Fam i guerra a Catalunya

Organitza: Museu Etnològic

La mostra itinerant Fam i guerra a Catalunya recorda, a partir d'objectes, documents i dels records, d'homes i dones que la van patir, l'escassetat de queviures i productes de tota mena que va ser habitual durant els anys de la guerra civil i la posguerra. Es passava fam al front, on els i les combatents menjaven poc i malament, i també a les ciutats, on dones, nens i avis s'havien d'esforçar per sobreviure i trobar els aliments més bàsics.

L'exposició ens transportarà a uns temps de pa negre, de garrofes, de verdolaga, de figues de moro, de cafè de malta i de xicoira, temps en els quals es criaven gallines, conills o coloms als terrats i balcons i es pescava amb canya, no tant per afició com per pura necessitat. Les xarxes socials d'amistat i d'intercanvi de productes o serveis van salvar la vida de molts ciutadans, que podien aconseguir aliments bescanviant-los per d'altres productes o serveis.

Acabada al guerra, i fins al 1952, encara es va mantenir l'escassetat d'aliments, fins al punt que l'Estat va imposar un raccionament. Molts ciutadans i ciutadanes conserven encara les cartilles de cupons que es poden veure en aquesta mostra. D'altres tenen encara molt presents els viatges que feien al camp per tal de proveir-se d'uns aliments que havien d'introduir a la ciutat d'amagat per evitar la vigilància dels burots, funcionaris encarregats de cobrar impostos per aquests productes. Era l'anomenat estraperlo, una pràctica de substistència que, practicada a gran escala, va acabar enriquint figures prominents del règim franquista.