De Dijous Gras a Dimecres de Cendra: una setmana plena d’àpats de Carnaval

A Barcelona és possible passar-se gairebé tota la setmana de carnaval menjant: es comença per un concurs de truites en un mercat el Dijous Gras i es continua amb un ranxo popular el divendres, una xocolatada infantil el dissabte, un taller d’història de la cuina dilluns, una sardinada dimecres… El menjar és un dels plats forts de les festes de carnaval. Però no qualsevol cosa: són especialment apreciats els àpats ben calòrics, amb presència de carn de porc i d’ous, dues menges tradicionalment prohibides durant la Quaresma.

Els concursos de truites, la menja estrella del Dijous Gras

Un dels actes de carnaval més arrelats a la ciutat són els concursos de truites, que generalment es fan el Dijous Gras. Se’n fan molts als mercats, un dels primers indrets de la ciutat on es va recuperar el carnaval després de la dictadura franquista. Enguany n’hi haurà als mercats de Santa Caterina, Vall d’Hebron, Ciutat Meridiana, la Marina… i també en uns quants centres cívics i casals de barri de tota la ciutat. Cal destacar els que es faran a la casa de la festa de la Violeta de Gràcia i a la seu de l’Associació Institut de Promoció de la Cultura Catalana.

Les normes varien a cada competició, però en general es premien les composicions més gustoses, les combinacions més originals i les presentacions més elaborades. També hi ha indrets on els premiats són escollits per un jurat popular i els premis solen ser sempre en espècies: vals regal, productes alimentaris… I si amb una truita no en teniu prou, aneu al Centre Cívic Parc Sandaru, on premien també tot de plats elaborats amb ous.

‘Pel Dijous Llarder, botifarra menjaré’

Pel Dijous Gras la ciutat no s’alimenta exclusivament de truites! Per això, si us ha quedat un budell buit, en alguns barris fan tiberis de carnaval, xocolatades i àpats col·lectius que es munten amb les aportacions de tothom. També hi ha indrets on, pel Dijous Gras, combinen les fartaneres amb la gatzara i ofereixen tallers de maquillatge, concerts i actuacions. I, tal com diu la cançó popular, a Diagonal Mar i a Sarrià acabaran la vetllada menjant botifarra. Finalment, al Centre Cívic Font de la Guatlla no es poden esperar que sigui l’hora de berenar i organitzen un dinar de Dijous Gras.

S’acaba carnaval: mengem sardines!

Carnestoltes arrenca amb grans àpats… i acaba amb una altra fartanera. A molts indrets de la ciutat l’enterrament de la sardina, el Dimecres de Cendra, acaba amb un sopar comunitari on es mengen grans quantitats d’aquest peix. És el cas de Sants, el Clot i Sant Martí, on, després d’acomiadar fins l’any vinent Sa Majestat Carnestoltes, fan una bona sardinada popular. I si voleu barrejar menges tradicionals i cultura popular no us perdeu el Dimecres de Cendra de les Corts, on els diables del barri fan un espectacle de foc que acaba amb una sardinada.

Per si us heu quedat amb gana…

Entre el Dijous Gras i el Dimecres de Cendra hi ha un munt d’ocasions per a continuar-se atipant. El divendres 24 de febrer al Clot faran una botifarrada popular amb mongetes seques, després del pregó llegit pel Rei Carnestoltes del barri. Aquest mateix dia a Sants les entitats que organitzen el carnestoltes serviran ranxo, una menja molt típica de carnaval en diversos indrets del país. I, per als qui tinguin el paladar més fi, el Centre Cívic el Sortidor organitza uns tallers d’història de la cuina i en faran un de dedicat a les menges de carnestoltes. Inspirant-se en una recepta del Llibre del Coch, el cuiner Pep Salsetes explicarà com s’elaborava la cassola de carnestoltes.