.

In the collective imagination, spring is usually associated with respiratory allergies. Whilst it is true that most plants flower in spring, releasing pollen that causes reactions in many people, research in the field has revealed that allergies can also occur in other seasons due to other species that flower at different times of the year. Moreover, in most cases, allergies are not caused by one plant species, but by several.

In Catalonia, one-and- a-half million people suffer from allergies of one kind or another, 40% of them caused by pollen. Moreover, urban pollution in cities can worsen the symptoms of allergies and increase their incidence. This is, therefore, a public health issue. That is why identifying the allergenic species and the areas and times when pollen is released helps health workers in the task of diagnosis and enables future allergenic episodes to be prevented or palliated.

Flora urbana i al·lèrgies initiative includes Plant*tes, a project in which the participants provide information about allergenic plants in their immediate surroundings and about the phenological state of these (whether their flowers are open or closed, and about their fruit), in order to improve our understanding of the relationship between the environment and allergic illnesses, thereby helping to improve the quality of life of people who suffer from allergies.

http://lap.uab.cat/aerobiologia/ca/

Project promoter
Autonomous University of Barcelona Aerobiological Information Point (PIA-UAB)

Mosquito Alert

Mosquito Alert is a project to research into and monitor the expansion of the tiger mosquito, an invasive species and a vector of diseases. In cooperation with Centre Cívic Bon Pastor.

The tiger mosquito (Aedes albopictus), which was detected on the Iberian Peninsula for the first time in Sant Cugat del Vallès in 2004, is an insect from Southeast Asia. Since its first appearance, it has spread like wildfire all over our geography. An annoying parasite that tends to bite mostly during the day, this mosquito has the capacity to act as a vector for tropical diseases like chikungunya.

Another vector of disease, and a cousin of the tiger mosquito, is the yellow fever mosquito (Aedes aegypti). This insect, generally found in tropical regions, can transmit the Zika virus and other diseases if it has previously bitten someone infected with it. Although the yellow fever mosquito has not yet been found in our country, experts warn of the possible arrival of this new invasive species due to goods traffic and the circulation of people around the world.

Mosquito Alert is a platform based on a mobile application to research into, monitor and control these two species of invasive mosquitos. In the case of the tiger mosquito, the project focuses on monitoring its expansion, whilst measures regarding the yellow fever mosquito centre on its possible detection.

http://www.mosquitoalert.com

Project promoters
”la Caixa” Foundation, Barcelona Public Health Agency

RIU.net

RIU.net is a project to evaluate, simply and intuitively, the ecological state of the River Besòs. In cooperation with Centre Cívic Baró de Viver community centre.

Human beings have learned to use the water in our rivers. This has generated enormous benefits for us, but it has also had a highly negative impact. The construction of irrigation canals, channels and dams has altered the flow of rivers, while discharges of pollutants and urban pressure have the effect of damaging the ecological state of their waters. And in a region like the Mediterranean, where water is scarce, rivers are even more badly damaged by human action.

Despite the work of wastewater treatment stations and efforts aimed at restoration and conservation made over the last few decades, there is still much to do in order to improve the quality of our rivers. This includes, among other measures, broadening diagnoses to ascertain their real ecological state. The morphology of rivers and the species that live in them provide information to this purpose, for they are indicators of ecological quality.

RIU.net is a mobile phone app to evaluate, simply and intuitively, the ecological state of a river and transmit this information to researchers at the University of Barcelona. The data is obtained through a couple of simple tests that can be carried out by non-experts.

Firstly, the user measures the quality of the river from a physical point of view, basically its morphology and hydraulic properties. This test includes such aspects as the type of river course, the section studied and the state of the riparian woodland. In the second test, the participant measures the river’s biological quality based on the macroinvertebrates that live in it – worms, snails, shrimps, insects and so on. A photograph is taken to complete all this information. Using this data, the app generates a quality rating for the river that is represented on a map used by researchers in their work.

http://riunet.net

Project promoter
University of Barcelona Freshwater Ecology and Management (FEM) research group

Observadors del Mar

CITI-SENSE- BCN

Bee-Path

Flora Urbana i Al·lèrgies

Mosquito Alert

RIU.net

Una cita anual amb el llibre de divulgació científica organitzada per CosmoCaixa amb la llibreria Laie, la Biblioteca Sagrada Família i l’Institut de Cultura de l’Ajuntament de Barcelona, en el marc de la 22a Setmana de la Ciència.

A més de la tradicional mostra i l’exposició de llibres amb les principals novetats en literatura de divulgació científica, aquesta nova edició ofereix tallers, presentacions de llibres i exposicions per a totes les edats.

Totes les activitats són gratuïtes

LES ACTIVITATS A LA BIBLIOTECA SAGRADA FAMÍLIAJOSEP M. AINAUD DE LASARTE

BENEFICIS DEL CONSUM MODERAT DE VI I CERVESA PER A LA SALUT CARDIOVASCULAR
Divendres 10 de novembre, 19 h.
Sala d’actes.

A càrrec de: Gemma Chiva, investigadora predoctoral de l’Institut Català de Ciències Cardiovasculars (ICCC). Organitza: La Biothèque, en col·laboració amb Madrid - Distrito Tetuán, el Parc de Recerca Biomèdica de Barcelona (www.prbb.org) i l’Associació Catalana de Comunicació Científica (http://www.accc.cat).

CLUB DE LECTURA DE CIÈNCIA I SALUT
Dimecres 15 de novembre, 19.30 h.
Espai de suport.

Segona sessió del Club de Lectura de Ciència i Salut, en què els participants comparteixen lectures d’aquestes temàtiques, tant obres generals de la literatura com llibres de divulgació dirigits a un públic general. El Club de Lectura és un grup tancat i les inscripcions per a participar-hi s’han de formalitzar a la Biblioteca.

ART I NATURA. CURS D’IL·LUSTRACIÓ BOTÀNICA
Dilluns 27 de novembre, de 17 a 19 h.
Espai de suport.

A càrrec de: Il·lustraciència. Curs gratuït de tres sessions. Dues tenen lloc a la Biblioteca (27 de novembre i 1 de desembre) i una, al parc de la Sagrada Família (29 de novembre). Cal formalitzar la inscripció prèvia a: cursos@illustraciencia.info.

CONFERÈNCIA VISIONS DE LA CIÈNCIA. LA CURSA ESPACIAL: EL NOU MODELAEROESPACIAL
Dilluns 27 de novembre, 19 h.
Sala d’actes.

A càrrec de: Jordi Berenguer, enginyer de telecomunicacions - UPC.

EXPOSICIÓ SOBRE LA IL·LUSTRACIÓ CIENTÍFICA A LA BIBLIOTECA EL CLOT - JOSEP BENET
Aparador de la Biblioteca, novembre i desembre

A la Biblioteca Sagrada Família - Josep M. Ainaud de Lasarte tenim un centre d’interès d’il·lustració científica. Aquesta vegada, però, no l’exposarem a la nostra Biblioteca, sinó que el donarem a conèixer en un altre barri i a uns altres usuaris. Per això, durant els mesos de novembre i desembre, la Biblioteca El Clot - Josep Benet exhibirà al seu aparador una bona part del nostre fons d’il·lustració científica.

COSMOCAIXA: ACTIVITATS DE LA SETMANA DE LA CIÈNCIA 2017

Per celebrar la 22a edició de la Setmana de la Ciència, els caps de setmana de l’11 i el 12, i del 18 i el 19 de novembre de 2017, CosmoCaixa oferirà un esdeveniment amb diferents tallers, tastets d’experiments i activitats variades en diversos espais del museu. La celebració d’aquest any coincideix amb l’exposició «Explora: els bolets» i la XIII Mostra de Llibres de Ciència a la llibreria Laie de CosmoCaixa, amb activitats especials.

ESPAIS DE CIÈNCIA
Caps de setmana de l’11 i el 12, i del 18 i el 19 de novembre, d’11 a 19 h.
Diferents espais del museu.

Els «Espais de ciència» tenen com a objectiu afegir el factor sorpresa al visitant. Es programaran en llocs diferents durant tot el dia sense avisar prèviament. La característica d’aquestes píndoles científiques, dinamitza-des per un educador, són la brevetat, el component d’espectacle, la visibilitat i el plantejament de reptes científics als visitants que els impel·leixin a participar-hi.

ELS TALLERS OMPLEN COSMOCAIXA
Caps de setmana de l’11 i el 12, i del 18 i el 19 de novembre, d’11 a 19 h.
Aula Delta, Ambaixades i davant del Bosc Inundat

A partir de les temàtiques definides per la UNESCO sobre l’Any Internacional del Turisme Sostenible per al Desenvolupament i a partir del marc definit per la Fundació Catalana per a la Recerca i la Innovació, s’han proposat els eixos temàtics per a desenvolupar tres tallers:

Encaixem les bones pràctiques
Davant del Bosc Inundat. (+ de 4 anys)

Taller sobre els bons usos i les bones pràctiques per a estalviar aigua, energia i residus a casa. Consisteix a muntar un trencaclosques mitjançant una imatge que serveix de guia i a identificar les diferències entre les accions del trencaclosques i les de la imatge guia per tal de debatre sobre la utilització dels recursos. Aquestes bones pràctiques es relacionaran amb un creixement econòmic sostenible.

Consumidor responsable
Ambaixades. (+ de 5 anys)

Taller de sensibilització per a aprendre a comprar i a valorar els productes tenint en compte criteris ambientals i socials. Mentre se simula l’acte de comprar en un comerç, es va reexionant sobre com es pot aprendre a fer una compra més responsable.

Un oceà de sostenibilitat
Aula Delta. (+ de 7 anys)

En aquest taller el públic coneixerà les principals amenaces que pateixen els mars i els oceans mitjançant experiments que es duran a terme en grups o per famílies i que es veuen agreujades pel turisme. Les persones assistents es converteixen en protagonistes del taller ifan el paper de futurs visitants a espais naturals costaners.

XIII MOSTRA DE LLIBRES DE CIÈNCIA
De l’11 al 19 de novembre, de 10 a 20 h, a la llibreria Laie de CosmoCaixa.

Dimecres 15 de novembre, a les 19 h. Àgora. Conversa amb Christophe Galfard, autor del llibre Para entender a Einstein (editorial Blackie Books).

Dijous 16 de novembre, 18 h. Visita guiada per la Sala de la Matèria i, en acabar, presentació del llibre de ciència: Emociones corrosivas, d’Ignacio Morgado (editorial Ariel). Activitats gratuïtes.Al final de les presentacions es regalarà als assistents un val d’un 5 % de descompte en llibres per a gastar a la llibreria Laie de CosmoCaixa i els autors signaran llibres.

Dissabte 18 de novembre, a les 11 h. Sala Tau. Contacontes Els problemes d’en pingüí (Alba Editorial), amb Rosa Fité.Per reservar plaça en alguna de les tres activitats, contacteu amb: cosmocaixa@laie.cat.

EXPLORA: ELS BOLETS
Cap de setmana del 18 i el 19 de novembre, de 10 a 20 h.
Hall de les aules, planta -2.

A l’exposició «Explora: els bolets» aprendràs a identificar les espècies de fongs comestibles i les verinoses més habituals del nostre entorn.Els fongs són el grup d’organismes més divers després dels insectes. Fins ara se n’han identificat més de cent mil espècies, però el nombre podria arribar fins al milió i mig. I per què ens han d’interessar els fongs? Són molt necessaris. El 85 % de les plantes necessiten associar-se amb els fongs per a viure. A banda d’això, més enllà dels comestibles, necessitem els fongs per a produir pa, cervesa o algunes classes de formatges, i són una font de fàrmacs com ara la penicil·lina, que es va obtenir del fong Penicillium, tot i que també patim malalties causades per fongs.

COSMOCAIXA

ISAAC NEWTON, 26. 08022 BARCELONA

De dimarts a diumenge, de 10 a 20 h. Tancat els dilluns (excepte festius) i els dies 25 de desembre, 1 i 6 de gener.

www.lacaixa.es/ObraSocial
Tel. 932126050
icosmobcn@fundaciolacaixa.es

BIBLIOTECA SAGRADA FAMÍLIAJOSEP M. AINAUDDE LASARTE

PROVENÇA, 480. 08025 BARCELONA

Dilluns, dimecres i dijous, de 10 a 14 h.i de 16 a 21 h.
Dimarts i divendres, de 10a 21h.
Dissabtes, de 10 a 14 i de 16 a 20 h.
Diumenges, d’11 a 14 h.

www.bcn.cat/bibsagradafamilia
Tel. 934 508 733
Fax. 934 508 612
b.barcelona.sf@diba.cat
facebook.com/bibliotecasagradafamilia

FESTIVAL BARCELONA CIÈNCIA
Del 15 al 28 de maig de 2017

La Festa de la ciència i molt més!

El 2017, la ja tradicional Festa de la Ciència, al Parc de la Ciutadella, es converteix en Festival i s’uneix a un seguit d’actes perquè visquis la ciència durant dues setmanes a diferents llocs de Barcelona.

Participa al Festival Barcelona Ciència i no et perdis aquesta fascinant aventura!

FESTIVAL PINT OF SCIENCE, 15-17 de maig
En set bars de la ciutat: Alfa, Grizzly 72 Sports Bar, Blacklab Brewhouse, La Iguana, Bacanal Café, Mau Mau i Michael Collins

Organitzat pels membres barcelonins de l’Asociación de Divulgación Científica Pint of Science España, aquest festival internacional proposa xerrades sobre l’actualitat de la recerca científica.

Web

CONFERÈNCIA INAUGURAL, 17 de maig
Reial Acadèmia de Ciències i Arts de Barcelona

Conferència Qui té el dret a la ciutat verda i saludable?, a càrrec d’Isabelle Anguelovski, especialista en planificació urbana i mediambiental, presentarà les tensions i contradiccions dels projectes verds urbans, així com l’anomenada gentrificació ambiental.

BIOBLITZBCN, 19-21 de maig
Jardí Botànic Històric de Montjuïc

Una proposta organitzada pel Museu de Ciències Naturals de Barcelona, Àrea d’Ecologia, Urbanisme i Mobilitat de l’Ajuntament de Barcelona, Àrea Metropolitana de Barcelona, Associació d’Amics del Jardí Botànic, Associació d’Amics del Museu de ciències Naturals i l’Institut Botànic. Barcelona és una de les ciutats del món on s’organitza, des de fa uns anys, el Bioblitz, una activitat de descoberta de la natura que consisteix en un cens intensiu de biodiversitat portat a terme per científics en col·laboració amb la ciutadania.

Web

ACTS2017. INTERSECCIONS ENTRE ART, CIÈNCIA, TECNOLOGIA I SOCIETAT, 22 de maig
CCCB

ACTS és una trobada a l’entorn de l’actualitat en les confluències entre art, ciència, tecnologia i societat. Es mostrarà què és avui l’àmbit ACTS i com diversos projectes s’enfronten des d’aquí als transcendentals reptes que ens presenta avui el nostre món.

4t DIA DE LA CIÈNCIA CIUTADANA, 25 de maig
Museu Blau

El Dia de la Ciència Ciutadana arriba a la seva quarta edició per debatre i compartir experiències sobre l’ús de les dades en els projectes i les bones pràctiques en relació a la implicació i participació de diversos agents.

Cal registrar-se aquí

LA BIOBLITZ DEL PARC DE L’ORENETA, 27 de maig

Una primera edició en la què els veïns i veïnes del barri treballaran amb especialistes per trobar i identificar el màxim d’espècies possibles d’aquest parc. Una iniciativa organitzada per la Fundació Ciència en Societat i l’ecocomissió de la Casa Orlandai, amb el suport de l’Associació de Veïns de Sarrià i el suport de Natusfera Barcelona Ciència

Web

11a FESTA DE LA CIÈNCIA, 27 i 28 de maig
Parc de la Ciutadella

Un cap de setmana al Parc de la Ciutadella que ens encara al futur! Un any més el parc acull la Festa de la Ciència, que en la seva onzena edició posa èmfasi en l’avenir de la societat i els desafiaments a què ens enfrontem. I dissabte al vespre, acompanyant l’observació d’astres, un programa especial amb una mostra del Pint of science, la Brain Polyphony, un concert binaural i una demo-audició amb artilugis sonors, i com a colofó, l’espectacle Katastrophe, de la companyia Sr. Serrano.

Descarrega el programa

BARCELONA CIÈNCIA

El Programa BARCELONA CIÈNCIA vol acostar a la ciutadania l’actualitat científica i facilitar la seva comprensió i la presa de consciència sobre els avenços de la ciència i la tecnologia i les conseqüències per a la societat. Des del 2007 organitza diversos projectes i activitats amb l’objectiu de d’afavorir la participació activa de la ciutadania i el diàleg amb la comunitat científica.

Barcelona és un dels principals protagonistes europeus de la recerca científica i de la innovació tecnològica, una ciutat on es genera coneixement capdavanter per al benefici de la societat. El programa BARCELONA CIÈNCIA posa aquest coneixement a l’abast de tothom amb la participació i la complicitat d’investigadors, tecnòlegs, professionals del món de la divulgació, ciutadans, creadors, emprenedors i estudiants de totes les etapes educatives.

Avui, la recerca i la innovació no es poden concebre sense la implicació de la ciutadania i això passa inevitablement per estrènyer el vincle entre la societat i la comunitat cientificotecnològica. La recerca i la innovació responsables –RRI– han d’implicar a tothom en el plantejament, els processos i els resultats de la recerca sota criteris com l’ètica, la transparència, la igualtat o l’accés obert al coneixement. Sota aquesta perspectiva, BARCELONA CIÈNCIA crea espais d’interacció entre tots els agents implicats en el sistema de ciència i tecnologia i promou el nou plantejament on la recerca avança per la societat i amb la societat. Es tracta de propostes en les qual les persones guanyen cada cop major protagonisme. Un programa de tothom per a tothom

Els objectius

Implicar la societat.
Incrementar la implicació de la ciutadania en la definició de línies de recerca i desenvolupament, així com en els processos de projectes d’investigació a través de la ciència ciutadana. Fer que els ciutadans siguin agents actius, protagonistes del procediment científic.

Formar opinió.
Promoure l’esperit científic, el pensament crític i innovador entre els ciutadans de Barcelona i la seva àrea d’influència, per a una presa de decisions contrastada i raonada davant temes amb contingut científic, sanitari, tecnològic i mediambiental.

Despertar vocacions.
Crear un complement a l’educació que permeti donar a conèixer al professorat els darrers avenços, ampliar coneixement i oferir nous recursos pedagògics. Entre l’alumnat, despertar noves vocacions científiques i tecnològiques a través de l’experimentació, la participació en recerca ciutadana i el contacte directe amb la comunitat investigadora.

Potenciar la creativitat.
Fomentar la sensibilitat artística i creativa que estimuli les idees innovadores, fonamentals per al plantejament de preguntes, el disseny d’experiments, la cerca de solucions a problemes complexos, l’aplicació del coneixement... en definitiva, essencial per al progrés científic i tecnològic.

Contribuir a la transferència de coneixement.
Posar en comú el coneixement científic generat als centres de recerca i universitats amb la indústria i el teixit empresarial per fomentar la cerca de noves oportunitats i la creació de noves iniciatives que contribueixin al progrés social i econòmic.

Projectar la ciutat.
Incrementar la notorietat nacional i internacional de Barcelona i la seva àrea d’influència com a pol de desenvolupament científic i tecnològic d’Europa i de la Mediterrània.

Disseminar el coneixement.
Assajar i explorar nous suports, mètodes i llenguatges divulgatius i treure profit de les tècniques clàssiques.

QUI TÉ EL DRET A LA CIUTAT VERDA I SALUDABLE?

Conferència inaugural, 17 de maig
Reial Acadèmia de Ciències i Arts
A càrrec de la Dra. Isabelle Anguelovski, professora de recerca ICREA, UAB-ICTA-IMIM, i directora del Barcelona Lab for Urban Environmental Justice and Sustainability.

Des dels últims 15 anys, un nombre cada vegada més gran de ciutats han desenvolupat plans, polítiques i intervencions destinades a crear entorns urbans més verds, resilients, i saludables. Molts discursos polítics presenten els beneficis d'aquestes iniciatives i les plantegen com a reptes de la tecnologia, l'enginyeria o la gestió ambiental. No obstant això, no s’ha avaluat encara el seu impacte social i espacial al llarg del temps. De fet, els projectes verds urbans generen tensions, contradiccions i porten a desigualtats socials, un fenomen conegut com gentrificació ambiental

ACTS2017

Interseccions entre art, ciència, tecnologia i societat
22 de maig
CCCB
Montalegre, 5

Fotografia: Carlos Bernar.

ACTS és una trobada a l’entorn de l’actualitat en les confluències entre art, ciència, tecnologia i societat. Determinades com a esferes autònomes al començament de la Modernitat, no és possible, en ple segle XXI, concebre els contextos d’innovació avançada sense atendre el fructífer escenari que dibuixa la intersecció híbrida entre pràctiques artístiques, recerca científica, desenvolupament tecnològic i vertebració comunitària. ACTS2017, la primera edició d’aquesta trobada, que tindrà una periodicitat anual i que forma part del programa del festival Barcelona Ciència, ens mostrarà què és avui l’àmbit ACTS en relació amb els nous models d’ecologia urbana i, en concret, en referència al projecte Després de la fi del món, del CCCB.

EL CONTEXT ACTS
18.00 h - 19.00 h

Interseccions entre art, ciència, tecnologia i societat, des d’una perspectiva teòrica
Pau Alsina, professor dels Estudis d’Arts i Humanitats de la UOC i director d’Artnodes.

Casos d’estudi a l’entorn de les confluències entre art, ciència, tecnologia i societat
Mònica Bello, comissària independent i directora del programa d’art i ciència del CERN

CAS D’ESTUDI: PROJECTE DESPRÉS DE LA FI DEL MÓN, DEL CCCB
19.00 h - 20.00 h

Presentació de l’exposició Després de la fi del món
José Luís de Vicente, comissari de l’exposició

Presentació de xBarcelona. Clínica de Salut Mediambiental de Natalie Jeremijenko vinculat a l’exposició Després de la fi del món
Josep Perelló, professor a la Facultat de Física de la UB i responsable del projecte de participació ciutadana associat a la Clínica de Salut Mediambiental

La transformació del litoral de la Marbella al Fòrum
Ton Salvadó, Director de Model Urbà. Ecologia Urbana de l’Ajuntament de Barcelona

NOVES ECOLOGIES URBANES
20.00 h - 21.00 h

Noves formes de convivència a la ciutat a partir de les crisis de la biosfera urbana
David Rojas, professor d’epidemiologia ambiental d’ISGlobal

Reflexió i debat obert a l’entorn de les noves ecologies urbanes, amb la participació dels ponents José Luís de Vicente, Josep Perelló, Ton Salvadó i David Rojas

EPÍLEG
21.00 h - 21.30 h

Oximórica
Intervenció de dansa. Treball d’investigació en l’àmbit del cos i el moviment, en col·laboració amb el músic Oleg Karavaichuk i els estudis realitzats amb professionals del camp de la ciència
Javier Martín, investigador de les arts del moviment i coreògraf

Organització Institut de Cultura de l’Ajuntament de Barcelona amb la col·laboració del Centre de Cultura Contemporània de Barcelona

4t DIA DE LA CIÈNCIA CIUTADANA

Museu Blau (Plaça Leonardo da Vinci, 4-5. Parc del Fòrum)
25 de maig

Cal registrar-se aquí

El Dia de la Ciència Ciutadana arriba a la seva quarta edició per debatre i compartir experiències sobre l’ús de les dades en els projectes i les bones pràctiques en relació a la implicació i participació de diversos agents.

Podreu conèixer de primera mà projectes com Mapping for Change, Media-Lab Prado o Open Data BCN. Alhora us podreu informar dels diferents projectes de ciència ciutadana que impulsa el programa Barcelona Ciència.

9.15 h
Registre de participants

9.30 h
Inauguració de la jornada, a càrrec d’Anna Omedes, directora del Museu de Ciències Naturals de Barcelona, i Oscar Abril Ascaso, director d’Innovació, Coneixement i Arts Visuals de l’Institut de Cultura de Barcelona

10.00 h – 11.30 h
(cal escollir un dels dos següents)
- Projecte Open Data BCN de l’Ajuntament de Barcelona
- Taller d’implicació ciutadana i formació de comunitat: Projectes Observadors del Mar, RiuNet i Big Bell Test

12.00 h – 13.30 h
(cal escollir un dels dos següents)
- Taller de dades: Projectes Mosquito Alert i Xarxa d’Observadors Meteorològics
- Taller d’implicació ciutadana i formació de comunitat: Projecte Experimenta Distrito, a càrrec de David Gómez Abad

13.30 h - 14.30 h
Pausa per al dinar. Networking

14.30 - 16.00 h
Taller sobre el projecte Mapping for Change, a càrrec de María Alonso

16.00 h - 16.15 h
Descans

16.15 h - 17.15 h
Projecte Mapping for Change, a càrrec de María Alonso

17.15 h - 18.15 h
Laboratoris ciutadans del projecte Medialab-Prado, a càrrec de David Gómez Abad

18.15 h - 18.45 h
BioBlitzBCN – Biodiversitat, participació ciutadana i ciència, a càrrec de Dacha Atienza

Cal registrar-se aquí