On podem trobar reproduccions de goma dels gegants barcelonins?

Els ninots de goma que representen diverses peces de gegants i bestiari s’han convertit un element més de les festes de la ciutat perquè cada vegada és més freqüent veure infants que els porten a les cercaviles. Això ha fet que es converteixin en tot un fenomen en el món de la cultura popular i que cada vegada més agrupacions s’animin a crear les reproduccions dels seus gegants i bestiari en goma.

Per això a tot Catalunya ja es poden trobar ninots de goma d’alguns dels elements més populars, històrics o emblemàtics que hi ha. Aquest és el cas dels Gegants de Valls, els d’Olot, els de Tarragona, els de Sitges, els de Mataró, els de Granollers, els del Vendrell, els de Vilanova i la Geltrú, els de Vilafranca del Penedès o els de Reus. Fins i tot hi ha còpies de l’Àliga i el Drac de Vilafranca del Penedès, la Cucafera de Tortosa, el Drac de Sant Pere de Ribes, la Mulassa de Falset o el Drac de Girona.

Com no podia ser d’una altra manera, també hi ha uns quants entremesos barcelonins que tenen la seva versió de goma. La majoria pertanyen al Seguici Popular i són els Gegants de la Ciutat, els Cavallets Cotoners, l’Àliga, el Lleó, la Mulassa, la Víbria, la Tarasca, els Gegants del Pi i el Rei Salomó de Santa Maria del Mar. També hi ha reproduccions d’altres peces distintives de la ciutat com ara la gegantona Laia, del Nan Cu-cut o els Gegants Nous de la Plaça Nova. A més d’imatgeria festiva, també tenim reproduccions de les colles castelleres de la ciutat fent un pilar.

A Barcelona les figures es poden aconseguir a la Casa dels Entremesos i, algunes d’elles, en museus i altres indrets emblemàtics com ara la Basílica de Santa Maria del Pi, el Museu Etnològic o la botiga El Ingenio. La col·lecció barcelonina no és completa i de ben segur ser que seguirà creixent amb noves figures. Quina serà la següent?