La sardana al Vendrell: dels orígens a la difusió internacional d’un símbol

Organitza: Arxiu Comarcal del Baix Penedès, Dansaires del Penedès, Ajuntament del Vendrell i Consell Comarcal del Baix Penedès

La sardana va arribar a la vila del Vendrell l'any 1907 i va causar una gran expectació, com ens explica aquesta exposició realitzada amb motiu del 65è aniversari dels Dansaires del Penedès. Hi van contribuir personatges com el tarragoní Josep Aleu i Massanet, la presència del qual al Vendrell fou clau en la introducció d'aquesta dansa. A partir de la segona dècada del segle XX, les ballades de sardanes s’integren com un acte més de les festes. Van tenir un paper rellevant Pau Casals i el seu germà Enric, organitzadors d'unes vetllades musicals a la casa de Sant Salvador que esdevingueren un esdeveniment cultural de primer ordre en aquell temps.

Als anys quaranta, la consolidació de la sardana ja era un fet. En aquesta nova generació de vendrellencs, Joaquim Pell i Jané tingué un paper fonamental. És en aquest context que l’octubre de 1946 va néixer la colla dirigida per Enric López Fuentes.

L’any 1963, Joan Toldrà i Nin esdevindria el nou capdanser, amb el repte de revitalitzar la colla. I, l’any 1974, Joan Morros i Jansà prendria el relleu de la colla, de la qual seria capdanser fins a l’any 2000. Va ser una època de triomfs importants, però també d’alts i baixos avui ja superats. Els seus projectes s’han reforçat amb la creació de l’Obra de Difusió Sardanista Dansaires del Penedès, que té l’objectiu de proposar, organitzar i difondre tota mena d’activitats sardanistes arreu de Catalunya i del món.

La mostra es tanca amb una col·lecció de fotografies que il·lustren les ballades internacionals dels Dansaires del Penedès.