Barcelona Cultura
BCNEGRA 2017

GENER | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | FEBRER | 1 | 2 | 3 | 4 |      Altres

SELECCIONEU EL DIA DEL PROGRAMA

Lliurament del VIII Premi Crims de Tinta i acte inaugural de BCNegra 2017

Dijous 26 de gener, a les 19.30 h

Auditori RBA. Diagonal, 189

Les invitacions per assistir a aquest acte ja s'han esgotat

 

Set edicions han estat suficients per convertir el Premi Crims de Tinta en una referència de l’escena negrocriminal en llengua catalana i per consolidar la seva condició d’eina imprescindible per afermar el creixement d’aquest tipus de relats.

El premi el va instituir inicialment el Departament d’Interior de la Generalitat de Catalunya però va quedar paralitzat fins que l'any 2015, després d'un parèntesi, es va reprendre gràcies a un acord de col·laboració entre BCNegra i l’editorial RBA La Magrana.

Avui, BCNegra arrenca un cop més amb el lliurament dels premis i recordant els anteriors guardonats: Marc Pastor, Carles Quílez, Teresa Solana, el desaparegut Agustí Vehí, Andreu Martín, Emili Bayo i Núria Cadenes.

S’ha encarregat d’atorgar el guardó d’enguany un jurat format per Paco Camarasa, comissari de BCNegra; Miguel Ángel Diaz, propietari de la llibreria en línia SomNegra.com; Cristina Manresa, comissària del cos de Mossos d’Esquadra; Jordi Rourera, director i editor d’Edicions de La Magrana, i Carlos Zanón, escriptor i guanyador del Premi Dashiell Hammett 2015.

Inauguració de l’exposició «Pepe Carvalho»

Divendres 27 de gener, a les 18.30 h

Biblioteca Jaume Fuster (sala d’exposicions). Pl. de Lesseps, 20-22

Fins a l’1 de març

Horari de visita: dilluns i dissabtes, de 10 a 14 h i de 16 a 21 h; de dimarts a divendres, de 10 a 21 h; diumenges, d’11 a 14 h

Entrada lliure

Un seguit d’artistes visuals van rebre un encàrrec «criminal»: se’ls va lliurar una de les novel·les de l’escriptor Manuel Vázquez Montalbán protagonitzades per Pepe Carvalho i se’ls va demanar que fessin una obra sobre l’element que els semblés més significatiu de la novel·la. Així va néixer «Pepe Carvalho», una exposició col·lectiva on veurem obres d’artistes tan destacats com Eduardo Arroyo, Francesc Artigau, Javier Balda, Victoria Civera, Juan Genovés, Antón Llamazares, Lluís Lleó, Santi Moix, Antón Patiño, Jaume Plensa i Joan Pere Viladecans, entre d’altres.

Charlie Parker

'La canción de las sombras' i l’enfrontament entre el bé i el mal

Divendres 27 de gener, a les 19.30 h

Biblioteca Jaume Fuster. Auditori. Pl. de Lesseps, 20-22

Un antiheroi marcat per la mort de la dona i la filla és el protagonista de bona part de les novel·les del dublinès John Connolly, un autor que, si molt convé, és capaç d’acostar la novel·la negra als registres sobrenaturals, amarant la quotidianitat d’elements fantàstics. A La canción de las sombras, la seva nova novel·la, porta el seu protagonista al Maine nord-americà, on una vídua i la seva filla s’oculten d’un passat secret relacionat amb els camps de concentració durant la Segona Guerra Mundial. El bé i el mal es tornen a enfrontar en les pàgines de la novel·la, i també en una xerrada entre l’autor i el periodista i expert en novel·la negra Juan Carlos Galindo.

Participants: 

John Connolly, escriptor, conversa amb Juan Carlos Galindo, periodista i coordinador del blog de novel·la negra Elemental del diari El País.

Barcelona, capital europea del crim… literari

Dissabte 28 de gener, a les 11 h

Ateneu Barcelonès (sala d’actes). Canuda, 6

Cada cop són més i més les novel·les, escrites en català o en castellà, que prenen la nostra ciutat com a capital literària del crim. Sí, Barcelona és una mena de Meca del crim novel·lat europeu, i ens ho demostren un seguit d’autors i autores amb tot de personatges diversos i estimulants, homes i dones que, com a criminals, com a investigadors privats o com a mossos d’esquadra (addictes o no al rock) circulen pels carrers d’una ciutat que coneixem bé i que de vegades ens agrada, encara que només sigui sobre el paper, veure tenyida d’aquest vermell intens que indica que s’acaba de cometre un crim. Els autors i les autores més noves que han esquitxat de sang el paviment de la ciutat parlen dels seus crims.-

Participants: 
Francesc Xavier Álvarez Llaberia, agent del cos de Mossos d’Esquadra, llicenciat en criminologia per la Universitat de Barcelona i escriptor; Josep Camps, escriptor; Empar Fernàndez, professora, columnista de premsa, autora de guions per a documentals i escriptora; Albert Figueras, metge i escriptor; Anna Maria Villalonga, professora de literatura catalana a la Universitat de Barcelona, investigadora, crítica literària, crítica de cinema i escriptora
Moderadors: 
Carles Quílez, periodista, escriptor i exdirector d’anàlisi de l’Oficina Antifrau de Catalunya

La novel·la social de la nostra època

Realitat i ficció

Dissabte 28 de gener, a les 12.30 h

Ateneu Barcelonès (sala d’actes). Canuda, 6

Hi ha tanta diferència entre el món real i el de ficció? Com es relacionen la realitat i les ficcions literàries? Ens en parlen la primera dona que es va convertir en comissària del cos del Mossos d’Esquadra i l’escriptor i periodista que ha renovat la literatura negrocriminal a l’Argentina. Tots dos ens mostraran com sovint la novel·la negra fa palesos els mals del nostre temps i de les nostres societats i esdevé, així, un dels vessants de la novel·la social actual.

Participants: 

Ernesto Mallo, escriptor; Cristina Manresa, comissària dels Mossos d’Esquadra i cap de la Regió Policial Metropolitana Sud

Benvinguts i benvingudes al gènere!

Dilluns 30 de gener, a les 16.30 h

Auditori del Conservatori del Liceu. Nou de la Rambla, 88

No són pocs els autors que, després de debutar a BCNegra, han protagonitzat carreres literàries espectaculars. Dolores Redondo, guanyadora de l’últim Premi Planeta, només n’és un exemple, però n’hi ha més. I és que a BCNegra no ens cansem d’acollir noves veus que, des de la solitud dels seus estudis i despatxos, imaginen noves ficcions. Crims amb rerefons literari o futbolístic, la realitat de les presons, crims esgarrifosos comesos a l’ombra d’un dels característics pantans que es construïen en ple franquisme… Són noves ficcions explicades per noves veus que contribueixen a refermar, amb diferents estils i temàtiques, la potència del gènere. Sigueu benvinguts i benvingudes!

Participants: 

Raquel Gàmez, educadora social i escriptora; Eduardo Hojman, editor, periodista cultural i escriptor; Luis Roso, llicenciat en filologia hispànica i en filologia anglesa, màster en literatura espanyola i hispanoamericana, professor de secundària i escriptor; Javier Sagastiberri, llicenciat en ciències econòmiques i en filologia hispànica, inspector de Finances de la Hisenda Foral de Biscaia i escriptor

Moderadors: 

Nacho Cabana, escriptor, guionista, fotògraf i documentalista, guanyador del Premi Internacional de Novel·la Negra L’H Confidencial 2014

Euskadi o la violència després de la violència

Dilluns 30 de gener, a les 18 h

Auditori del Conservatori del Liceu. Nou de la Rambla, 88

En temps convulsos de violència política o social, quan les societats pateixen un cop i un altre un reguitzell de morts sense sentit, és poc freqüent que el crim es converteixi en material literari destacat, potser perquè els lectors i lectores busquen en les pàgines d’un llibre un refugi davant la dura realitat. Passats els moments més sagnants del conflicte, però, la novel·la negra torna a emergir en aquestes societats, com ha passat en un País Basc que, avui, albira la fi de la violència i la torna a confinar en territori literari. Ho saben bé autors com els que ens acompanyen en aquesta taula rodona, quatre escriptors amb estils i preocupacions ben diverses que protagonitzen un nou rebrot de la novel·la negra a Euskadi. Ongi Etorri!

Participants: 

Javier Abasolo, llicenciat en dret, columnista i escriptor; Ricardo Alía, químic i escriptor; Gonzalo Garrido, consultor de comunicació i escriptor; Eva García Sáenz, diplomada en òptica i optometria, professora d’universitat i escriptora

Moderadors: 

Jordi Bordas, escriptor i periodista

Dames britàniques i crim

Dilluns 30 de gener, a les 19.30 h

Auditori del Conservatori del Liceu. Nou de la Rambla, 88

Des que el 1920 Agatha Christie va escriure la primera novel·la protagonitzada per un dels detectius més coneguts del segle xx, Hèrcules Poirot, ha plogut molt. Però les dames britàniques no han deixat la ploma i, més encara, han seguit escrivint novel·la negra preocupant-se de renovar-la i de fer les seves aportacions personals al gènere. Algunes, com la poeta i novel·lista Sophie Hannah, s’han fet famoses continuant les ficcions de l’escriptora negrocriminal més coneguda del món o bé recreant ficcions pròpies. D’altres, com Gilly Macmillan, però, són capaces d’atrapar-nos instantàniament amb la història d’una desaparició en què el més important és el que han de suportar, en temps de judicis mediàtics, els parents de les víctimes. Els crims de sempre es renoven gràcies a dues continuadores de la tradició negra i criminal britànica.

Participants: 

Sophie Hannah, poeta i novel·lista; Gilly Macmillan, historiadora de l’art, fotògrafa i escriptora

Moderadors: 

Isabella Petith, cap del projecte creatiu i social del British Council Barcelona

Catalunya, terra de crims (I)

Dimarts 31 de gener, a les 11.30 h

Palau de la Virreina (Espai 4). La Rambla, 99

Sí, potser Barcelona és una de les capitals negrocriminals del sud d’Europa, però no tots els crims tenen lloc sobre l’asfalt de les grans ciutats, encara que sigui el més habitual. De vegades, les ciutats petites o mitjanes, com ara Lleida; les muntanyes, com les de la Val d’Aran; o les zones litorals, com la costa de Tarragona, són també escenaris de trames fosques i d’investigacions criminals que ens parlen d’una realitat lleugerament diferent de la que coneixen els habitants de la metròpoli.

Participants: 

Sebastià Bennasar, periodista, escriptor, traductor i crític; Jordi Ledesma, poeta i novel·lista: José Luis Muñoz, escriptor i columnista; Montse Sanjuan, periodista, professora i escriptora; Jordi Tiñena, escriptor i catedràtic de llengua catalana i literatura

Moderadors: 

Miguel Ángel Diaz, llibreter, propietari de la llibreria en línia SomNegra.com i expert en novel·la negra

Sense cadàver

Dimarts 31 de gener, a les 16.30 h

Auditori del Conservatori del Liceu. Nou de la Rambla, 88

Estem acostumats a sentir allò que, sense cadàver, no hi ha condemna. Però a Catalunya es va produir, l’any 2009, un cas excepcional: una condemna basada en el que s’anomena una «prova indiciària». L’acusat es diu Ramón Laso, està internat a la presó i allà ha rebut mil i una visites de la periodista Fàtima Llambrich (l’heu vista sovint a TV3), autora d’un llibre apassionant sobre un cas diferent que mira de fer-nos veure entre lletres i paraules el retrat més acurat possible d’un Laso que, encara ara, es declara innocent. Quantes desaparicions són de fet crims? S’ho pregunta Fàtima Llambrich, i us ho preguntareu vosaltres després d’escoltar els convidats d’aquesta taula rodona.

Participants: 

Míriam de Rosa, jutge, magistrada del Jutjat d’Instrucció núm. 10 de Barcelona; Fàtima Llambrich, periodista i escriptora; Carles Monguilod, advocat penalista

Moderadors: 

Marc Balcells, criminòleg

Pàgines