L’entrevista: Eix Comercial del Raval

..
02/11/2023 - 14:37 h - Comerç i mercats Ajuntament de Barcelona

“Per a nosaltres, no hi ha res més sostenible que el comerç de proximitat”, Jordi Bordas, gerent de l’Eix Comercial del Raval.

Com i quan va sorgir l’Eix Comercial del Raval? 

Va sorgir fa vint anys, com a resultat de la suma de les entitats de comerç de proximitat del barri, més el Mercat de La Boqueria i altres entitats diferents que ens vam unir perquè volíem millorar la situació del Raval. Neix de petits comerços, veïnes i veïns del barri.

Com treballeu per estendre la cultura de la sostenibilitat al barri? Quins reptes us trobeu en el vostre dia a dia?

El fet més sostenible és comprar sota casa teva. Fer barri i fer xarxa. Nosaltres diem que no hi ha res més sostenible que el comerç de proximitat. Amb el vessant social que implica tot això, perquè el comerç de barri som el punt de referència. Per exemple: si una persona gran fa dies que no surt de casa a fer les seves compres, som els primers que ho detectem. Som al costat de les persones i de les seves necessitats.

Pel que fa als nostres reptes, el primer és superar la difícil situació actual derivada de la pandèmia, la crisi energètica i la mancança de matèria primera. Això ha generat que molta gent del barri deixi de comprar.

Un altre repte és tombar la competència deslleial que realitzen grans cadenes multinacionals, un fet que ens genera un perjudici directe. I un altre repte: al barri tenim cada cop més pisos turístics amb l’impacte que té això al barri: pujada de preus, expulsió de veïnes, pèrdua d’identitat. Necessitem capgirar aquesta situació.

Recentment, heu signat un acord amb Barcelona Energia, l’operador públic metropolità, per fomentar l’ús d’energies renovables i l’estalvi energètic al comerç del barri. Com va sorgir i per què és important per a vosaltres aquesta col·laboració? 

Des de fa un any, les nostres despeses comencen a pujar, derivat de la crisi energètica. Volem buscar com gestionar aquesta situació i trobar una solució que no només ajudi al comerç, sinó a tot el barri.  Vam trobar Barcelona Energia, vam veure que atenen també a comerços, no només a ciutadania, i ens vam interessar en el seu projecte, perquè ens van arribar molt bones referències. En aquest sentit, vull destacar la feina d’en Marc Bonet, Responsable de Desenvolupament de Negoci, que ens va ajudar moltíssim i ens va explicar molt bé la proposta de Barcelona Energia. Ens va agradar  molt, perquè no només ens planteja un estalvi, a escala empresarial; també ens va fer reflexionar sobre què passa amb aquesta energia i com podem ser més sostenibles.

Quants comerços s’han adherit ja a aquest acord? 

Actualment, més d’un 23% del comerç del barri ja s’ha adherit a Barcelona Energia, amb un estalvi mitjà del 17%, tot i que hi ha negocis que han pogut estalviar fins a un 40% en la seva factura. A més, una cosa molt interessant que fa Barcelona Energia és detallar a la factura a què equival el teu consum, això ajuda molt a conscienciar-nos.

Com indiques, gràcies a aquesta col·laboració, es calcula que es reduirà un 17% el cost total de la factura dels comerços. Quina implicació tindrà aquest estalvi per a vosaltres?  

Venim d’una pandèmia i una crisi econòmica, amb unes mesures que van afectar molt negativament al petit comerç. En aquest sentit, qualsevol estalvi és benvingut. Qualsevol estalvi et permet sobreviure, tenir un treball de qualitat i tirar endavant el teu negoci. Això sí que és una ajuda real cap al teixit comercial.

Més enllà d’aquest acord, quins projectes de futur teniu en marxa per reforçar la vostra aposta per un comerç de proximitat més sostenible i respectuós amb el medi ambient?  

Per una banda, el repartiment de mercaderies, que aquí volem destacar la feina de la cooperativa Mensakas, que per a nosaltres té un valor incalculable, perquè és una entitat que està al barri, i que es dedica a fer un repartiment de mercaderies sostenible, lluitant per uns salaris i unes condicions dignes per a les persones treballadores. Tot i això, necessitem una aposta real i més ferma per fomentar el comerç sostenible i de proximitat, anant cap a un kilòmetre 0. Avançar cap a la conscienciació de la societat, perquè apostin per aquest comerç i no pel de plataformes multinacionals poc sostenibles i amb unes condicions de feina gens òptimes.

 Quan i com vau conèixer Barcelona + Sostenible? Què us va fer participar-hi? 

La vam conèixer gràcies a l’Anna Masclans, tècnica de Barcelona + Sostenible. Jo vaig entrar a l’Eix Comercial del Raval fa 4 anys i vaig tenir una reunió amb ella, on em va explicar tots els beneficis de formar part de la Xarxa i de les diferents coses que hi podíem fer. I és el que et comentava abans, en situacions de dificultat, tenir a persones que t’ajudin i et facilitin solucions, és molt important.

Quin balanç feu de la vostra pertinença a la Xarxa? Què milloraríeu? 

Molt positiu. Ens han ajudat en moltes coses i ens han ajudat a fer que el comerç del Raval pugui ser més rendible. Ens han mostrat que sent més sostenibles, al final són més rendibles. I aquí hi guanyem totes i tots. L’única cosa que milloraria és un tema de tempos, perquè, com moltes coses que tenen a veure amb l’administració, alguns processos són molt tancats o van molt lent.

Què és el que més t’enorgulleix de la teva feina? 

A mi el que més m’enorgulleix és que estem fent barri. El fet que existeix comerç de proximitat ens acosta a la gent. M’enorgulleix com botigues del barri ajuden a noies enfront del masclisme. La solidaritat cap a les veïnes per part de molts comerciants i que les persones que formen part de l’Eix estiguin disposades a ajudar al barri, i que estiguin pendents de les necessitats de les veïnes i veïns. I això és que el que fan els nostres 189 comerços associats i les seves persones treballadores.