La nit de Sant Joan

Organitza: Museu Etnològic

Festa del foc i celebració del solstici d'estiu, Sant Joan és una celebració mediterrània que, com d'altres d’arreu del món, rep el bon temps amb una festa que gira al voltant del foc, l'aigua i les plantes. Aquesta exposició permet descobrir alguns aspectes no sempre prou coneguts d'una festa de la qual es desconeixen amb certesa els orígens i que està considerada una de les màgiques del calendari.

A Catalunya, Sant Joan adopta formes diverses com la de les festes del foc del Pirineu (declarades Patrimoni Immaterial de la Humanitat per la UNESCO l'any 2015), durant les quals els fallaires (del llatí, "facula" o torxa) baixen de la muntanya amb les falles o fais encesos fins arribar a la plaça del poble, on encenen la foguera.

Des del 1955, a més, durant la Nit de Sant Joan hi ha la tradició de repartir pel territori català una flama que s’encén al cim del Canigó. Amb aquesta flama s'encenen les fogueres de pobles i ciutats com Barcelona, una mostra de la constant aparició de noves tradicions o de la invenció d'elements que n’enriqueixen d’altres de més assentades.

Sant Joan és, finalment, nit de festeig i de prometatges. A moltes poblacions, les mosses feien rituals per esbrinar amb quin noi es casarien, tot i que d’altres utilitzaven mètodes més directes que sovint acabaven en casoris organitzats a corre-cuita.