Les grans forques

Organitza: Federació de Diables de la Ciutat Barcelona

Una petita mostra dedicada a algunes de les figures i ceptrots que utilitzen les colles de diables de la ciutat de Barcelona. L'exposició ens permetrà conèixer què és la massa o forca, un element indispensable per als diables i diablesses, on es col•loca l’element pirotècnic, també anomenat carretilla o carrutxa, segons el territori.

També ens mostra què és el ceptrot, un element similar al que porta el diable (un pal llarg amb un barrilet de fusta o metàl•lic i amb barnilles al capdamunt) però d'unes dimensions més grans. La seva mida superior facilita l’ús de múltiples elements pirotècnics que se succeeixen durant l’encesa i que n'intensifiquen l'espectacularitat.

Els ceptrots tenen mides i formes molt variables: n'hi ha de plans, de circulars o de quadrats, alguns són mòbils i d'altres estan fets amb material reciclat. El ceptrot també acostuma a complir dues funcions: estendard durant les cercaviles i estri de foc durant els espectacles, cercaviles de foc o correfocs.

En molts casos, trobem que els ceptrots van acompanyats d’un altre element  força comú en les colles de diables: la figura del Llucifer, la Diablessa o Satanàs. Fàcilment identificables per la seva vestimenta (grans faldilles, barret amb  banyes o capa) són també un element que defineix les diferents colles. I és que els colors i el disseny d’aquests vestits són fruit de la interpretació de cada entitat. De fet, la roba acostuma a tenir els colors propis i característics de la colla.