El Poulain de Pézenas, una bèstia que és patrimoni de la humanitat, visita Barcelona per les festes del Pi

Cada any, per les festes de Sant Josep Oriol, la colla gegantera del Pi convida a un bon reguitzell de gegants i bèsties d’arreu a prendre part a les festes. Sense anar més enllà, enguany hi haurà els gegants de Figueres, els de Perpinyà, el Ball de Galeres de Reus, els lleons de Reus, Tarragona, Manresa i el Vendrell… Però la peça convidada d’honor és el Poulain de Pézenas, una bèstia occitana que l’any 2005 va ser declarada per la Unesco Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat. A més la peça arriba convidada per la Mulassa de Barcelona, que enguany celebra el 450è aniversari amb un bon reguitzell d’actes.

El Poulain representa un poltre, un element relativament comú en la imatgeria festiva occitana. Manté unes característiques força primitives, amb el cos format per mig cilindre i recobert amb un tros de roba i un coll de fusta llarg i extensible. Aquesta imatge, més semblant a una guita berguedana que a un cadell de cavall, ens dóna molta informació de com era originalment el bestiari festiu. De fet per aquestes característiques l’any 2005 va passar a formar part de la llista de patrimoni cultural immaterial de la humanitat de la Unesco, juntament amb altres bèsties totèmiques de França i Bèlgica.

La llegenda del Poulain explica que l’any 1226 el rei Lluís VIII de França va fer parada a la ciutat de Pézenas durant la croada contra els càtars. Durant la nit, la seva euga preferida va caure malalta i el rei, camí de la batalla, la va haver d’abandonar a la ciutat. Però quan va tornar, va quedar gratament sorprès en veure que la seva euga estava bé i que l’acompanyava un poltre. Així la bèstia no estava malalta, sinó prenyada. I per recordar l’efemèride, la població va construir una rèplica del poltre amb fusta, que és l’embrió de l’actual Poulain.

Però aquesta peça construïda al segle XIII va desaparèixer molt probablement per la revolució francesa, perquè se l’associava amb la monarquia. L’any 1989 se’n va construir una rèplica, que en lloc de fusta estava feta amb alumini. Tot i això, l’actual Poulain pesa 360 quilos i necessita deu portadors al seu interior per moure’l. A Pézenas surt tres vegades a l’any: per les festes del poble que es fan per Sant Blai, el dimarts de carnaval i el primer diumenge de juliol, quan inaugura el festival de teatre de carrer Mirondela dels Arts.

Un dels millors moments del Poulain és quan balla el seu rigodó, una dansa típicament provençal. A sobre el llom hi porta dos ninots enganxats que s’anomenen Estiennette i Estienou i quan la bèstia es mou, ballen al seu ritme. Un dels moments més destacats de la seva participació en les festes del Pi, que es farà el diumenge 18 de març al migdia, serà quan balli. Ho farà dues vegades: la primera abans d’arrencar la cercavila a l’interior de la basílica del Pi, i la segona, durant els balls finals de les peces convidades a la plaça del Rei.