Catalans a l'Orinoco

Organitza: Museu Etnològic

El coneixement de la geografia i l'etnologia de la Gran Sabana de Veneçuela té molt a agrair a la feina constant d'un seguit d'exploradors catalans que van recórrer la zona en diversos moments del segle XX  Ho explica una exposició itinerant que segueix les exploracions per territori veneçolà de Fèlix Cardona, però també les de Juan Maria Mundó, Josep Maria Cruxent i Pau Vila, que van contribuir a documentar les característiques etnogràfiques, geogràfiques, arqueològiques i naturals d'aquesta zona de Sud-Amèrica.

La mostra neix amb l'arribada del Fons Etnogràfic de Cardona a Malgrat de Mar l'any 2011. En aquesta població del Maresme havia nascut Fèlix Cardona, un dels exploradors més destacats del segle XX. Cardona va viatjar a aquestes terres el 1927, va aprendre els llenguatge dels indígenes i va prendre notes de gran valor sobre la seva cultura, a més de recollir tota mena de minerals i plantes que després feia arribar al Museu de Ciències Naturals de Caracas i a la Smithsonian Institution dels Estats Unit. D'aquí que, encara avui, una vintena de plantes duguin en el seu nom la denominació "Cardonae".

Cardona, però, no va ser l'únic explorador català a l'Orinoco. En aquesta exposició, parents i coneguts d'altres aventurers ens parlen dels viatges i les vivències de Juan Maria Mundó, que va viatjar a Veneçuela per explorar la frontera sud del país cap al 1907; Josep Maria Cruxent, un antropòleg, explorador, dibuixant, pintor d’avantguarda, operador de cinema i arqueòleg que va arribar a la zona el 1939; i Pau Vila, geògraf i pedagog que els anys 40 del segle XX va fer el recorregut a peu entre Caracas i Bogotà.