Els Foguerons de sa Pobla de Gràcia homenatgen Ramon Llull

Enguany es commemora el 700è aniversari de la mort de Ramon Llull i la festa dels Foguerons de sa Pobla de Gràcia, un referent pel que fa a la unió entre la cultura popular mallorquina i la gracienca, s’ha volgut afegir a la celebració. A la programació tradicional de la festa, que es farà en diversos indrets del barri entre el 28 i el 30 de gener, s’hi sumen una exposició i un espectacle poetico musical dedicats a difondre l’obra i la figura de Llull.

La festa dels Foguerons té tres dies de durada i trasllada al barri barceloní l’essència de la festa que es fa a sa Pobla per Sant Antoni. Començarà el dijous, 28 de gener, al Centre Artesà Tradicionàrius, amb la inauguració de l’exposició ‘L’art de l’Art de Ramon Llull’ produïda per la Universitat de les Illes Balears. Després es farà la tradicional degustació de productes balears anomenada ‘Oda a la sobrassada’ i conduïda per Pere Tàpias. La vetllada s’acabarà amb una glossada oberta amb diversos cantadors de les Illes i del Principat, com ara Mateu ‘Xurí’, Maribel Servera, Catalina Canyelles, Cor de Carxofa…

L’endemà, divendres 29 de gener, la cultura tradicional balear seguirà al Tradicionàrius amb música. Primer es farà un taller de ball de bot i després un concert amb música de Formentera amb els grups Aires Formenterencs, Imaràntia, Xumeu Joan, Caramelles de Formentera. Per un altre costat a la Casa de la Festa de la Violeta de Gràcia s’hi inaugurarà l’exposició ‘Welcome to Ses Illes’, comissariada per Pau Minguet i després es farà l’espectacle de música i poesia ‘El Verger de l’Amat’, basat en l’obra de Ramon Llull.

El dia central de la festa serà dissabte 30 de gener, que és quan es fa la revetlla al voltant dels foguerons. La jornada, però, començarà al matí amb mostres de folk balear als diversos mercats del barri i seguirà amb un espectacle de titelles a la Violeta a sobre rondalles mallorquines. La festa dels foguerons començarà a les 19.30 a la plaça de la Vila amb mostres de cultura popular de sa Pobla i de Gràcia i una cercavila posterior. Hi haurà xeremiers, els Dimonis d’Albopàs i representants de totes les colles de cultura de Gràcia: els gegants, els diables, els trabucaires…

Cap a les 21.30 s’encendran els primers Foguerons i arrencaran les revetlles amb torrada de carn, ximbombes, cants i herbes de Mallorca. Aquest any s’encendran 11 fogueres per tot el barri de Gràcia però les que aplegaran més actes són les que es faran a les places de la Virreina i del Diamant. A les 23.00 a la Virreina hi haurà balls i cants mallorquins amb els grups Tramudança de Sant Llorenç, Xeremiers de Mallorca i Balladors del Raiguer. I a la plaça del Diamant després de la revetlla es farà una glossada amb els grups Festa de sa Ximbomba de sa Pobla, Glosadors de Mallorca i Cor de carxofa de Catalunya.

Programa dels Foguerons de Sant Antoni de sa Pobla a Gràcia 2016