Un gegant austríac visita Barcelona

El dilluns 16 de juliol la ciutat rebrà una visita mot especial: la del gegant austríac Samson de Murau. Arriba a la ciutat convidat pels gegants del Pi i a partir de les 11.00 es podrà veure exposat al vestíbul del Palau de la Virreina. A la tarda, cap a les 18.30 sortirà a passejar per Barcelona acompanyat de la seva vistosa comitiva, formada per una banda de música i un exèrcit de soldats que disparen salves. Després de recórrer diversos carrers del centre de la ciutat, la cercavila acabarà cap a les 19.30 a la plaça del Rei.

A Àustria tots els gegants es troben localitzats en una petita vall, la de Lungau, i s’assemblen molt entre ells. Tots són solters i representen el personatge bíblic de Samsó, que tenia una força extraordinària. Van vestits de guerrers amb casc, armadura, llança i una mandíbula d’ase penjada de la cintura. Hi ha una quinzena de poblacions de la vall que tenen el seu Samsó, alguns dels quals van acompanyats per dos nans anomenats ‘zwergen’ que fan de contrapunt al gegant, que sol passar dels sis metres.

Els Samsons estan documentats des del segle XVIII i habitualment només surten per la festa local de cada poble i en comptades ocasions s’han fet trobades de Samsons a la vall. Per tant, les sortides fora d’Àustria també són molt excepcionals. El Samsó de Murau es troba documentat des del 1746 i la peça que visitarà Barcelona és del 1949. És el més antic que es conserva a la població, ja que Murau és l’únic poble de la vall que té dos Samsons. El nou, que és el que normalment viatja, és una còpia feta l’any 2005.

La visita d’aquest gegant austríac és una oportunitat excel·lent per descobrir els gegants que hi ha escampats per tot el món. Es calcula que hi ha més de cent països que tenen gegants, figures que sovint van lligades a les celebracions més tradicionals de la zona, tant religioses com paganes. Per exemple a Itàlia hi ha molta tradició de gegants que representen els apòstols, al nord de França i a Bèlgica n’hi ha centenars i solen ser molt més alts que els catalans i sovint els porta més d’una persona. Al Regne Unit hi ha gegants lligats a grups de teatre i a Portugal hi ha gegants manotes que ballen a ritme de tabals.