Joan Amades, memòria d'un poble

Organitza: Museu Etnològic

Moltes de les tradicions catalanes que avui coneixem no haurien arribat fins als nostres dies si no hagués estat per la feina constant de Joan Amades, un folklorista extraodinàriament prolífic que va documentar llegendes, rondalles, cançons, oficis, arts i festes populars.

Nascut el 1890 al Raval barceloní, Amades és el tema d'una exposició que es va realitzar coincidint amb el 125 aniversari del seu naixement. La mostra recorda la transcendència de la seva feina i d'obres imprescindibles com el Costumari català i Folklore de Catalunya, però també fa memòria de la Catalunya on va viure aquest folklorista.

Amant dels llibres (que llegia amb lupa a causa dels seus problemes de visió), autodidacta, emprenedor i amb una dedicació constant a la feina, Amades va entrar en contacte amb la secció excursionista de l'Ateneu Enciclopèdic Popular l'any 1915 i aquest fet li va permetre ampliar els seus coneixements com a folklorista.

Amb un catàleg bibliogràfic que avui arriba a les 496 referències, l'obra d'aquest folklorista s'estén fins al que va acabar ser el Museu d'Indústries i Arts Populars del Poble Espanyol, on va treballar amb l'arqueòleg i historiador Agustí Duran i Sanpere.

Va morir a Barcelona als 68 anys el 17 de gener del 1959, diada de Sant Antoni i avui la seva documentació, pura memòria del folklor català, es conserva en el Fons Amades del Departament de Cultura.