Festa major del Poble-sec 2018: els 10 actes de cultura popular més destacats

Del 13 al 22 de juliol el barri del Poble-sec fa festa major. És una festa de deu dies de durada en què les entitats i associacions del barri tenen un paper molt important perquè cadascuna organitza el seu programa d’actes, amb un espai propi. Us oferim una tria dels actes de cultura popular més destacats del programa.

Toc de festa. La festa major arrencarà amb una cercavila en què participaran diables, gegants, castellers, bastoners, sardanistes, corals, bestiari…: totes les entitats que formen part del Consell de Cultura Popular i Tradicional del Poble-sec. Després de la cercavila, hi haurà una mostra a la plaça de Navas on cada colla farà el seu ball. Divendres 13 de juliol a les 19.30 a l’església de Santa Madrona.

Pregó. Enguany la creadora artística especialitzada en arts escèniques Susanna Barranco serà l’encarregada de llegir el pregó. Tot seguit: actuació del grup de gralla Muscat i castell de focs. Divendres 13 de juliol a les 21.00 a la plaça de Navas.

Diada de vigílies dels castellers del Poble-sec. Abans de la gran diada de festa major, els Castellers del Poble-sec organitzen una jornada prèvia que té un caràcter molt més íntim i informal. Dissabte 14 de juliol a les 17.00 al carrer de Mata amb Piquer.

Trobada gegantera. L’Armand i la Rosa, els gegants nous del Poble-sec, faran d’amfitrions de la XXV Trobada Gegantera. A més de la seva extensa família, formada pel gegantó Quimet, les Tres Xemeneies i un parell de nans, també hi haurà gegants convidats: els del Poble Espanyol, del Clot, la Barceloneta, de Cerdanyola, la Marina, Ripollet, Selva del Camp, Gràcia de Sabadell, les Borges Blanques, Montblanc, Llagostera i Masllorenç. Dissabte 14 de juliol a les 18.00 a la plaça de Santa Madrona.

Diada castellera de festa major. Els castellers del Poble-sec fan dinou anys amb una diada castellera de festa major i d’aniversari que comptarà amb la participació dels Castellers de Lleida i els de Castellar del Vallès. Tot seguit, dinar de germanor i festa d’aniversari ‘bandarra’. Diumenge 15 de juliol a les 12.00 al carrer de Blai.

Correfoc infantil. Els Fills de Satan, la secció infantil dels diables del Poble-sec, organitzen una tarda de foc que començarà amb la diada infantil de la colla (19.00) i quan es faci fosc culminarà amb la tabalada (20.00) i el correfoc infantil (21.00). La colla convidada d’enguany són els Trapelles de Sant Antoni, de Barcelona. Diumenge 15 de juliol a partir de les 19.00 a la plaça del Sortidor.

Ritme amb els diables del Poble-sec. Ja fa tres anys que els Diables del Poble-sec organitzen una trobada de grups de percussió que omple els carrers del barri de ritme. Dijous 19 de juliol a les 20.00 amb recorregut pel carrer de Blai fins a la plaça de Navas.

Correfoc adult. Els diables del Poble-sec acompanyats del Gat Sírius, la seva bèstia foguera, organitzen el correfoc adult que arrencarà a la plaça del Sortidor amb la tabalada i tot seguit recorrerà els carrers del barri. Els diables del Poble-sec no estaran sols: enguany han convidat a cremar a els Diables de Montbau. Dissabte 21 de juliol a les 21.00 amb tabalada a la plaça del Sortidor i inici del correfoc a les 22.30 a la plaça de Navas.

Sardanes. Els amics de la Sardana del Poble-sec són una de les entitats de cultura popular més actives del barri i per la festa major organitzen ballades populars de sardanes en diversos espais. El dissabte 14 de juliol serà a la plaça d’Ovidi Montllor amb la cobla Baix Llobregat (18.00) i el diumenge 15 de juliol a la plaça de Santa Madrona (19.00).

Els concerts dels Bandarres. Per la festa major, els castellers del Poble-sec no solament fan actuacions castelleres sinó que contribueixen a farcir el programa d’activitats culturals. Agafant el Parc de les Tres Xemeneies com a centre neuràlgic, el dijous 19 de juliol faran activitats infantils (16.00) i el dissabte 21 hi haurà concerts per la mainada (20.00). I el divendres 20 i el dissabte 21 en aquest mateix espai organitzen un cicle de concerts per al jovent anomenat Sec a Sac. Algunes de les actuacions d’enguany són Diluvi, Fanfarrai, Pupil·les Dilatives, Sara Hebe…