Els actes més destacats de cultura popular de les festes de Santa Eulàlia 2018: divendres, 9 de febrer

Enguany arrenquem les festes de Santa Eulàlia amb un dels actes més especials de la festa major d’hivern: el ball de l’Àliga a l’interior de la basílica de Santa Maria del Mar. Abans, però, arrencarà una cercavila des de la plaça de Sant Jaume que enguany serà amenitzada per les músiques i els balls barrocs de la companyia Xuriach.

 

La companyia Xuriach, dedicada a la música i la dansa antiga, ens oferirà un espectacle amb les danses que es ballaven a casa nostra al segle XVII, incloses en el seu nou disc ‘Sonau, musichs, sonau…!’ Serà l’oportunitat de presentar el treball de recuperació que han fet del llegat de la Música de Corda de la Ciutat, una de les agrupacions institucionals de l’època barroca. A més, la seva música acompanyarà el ball de l’Àliga.

 

L’Àliga de la Ciutat, acompanyada de la Coronela de Barcelona, els Ministrers Espremulls, el Lleó, els gegants de Santa Maria del Mar i els trabucaires d’en Perot Rocaguinarda, encapçala una cercavila que surt de la plaça de Sant Jaume i culmina amb un dels actes més emotius i solemnes de la celebració: el tradicional ball de l’Àliga davant l’altar major de la basílica de Santa Maria del Mar.

L’Àliga de Barcelona, documentada des del segle XIV, tenia el privilegi de ballar dins les esglésies i el seu ball es considerava l’honor més gran que es podia fer als visitants il·lustres. El Decret de Nova Planta i les prohibicions del 1771 van minvar el seu simbolisme fins a fer-la desaparèixer. L’any 1989, l’Àliga de Barcelona va ser recuperada dins del Projecte de Recuperació de la Imatgeria Festiva de la Barcelona Vella.

Recorregut: plaça de Sant Jaume, carrer de Jaume I, plaça de l’Àngel, carrer de l’Argenteria, carrer dels Sombrerers, placeta de Montcada, passeig del Born, carrer de Santa Maria, Fossar de les Moreres i plaça de Santa Maria. Arribada a la basílica de Santa Maria del Mar cap a les 20.50.

A les 21.00, ball de l’Àliga a l’interior de Santa Maria del Mar.