Músics de Festa

Organitza: Museu Etnològic

Alguns són anònims i d'altres estan perfectament identificats fins al punt que es coneixen amb precisió les seves aportacions al món de la música tradicional. Tots, però, comparteixen un amor pels sons d'arrel que els ha convertit en protagonistes d'aquesta exposició itinerant.

Us parlem dels intèrprets que van fer de la música popular la seva segona professió i que van dedicar bona part de les seves vides a tocar instruments que van del violí al buiro (un instrument que s'utilitza en la interpretació de caramelles) i del flabiol a la dolçaina.

Amb les seves veus, amb aquests instruments i amb molts d'altres igualment lligats a la música popular del nostre país, aquests músics han donat vida, generació rere generació, a les festes de pobles i ciutats de tot Catalunya.

La mostra, que inclou una tria d'imatges històriques, posa cara i nom a alguns d'aquests artistes. Són músics que en molts casos van trobar acollida durant els anys 90 al festival Tradicionàrius, un refugi per a la música d'arrel on van poder mostrar el seu art pocs anys abans de morir i endur-se amb ells una petita part de la història de la música popular catalana.

Jaume Vidai i Vidal, el Carboner; Josep Garcia Sans lo Canalero; Josep Jordana Andorrà, el Comare de Toloriu... Només són alguns noms dels molts homes i dones que, a les poblacions més diverses, van esforçar-se en mantenir viva la tradició o bé en reinventar-la per tal de donar a conèixer arreu la cultura de la seva terra d'origen.