Pirotècnia de Festa

Organitza: Museu Etnològic

La pirotècnia és un dels elements definitoris de les celebracions mediterrànies, fins al punt que, sovint, la paraula "festa" acaba convertida en sinònim de espurnes, de foc, d'olor de pòlvora i d'un cel pintat de colors.

Aquesta exposició itinerant, creada pel Museu Etnològic amb la col•laboració de les Cases de la Festa i l'Ajuntament de Reus, s'interroga sobre les tradicions associades al foc, sobre els homes i les dones que les protagonitzen i sobre el significat d'aquests rituals de llum i foc. Ens en parla partint d'imatges d'èpoques diverses i dels testimonis dels homes i dones implicats en l'organització d'aquestes celebracions.

Són els pirotècnics, dipositaris d'un saber al qual sovint s'accedeix per via familiar i que és tant una forma de vida com una tradició sempre a punt per ser renovada i millorada. I és que els homes i les dones que han fet de la pirotècnia el seu ofici sempre busquen superar els qui, abans que ells, han omplert de llum un cel nocturn.

Tronades com les de Reus, mascletàs com les que ressonen en carrers i places de València, canons que disparen la seva càrrega festiva en les celebracions de moros i cristians, celebracions tan antigues com la Patum de Berga o tan recents com el correfoc barceloní que, tot i les seves arrels antigues, va adquirir el seu nom amb l'arribada de la democràcia als ajuntaments... Tot són cares diverses d'un mateix esperit festiu amb el seu propi simbolisme, ja que moltes d'aquestes celebracions, protagonitzades en no poques ocasions per diables i per bèsties de foc, ens parlen en definitiva sobre l'enfrontament etern entre el bé i el mal.