L'entrevista: El Quinto

..
31/03/2022 - 14:11 h - Comerç i mercats Ajuntament de Barcelona

“En el nostre restaurant oferim una alimentació saludable, productes frescos i de temporada. A més, hem convertit El Quinto en una espècie de jardí urbà per contribuir, ni que sigui durant l’estona del menjar, a millorar l’aire que es respira”, Laura Spagnuolo, sòcia fundadora d’El Quinto.

Com va sorgir el restaurant El Quinto

La meva parella i jo necessitàvem fer alguna cosa d’acord amb la nostra manera de pensar. A la família teníem tradició culinària i això ens va dur a engegar un restaurant. El nostre punt principal en el negoci és el respecte. El respecte a les persones i al medi ambient.

Per això vam obrir un restaurant que ens permetés conciliar amb la vida personal. Vam escollir una zona d’oficines precisament per poder treballar en horari diürn de dilluns a divendres, oferint una opció saludable d’esmorzars i dinars als i a les treballadores que necessiten menjar fora de casa entre setmana.

Has remarcat molt el valor del respecte com a base del vostre negoci, com l’incorporeu? 

El respecte és el nostre fonament. Que les persones que treballen amb nosaltres treballin a gust, amb un horari bo, que puguem gaudir tots i que hi hagi bon ambient, és per a nosaltres molt important. Intentem buscar una harmonia en tots els aspectes.

I quant al respecte al medi ambient, que també l’has mencionat? 

Oferim una alimentació saludable, productes frescos i de temporada. Intentem reduir al màxim l’impacte en el medi ambient. Volíem que el nostre menú fos apte per a tothom i per aquest motiu vam decidir tenir una cuina sense gluten i sensible a altres intoleràncies. Quant a les opcions de menú, oferim sempre algun plat vegetarià o vegà perquè tothom trobi una alternativa al nostre restaurant.

Quines accions dueu a terme per promoure la sostenibilitat? 

Treballem amb productors ecològics. A l’inici va ser força difícil aconseguir-ho, però ara pràcticament el 100% dels aliments provenen de l’agricultura ecològica, i els productes frescos són a més de producció local i de proximitat.

Intentem reduir al màxim la generació de residus, comprant a granel tot el possible i evitant els envasos de plàstic. No oferim begudes en llaunes ni en ampolles de plàstic, i oferim aigua filtrada de manera gratuïta amb ampolles de vidre.

Quan vam obrir el restaurant, el menjar per endur l’oferíem amb carmanyoles, que deixant un dipòsit de 3 € després s’havien de tornar. Però vam veure que era una pràctica (com moltes altres) que costava, perquè no era còmode per a moltes persones.

Hi ha força reticència a les mesures que no resulten prou còmodes, no? 

Exacte, prima la comoditat. Això ho hem constatat al restaurant. Vam començar amb una manera de fer i amb moltes accions d’acord amb el que crèiem que era correcte, però vam veure que la gent no les acompanyava i no les valorava. És un procés molt lent, però seguim insistint-hi.

Quin és el valor afegit de les vostres accions a la ciutat de Barcelona? 

En relació amb la qualitat de l’aire, per exemple, hem convertit El Quinto en una espècie de jardí urbà. Ens encanten les plantes i el restaurant n’està ple. Volem contribuir, ni que sigui durant l’estona del menjar, a millorar l’aire que es respira.

Què us va motivar a participar en la Xarxa Barcelona + Sostenible (B+S) i què us aporta? 

Crec que vam conèixer la Xarxa B+S en algun dels butlletins sobre sostenibilitat en els quals estic subscrita. Quan ho vam veure, ens vam dir “nosaltres hi hem de ser”, perquè compartim els objectius. És útil l’acompanyament de la persona assessora, també personalment m’interessa molt conèixer que fan altres organitzacions i negocis, quins recursos existeixen que ens puguin ser d’utilitat.

Què és el que més t’enorgulleix de la teva feina? 

Fer el que una creu que és correcte. Oferir una cosa de manera totalment honesta i acord amb els nostres valors, i a més gaudir-la.