Calendari de pagesos. 150 anys mesurant el temps

Organitza: Museu Etnològic

L'any 2011 es van complir 150 anys de la primera edició del Calendari dels Pagesos. El Museu Etnològic va commemorar l'aniversari participant en una exposició que recorda la primera edició, l'any 1861, d'aquesta publicació de caràcter popular. La mostra rescata la història d'un producte editorial singular nascut al segle XIX que ens parla de la Catalunya d'altres temps.

Aquesta mena d'anuaris eren uns almanacs confeccionats originalment per a ús de nobles i gent de ciència. S'editaven des de la invenció de la impremta, ja al segle XV, però van assolir una popularitat especial al segle XIX, especialment a Barcelona.

L'any 1814, Ferran VII havia abolit la llibertat de premsa i només permetia la publicació de l'almanac de l'Observatorio Astronómico de San Fernando, a Cadis. El 1856, en permetre's la publicació d'altres almanacs diferents a l'editat per aquest Observatorio, va aparèixer a Barcelona el Calendari del Pagès, que editava l'Institut Agrícola Català de Sant Isidre. El 1861, però, va néixer una versió popular i més humil amb un nom molt semblant: el Calendari dels Pagesos.

Amb una xifra estimada de 70.000 lectors anuals, el Calendari dels Pagesos encara es distribueix avui en quioscos i llibreries, on resisteix com un dels grans representants d'una llarga tradició editorial de calendaris populars, juntament amb publicacions que també han arribat als nostres dies com el Zaragozano o l'Ermitaño de los Pirineos i que ara també els podem trobar en versió catalana.