Carnaval de Barcelona

Carnestoltes, quinze voltes!

‘Carnestoltes quinze voltes i Nadal fos cada mes, que cada dia fos Pasqua i la Quaresma mai vingués’. La saviesa popular veu molt clar que carnaval és una de les festes més arrelades del calendari. En el cas de Barcelona, és una de les que obté més implicació de la gent. Per això cada any, durant una setmana, la ciutat es transforma amb berenars en què predominen la botifarra d’ou, els balls de màscares, les rues i els enterraments de la sardina. Però no hi ha carnaval sense monarca i el rei Carnestoltes arribarà puntual al centre de la ciutat el 23 de febrer, dia de Dijous Gras, per proclamar el seu regnat de disbauxa.

La festa ha canviat molt a la nostra ciutat des de la primera referència documentada que hi ha del carnaval: una disposició del Consell de Cent del 1333 que prohibia el llançament de taronges i regulava l’ús de màscares. Ara, les ganes de divertir-se i la disbauxa es mantenen intactes 684 anys després. El carnaval barceloní del segle XXI és, sobretot, participatiu. A més, porta implícit un grau de transgressió i, per tant, constitueix un exercici espontani de llibertat individual i col·lectiva.

Us presentem Sa Majestat Carnestoltes, el rei dels poca-soltes

Arrauxat, burleta, descarat... el Rei Carnestoltes representa l’ambient de disbauxa i transgressió que impregna el carnaval. Per això, vestit d’una manera exagerada i amb una actitud provocadora, és qui presideix tots els actes del cicle. El seu gran moment de protagonisme és durant l’arribo, quan inaugura les festes amb un discurs que sol repassar en clau satírica les principals efemèrides de l’any i acaba convidant tota la ciutadania a unir-se a la diversió desenfrenada.

Els Ambaixadors del Carnaval: set colors, set viles i set pecats capitals

Un color, un vici i un nom que n’explica la procedència. Aquests són els set Ambaixadors del Carnaval barceloní, que combinen característiques del carnestoltes tradicional dels segles XVII i XIX amb elements moderns. Per això els seus noms són una barreja dels antics noms carnestoltescos —Caramanxell, Gran Patantum, Calicut de Malabar–, amb zones o motius de les antigues viles que representen: Magòria, Sol de Baix, Tres Torres, Camp d’en Grassot, les bugaderes d’Horta, Sant Genís dels Agudells, la Fabra & Coats i el Clot de la Mel...

Caramanxell de Magòria. Príncep de Rabiamfàs i de Vullsercomtú. Comte Gelós de Tot. Gran Saviesa imperial. Ambaixador del nostre Rei Carnestoltes a la molt bellugada i emprenedora vila de Sants i dels llogarrets de Montjuïc i de la Marina. Ambaixador de color blau indi.

Gran Patantum de Solbaix. Marquesa de la Mandra i del Tantsemenfot. Senyora de Moltafenyaipoquesganes, Gran Dolcesa imperial. Ambaixadora del nostre Rei Carnestoltes a la molt tranquil·la i estimada vila de les Corts i al senyoriu de Pedres-albes. Ambaixadora de color blau cel.

Calicut de Malabar i Trestorres. Vescomte d’Això-magrada i d’Això-és-permí. Vicari de Mhoquedotot. Gran Fermesa Imperial. Ambaixador del nostre Rei Carnestoltes a les molt nobles i encantadores viles de Sarrià i de Sant Gervasi de Cassoles i cònsol honorari a Vallvidrera. Ambaixador de color verd.

Bufallut de Grassot. Duc de Soquelmillor, Marquès de Ningucomjò, Senyor de Jojoijò. Gran Orgull Imperial. Ambaixador del nostre Rei Carnestoltes a la molt orgullosa, alegre i fidelíssima vila de Gràcia i cònsol honorari a Vallcarca. Ambaixador de color groc.

Currutaca Bugadera i Santgenís. Gran Duquessa d’ArasticbéAramemprenyo. Princesa consort de Miratuquebé! Gran Entusiasme Imperial. Ambaixadora del nostre Rei Carnestoltes a la molt feinejadora i polida vila d’Horta, de les valls d’Hebron i dels llogarrets muntanyencs del Guinardó. Ambaixadora de color taronja.

Maabiata de Txan-txan i Coats. Princesa de Baixforta. Comtessa de Tincpicors. SexerdotessaMhomenjotot. Gran Passió Imperial. Ambaixadora del nostre Rei Carnestoltes a la sensual i discreta vila de Sant Andreu, de la Sagrera i dels nous més de Nou Barris. Ambaixadora de color vermell.

Barraló Espirillingat de la Mel. Comte de Tripalloca. Vescomte de Mesteca. Vesvescomte de Vullmés, Vesvesvescomted’Encaramquedunracó. Gran Serenor Imperial. Ambaixador del nostre Rei Carnestoltes a la molt extensa i platjívola vila de Sant Martí. Ambaixador de color porpra.

El Dijous Gras, tots a l’Arribo!

El Dijous Gras, el primer dia del cicle de carnaval, serà festa grossa a la ciutat! El Rei Carnestoltes farà l'entrada triomfal al capvespre amb l’Arribo, l’activitat central del carnaval a la ciutat. Consistirà en una gran festa amb tot el seguici de Sa Majestat Carnestoltes: el Primer Ministre, els Set Ambaixadors amb els agregats, músics, banderers, en Rodanxó i la Rodanxona, els gegants del carnaval barceloní...

I com que carnaval és un període de transgressió i d’inversió de papers, enguany el Rei Carnestoltes serà rebut en un indret molt especial: la plaça de Sant Jaume, on hi ha la casa de la ciutat. La festa començarà a les 17.45 amb Frank-i-fals, el primer ministre del Rei Carnestoltes que conduirà l’acte. A les 18.00 arrencarà des del palau de la Virreina la desfilada dels Set Ambaixadors acompanyats del seus seguicis i els gegants de carnaval. La cercavila recorrerà diversos indrets del barri Gòtic fins a arribar a la plaça de Sant Jaume.

Allà, enmig de l’apoteosi festiva, el rei dels poca-soltes farà una espectacular aparició per proclamar des del balcó de la casa consistorial el seu regnat d’una setmana de disbauxa. Ballaran els gegants, els ambaixadors li faran regals, els músics interpretaran fanfàrries, els barcelonins l’aclamaran i ell llegirà el seu ban, ple de sàtira i mordacitat. En acabat, començarà la batalla campal de la taronjada, a base de confeti i globus i focs artificials de color carabassa, seguit del primer sarau de carnaval.

 

Programa:

18.00, al Palau de la Virreina: Inici de la desfilada dels Set Ambaixadors.

A partir de les 18.00, a la plaça de Sant Jaume: Animació carnavalesca i arribada del Rei Carnestoltes, taronjada i sarau de carnaval

Per carnaval, als districtes tot s’hi val!

Rues multitudinàries, balls de carnaval, concursos de truites, àpats col·lectius, concursos de disfresses, enterraments de la sardina, lectures de bans... Per carnaval tot s’hi val! I a la ciutat es fan un munt d’activitats ben diverses, que abracen activitats infantils, tallers de màscares, cursos de maquillatge i també exposicions i col·loquis sobre el cicle carnavalesc. 

Aquí trobareu totes les activitats aplegades per districtes: