Premi Pepe Carvalho

L’escriptor Manuel Vázquez Montalbán, amb la col·laboració necessària del seu personatge, el detectiu Pepe Carvalho, va ser una de les grans figures que van contribuir a donar una vida nova al gènere negrocriminal europeu i van convertir Barcelona en escenari de les trames més fosques i apassionants. En record del mestre i del detectiu a qui va donar vida, cada any un autor o autora nacional o internacional rep el Premi Pepe Carvalho. Dennis Lehane (2017), Donna Leon (2016), Alicia Giménez Bartlett (2015), Andrea Camilleri (2014), Maj Sjöwall (2013), Petros Màrkaris (2012), Andreu Martín (2011), Ian Rankin (2010), Michael Connelly (2009), P. D. James (2008), Henning Mankell (2007) i Francisco González Ledesma (2006) han rebut en anys anteriors el Premi Pepe Carvalho.

El jurat, format per Paco Camarasa, Antonio Iturbe, Andreu Martín, Rosa Mora, Daniel Vázquez Sallés, Sergio Vila-Sanjuán i Carlos Zanón, ha atorgat el premi d’enguany a l’escriptor nord-americà James Ellroy, creador d’un món poblat de personatges decadents i desesperançats que s’han fet especialment populars arreu del món gràcies a les adaptacions cinematogràfiques de dues de les seves novel·les: L.A. Confidential, que va portar a la pantalla Curtis Hanson el 1997, i La dàlia negra, que el 2006 va dirigir Brian De Palma.

Marcat per la mort de la seva mare en un assassinat no resolt el 1958, ha viscut una vida intensa i rebel que l’ha dut a viure al carrer i a submergir-se en els baixos fons. Anys més tard, ha acabat retratant-los en les seves obres amb notable mestria. El Cuarteto de Los Ángeles, format per les novel·les La Dalia Negra (1987), El gran desierto (1988), L.A. Confidential (1990) i Jazz blanco (1992), és una de les seves creacions més conegudes, bon exemple de l’estil sec i tallant que inunda unes obres de caràcter obscur i fins i tot macabre.

Amb la concessió del premi, el jurat reconeix la capacitat de l’autor per reinventar i expandir el gènere negre «cap a territoris històrics, socials i estilístics personals i ambiciosos», sempre explorant l’imaginari nord-americà i del món occidental i posant al descobert les mancances i corrupcions del poder.

Premi Pepe Carvalho