Com es guarniran els carrers per la festa major de Gràcia del Bicentenari?

Encara falten uns quants dies per a la festa major de Gràcia, però ja fa setmanes que els veïns treballen a tota màquina per enllestir els guarnits dels carrers. Enguany es decoraran vint-i-dos espais entre carrers, places i passatges. Tot i que el tema escollit per a cada carrer sempre és una sorpresa que no es descobreix fins que tot l’entramat és a lloc, els programes d’alguns carrers ens permeten de endevinar-ne la temàtica a partir d’alguns detalls. Tot i això, també hi ha carrers que prefereixen mantenir la incògnita fins a l’últim moment.

L’any passat el carrer de Fraternitat de Baix es va endur el primer premi i enguany sembla que preparen un homenatge al cinema clàssic amb la recreació de diversos passatges del film King-Kong. Per un altre costat el carrer de Joan Blanques de Baix de Tot, que l’any passat va guanyar el segon premi, enguany es vestirà de verd. Proposen endinsar-se un bosc on hi haurà vegetació de tota mena: arbres, arbusts, enredadores, plantes… Finalment el guanyador del tercer premi de l’any passat, el carrer de Tordera,  es manté molt enigmàtic i pel que explica el cartell podem deduir que faran alguna cosa relacionada amb Leonardo da Vinci i els seus invents.

La festa major de Gràcia d’enguany està molt marcada per les celebracions del bicentenari, una tema que diversos carrers abordes des de perspectives molt diferents. Fraternitat de Dalt farà una reinterpretació molt personal d’aquests 200 anys d’història i el carrer de Perill ha rebuscat a l’arxiu fotogràfic per recrear una espectacular carpa de circ que es va fer per la festa major de l’any 1950. El carrer del Progrés ha preferit centrar-se en una altra efemèride que es commemora aquest any: el centenari de la revolució russa.

La principal novetat d’engany és que els carrers de Jesús i Maspons se sumen al guarnit. El primer ens proposa una metamorfosi plena de crisàlides, natura i papallones i el segon se centra en la reinterpretació actual de les llegendes tradicionals. A partir de les imatges gràfiques dels seus cartells tot sembla indicar que el carrer de Berga es convertirà en un circ ple de llaminadures, que el tema central del carrer de Joan Blanques de Baix seran els contes i les llegendes i que el carrer de la Llibertat es convertirà en l’infern.

Cada any també hi ha uns quants carrers que centren les seves temàtiques en temes d’actualitat. Aquest és el cas dels carrers de Ciudad Real i la placeta de Sant Miquel, que parlaran de la crisi dels refugiats des de perspectives diferents. Ciudad Real se centra en les migracions i la placeta de Sant Miquel reflectirà les dues cares del Mediterrani. Però també hi ha carrers que es mostren més misteriosos i només inclouen un petit detall en el cartell. Aquest és el cas del carrer Mozart, que es guarnirà amb motius de rock, Providència, que porta per títol ‘Pau i amor’ i Verdi del Mig amb un misteriós ‘Atmosferes’.

Els Castellers de la Vila de Gràcia cada any s’encarreguen del granit de la plaça de la Vila i per aquesta festa major s’han inspirat en el conte de ‘El petit príncep’.  L’alpinisme més clàssic, amb esquiadors i alpinistes, protagonitza el cartell de la travessera de Sant Antoni i el mític film ‘Caçafantasmes’, el del carrer de Puigmartí. La plaça del poble Romaní ens convida a submergir-nos en una taverna d’inspiració gitana i la plaça de Rovira i Tries, en una fantasia en blanc. Finalment, el carrer de la Perla manté l’esperit transgressor dels darrers anys amb el tema ‘Punk flamingos’.