Un segle d’història compartida. 100 anys de l’Institut Mental

Organitza: Grup d’Història Nou Barris - Can Basté

El 19 de desembre de 1889, el doctor Emili Pi i Molist (1824-1892) va aconseguir posar en marxa els pavellons de la secció de dones de l’Institut Mental de la Santa Creu i Sant Pau, a l'actual districte barceloní de Nou Barris. Era un immens equipament sociosanitari que va començar a caminar aquell any, tot i que no estaria totalment construït fins l'any 1915.

L’Institut Mental de la Santa Creu i Sant Pau va ser el gran somni de Pi i Molist i, ara, és el tema de l’exposició Un segle d’història compartida. La mostra commemora el primer centenari de la inauguració del centre i ens permet conèixer l'espai on es van aplicar les tècniques de medicina psiquiàtrica més modernes de l'època.

Realitzada pel Grup d'Història de Nou Barris - Can Basté i el Districte de Nou Barris la mostra s'articula al voltant de deu plafons, que fan referència als esdeveniments històrics i polítics que van ser l’origen social i urbanístic del districte de Nou Barris.

La mostra ens parla del somni de Pi i Molist. Aquest científic defensava la necessitat d’adequar l’assistència dels malalts mentals als nous principis científics del segle XIX, que exigien bones condicions de salubritat i higiene. L’Hospital de la Santa Creu de Barcelona, situat dins les muralles medievals, no reunia aquestes condicions, d'aquí que Pi i Molist promogués la construcció del nou centre, juntament amb l’arquitecte Josep Oriol i Bernadet.