Els balls d’Aureli Capmany, al Mercè Dansa 2018

Enguany se celebra el 150è aniversari del naixement del folklorista Aureli Capmany i per aquest motiu l’Esbart Català de Dansaires, una entitat a la qual va estar estretament lligat, li dedica el festival Mercè Dansa. Es farà dins les festes de la Mercè el dissabte 22 de setembre a l’avinguda de la Catedral i durarà tot el dia: la primera part serà al matí i la segona a la tarda. Quan acabi, els actes es traslladaran a la plaça de Sant Jaume, on es ballarà la dansa viva tradicional de Barcelona, el Galop de la Mercè (19.30).

Segons l’Esbart Català de Dansaires, han fet la tria dels balls d’acord amb la relació que hi va tenir Capmany. ‘S’hi veuran danses sobre les quals va escriure, que sabem que li agradaven especialment, que va programar per a l’Esbart Català de Dansaires o perquè tenen relació amb algun vessant de la seva vida, com ara balls relacionats amb la imatgeria festiva o els infants’, explica la coreògrafa de l’Esbart Català de Dansaires Montserrat Garrich.

Al Mercè Dansa d’enguany, s’hi podran veure set balls diferents, provinents de diversos punts del país. De Barcelona hi haurà el Ball de Bastons de l’Esbart Català de Dansaires, que segons explica Garrich era la seva dansa predilecta. Des de Fals, un poble del Bages que pertany al municipi de Fonollosa, arribarà el Ball de l’Almorratxa, el de Corrandes i el de Cascavells. Aquest darrer és una de les danses que va programar quan treballava per a l’Esbart Català de Dansaires, igualment com el Ball de Cercolets d’Igualada, que també serà al Mercè Dansa d’enguany.

A més de ser folklorista, Capmany també va dedicar una bona part de la vida a l’educació dels infants a través de la cultura popular. Per això al festival també hi haurà balls a càrrec de la mainada i d’alguna peça d’imatgeria festiva: el Ball de Capgrossos de Capellades i el Ball de la Gegantona del Vendrell, per exemple. D’aquest poble del Penedès també es podrà veure el Patatuf, una dansa que balla un grup de nens. I, compartint aquest estil, també hi haurà el Ball de Garrofins de Moià. Finalment, completa el repertori el Ball de Gitanes de l’Arboç.