Una mirada feminista i sostenible a les aules, el 8-M i tot l’any

..
08/03/2024 - 10:11 h - 8M Dia de les Dones Ajuntament de Barcelona

En commemoració del 8 de març, Dia Internacional de les Dones, us presentem un recull de recursos que combinen sostenibilitat i perspectiva de gènere, amb diverses propostes: llibres, vídeos, exposicions i jocs, del Servei de Documentació d’Educació Ambiental (SDEA).  

El cinquè Objectiu de Desenvolupament Sostenible (ODS) de les Nacions Unides preveu la promoció de la igualtat de gènere, incloent-hi la supressió de la discriminació de gènere en l’educació. La manera com es formen les identitats de gènere a l’escola i la inclusió o exclusió de temes de gènere en el currículum escolar són crucials per garantir una educació i societat més equitatives.

En honor al Dia Internacional de les Dones, us presentem una sèrie de recursos per treballar amb l’alumnat que inclouen llibres, activitats i altres recursos digitals. Aquest conjunt té com a objectiu fomentar la coeducació, destacar el paper de les dones i nenes en la ciència, qüestionar els estereotips de gènere i explorar l’ecofeminisme.

Recursos en línia pel professorat

Dones, nenes i ciència: especial 11 de febrer i 8 de març

Recull de contes per inspirar a les futures científiques

  • Marie Curie i la radioactivitat”, Ian Graham. Editorial Animallibres. Llibre infantil que narra la vida de Marie Curie, explorant els seus descobriments i contribucions a la ciència, amb elements còmics i dades curioses.
  • Lise Meitner: la física que va iniciar l’era atòmica”, Mónica Rodríguez. Vegueta Ediciones. Aquest llibre explora la vida i llegat científic de Lise Meitner, destacada investigadora física nuclear que va contribuir a l’era atòmica.
  • Dones negres en la ciència”, Zinthia Àlvarez Palomino. Ediciones Wanafrica. La periodista presenta 12 microbiografies il·lustrades de dones afrodescendents que han fet història en la ciència.

Recursos audiovisuals sobre científiques feministes

Explorant l’ecofeminisme a les aules

  • Biografies ecofeministes inspiradores: Yayo Herrero, Centre d’Estudis Rurals i d’Agricultura Internacional (CERAI). L’activista ecofeminista Yayo Herrero ha inspirat la primera de tres biografies publicades en forma de quadern didàctic per treballar amb alumnat de secundària i últims cicles de primària. Aquest material didàctic està inspirat en l’horticultura.
  • La maleta pedagògica ecofeminista. Aquest recurs educatiu publicat per CERAI ofereix materials i activitats per aprofundir en la sostenibilitat alimentària i l’ecofeminisme a les escoles, incloent-hi una perspectiva de gènere.
  • Greta. La lluita d’una nena per salvar el planeta”, Jeanette Winter. Editorial Joventut. Aquest llibre narra la història inspiradora de la Greta Thunberg, una jove activista ambiental sueca que es va convertir en una veu destacada de la lluita contra el canvi climàtic.

Materials audiovisuals: igualtat i estereotips de gènere

  • Purl. De Pixar, aquest curtmetratge és un crit contra el masclisme i la discriminació. Segueix la història d’un cabdell rosa que s’intenta adaptar a un entorn laboral dominant masculí, però troba la seva autenticitat quan fa amistat amb una companya de la feina.
  • Y tú, ¿qué quieres ser de mayor? Aquesta campanya té com a objectiu educar en igualtat i evidenciar els patrons preestablerts que es perceben des de la infància en la tria de les professions futures.
  • Por siempre jamás. Una nena reimagina un conte clàssic explicat pel seu pare, conscienciant així sobre la influència dels contes en la perpetuació dels estereotips de gènere.

Novetats literàries disponibles a l’SDEA

  • Educar para la sostenibilidad de la vida: una mirada ecofeminista a la educación”, Yayo Herrero López. Editorial Octaedro. L’autora explora la relació entre la sostenibilitat i el feminisme, destacant la importància d’integrar aquests dos aspectes en els processos educatius.
  • 73 propuestas para educar con perspectiva feminista”, Diversos autors. Editorial FUHEM. Aquesta obra proporciona eines, estratègies i activitats pràctiques per promoure la igualtat de gènere i erradicar les desigualtats i els estereotips de gènere a les escoles.

Activitats relacionades amb el 8-M a Barcelona