Les colles castelleres de Barcelona

Organitza: Museu Etnològic

És coneguda la història i tradició castellera de viles com Valls, Tarragona, Montblanc o el Vendrell, però tot i haver esdevingut plaça castellera anys més tard que aquestes localitats, Barcelona té també una vocació de prop de 170 anys i, actualment, té sis colles en actiu.

Aquesta exposició itinerant té com a tema la llarga relació de Barcelona amb els castells, declarats per la Unesco Patrimoni Immaterial de la Humanitat l'any 2010. L'origen més probable de la tradició és en els antics balls de valencians, datats com a mínim al segle XVII i que acabaven amb la formació d'una torre humana.

Considerada la ciutat de naixement dels castells, a Valls es diu que la primera colla castellera va néixer el 1801, tot i que no va ser fins als anys 60 del segle XIX que les torres humanes o "torretes" es van separar clarament del que era estrictament el ball de valencians i van prendre personalitat pròpia.

La tradició havia arribat a Barcelona ja el 1840 quan, amb motiu d'una visita reial, hi ha notícia de l'aixecament d'un pilar. La primera colla de la ciutat, els Xiquets de Barcelona, s'esmenta el 1877 i, a partir d'aquí, hi ha notícies constants d'actuacions de colles de Gràcia o el Poble-sec a la ciutat.

El 1902, el parc de la Ciutadella acull un concurs de colles castelleres i, durant el segle XX, s'aniran produint fets rellevants en l'escena castellera barcelonina com ara la creació, el 1958, del Cos de Castellers de Ballets de Catalunya o, el 1969, l'aparició dels Castellers de Barcelona.

És la història d'una vocació que té una llarga tradició a la ciutat i que, avui, mantenen viva, a més dels Castellers de Barcelona, els Castellers de Sants (nascuts el 1993), els Castellers de la Vila de Gràcia (1997), els Castellers del Poble Sec (1999), els Castellers de la Sagrada Família (2002) i, els més nous en aparéixer, la Colle Jove de Barcelona (2010). En aquesta mostra itinerant s'explica la història, les principals característiques i les dades més rellevants relacionades amb cadascuna d'aquestes colles.