L'Entrevista: EcoVeritas

20/01/2022 - 14:29 h - Comerç i mercats Ajuntament de Barcelona

“Volem ser la primera cadena de supermercats en aconseguir la neutralitat climàtica i compensar la nostra petjada de carboni durant el 2022”, Anna Badia i Planas, Chief Human & Planet Impact d’EcoVeritas.

A què es dedica Ecoveritas?

Ecoveritas és un grup d’alimentació ecològica. Veritas és una cadena de supermercats ecològics amb el propòsit d’acostar l’alimentació ecològica i saludable a tothom d’una manera sostenible. Tenim més de 70 botigues al territori espanyol, i el que ens caracteritza és que els nostres productes són 100% ecològics. Tenim el compromís de fer un món millor per a les persones i per al planeta. Som la primera cadena de supermercats d’Europa que va obtenir l’any 2016 el certificat de sostenibilitat i inclusivitat B Corp.

Com vau conèixer la Xarxa Barcelona + Sostenible?

Va ser a través de la recollida selectiva de residus de les nostres botigues, gràcies a un contacte de l’Ajuntament de Barcelona. A partir d’aquí hem treballat molt cada any amb el nostre Pla d’Acció i també hem anat a la Fàbrica del Sol per rebre assessorament.

Per què és important la vostra acció a Barcelona? Què us aporta formar part de la Xarxa B+S?

És important perquè la nostra empresa és de Barcelona, és on tenim més botigues i més impacte. Formar part de la Xarxa Barcelona + Sostenible ens aporta moltes coses: un know-how sobre qüestions actuals, molts esdeveniments interessants que ens fan obrir de mires així com conèixer persones i altres empreses que treballen en el sector. També ens brinda un descompte econòmic per a la gestió dels residus.

Com us heu adaptat a la situació la covid-19? Us ha servit com a pretext per reinventar-vos?

Sí, ens ha fet avançar amb moltes coses, com per exemple la compra en línia. Vam invertir molts recursos i esforços per a poder fer-ho i cobrir aquesta necessitat real del mercat, la qual cosa ens ha permès apropar aquest tipus d’alimentació a la nostra clientela. En l’àmbit de les oficines, ens ha ensenyat a teletreballar i a tenir molta coordinació entre nosaltres. Hem après coses que han arribat per quedar-se.

Ens podries explicar algun repte o projecte de futur en l’àmbit de la sostenibilitat?

Te’n podria explicar mil! El més gros és que l’any vinent Veritas compleix 20 anys i volem començar aquesta nova dècada fent passos molt sostenibles. Portem des de 2015 mesurant la petjada de carboni. Amb tots aquests anys, tot i haver crescut molt i obrir botigues noves, hem rebaixat un 34% la nostra petjada.

“Tenim l’objectiu de compensar la nostra petjada anual i aconseguir tenir una petjada neutra durant el 2022.” 

Actualment generem 1.597 tones de Co2 amb l’impacte de la nostra activitat. Continuarem rebaixant aquest valor, i, mentre fem el camí, compensarem el que generem. Volem ser la primera cadena de supermercats en aconseguir aquesta neutralitat climàtica. El nostre objectiu és que Veritas faci el món una mica millor, amb un impacte social i ambiental positiu. En l’àmbit social treballem amb més de 70 entitats en el territori, i oferim el que anomenem “Ecos solidaris”: uns punts que s’aconsegueixen amb les compres que es poden donar a Creu Roja. Transformem aquests diners en productes que poden anar a col·lectius desafavorits.