Tornar

Els carruatges són presents a la cavalcada dels Tres Tombs

Cavalls, música i foc al cicle festiu de Sant Antoni

Els Tres Tombs, la Porkada del Clot o la inauguració del festival Tradicionàrius, alguns dels actes destacats.

Sant Antoni Abat s'escau el 17 de gener, però a Barcelona els actes relacionats amb el patró dels animals s'allarguen tot el primer mes de l'any, i de fet conformen un cicle festiu variat i molt celebrat. Potser és perquè, segons diu la tradició, va ser a Barcelona on sant Antoni va guarir un porquet que el va acompanyar tota la seva vida.

La cavalcada dels Tres Tombs de Barcelona, enguany el dissabte 20 de gener, serà de ben segur un dels actes més concorreguts. El seguici arrencarà els seus passos a les 11 h des del barri de Sant Antoni, amb destí final a la plaça de Sant Jaume. Circularà pel carrer de Floridablanca, Viladomat, Parlament, ronda de Sant Pau, Comte d'Urgell, Tamarit, Villarroel, de nou Floridablanca, ronda de Sant Antoni, plaça de la Universitat, Pelai, Rambla avall, Rambla amunt, Ferran i finalment per la plaça on hi ha les seus de l'Ajuntament i de la Generalitat. Per cert, a Sant Jaume, i per amenitzar l'espera, tot el matí hi haurà música en directe a càrrec del grup La Màlaga, i es repartirà el tortell de Sant Antoni. Els Tres Tombs arribaran amb aquesta a la seva 193a edició!

A Sant Andreu de Palomar veuran passar els Tres Tombs uns dies abans, el 14 de gener, i la nit anterior s'hi viuran els Tres Tombs Infernals de Sant Andreu, un acte que parteix de la tradicional llegenda de sant Antoni Abat i l'actualitza amb una representació teatral que varia cada any. Els amants de la pirotècnia i del foc hi xalaran, ja que s'hi durà a terme un correfoc triple amb bèsties, fogueres i diables.

Sense allunyar-nos del foc, i tornant al dia 20, hem de referir-nos a la Porkada del Clot, una festa que engega amb una ruta de tapes, segueix amb un correfoc amb tot de bestiari que representa animals de raça porcina i finalitza amb una vetllada de tapes elaborades amb carn de porc.

Els Foguerons de Sant Antoni de sa Pobla de Gràcia, del 25 al 27 de gener, serviran per tancar el cicle. És una tradició importada de Mallorca fa més d'un quart de segle i que inclou revetlles al voltant dels foguerons, dansa, glosa i dimonis mallorquins.

Aquests dies també té lloc la Festa Major del barri de Sant Antoni (districte de l'Eixample), amb actes del 12 al 21 de gener. I s'inclou al cicle de Sant Antoni la inauguració del festival de música d'arrel Tradicionàrius; serà el dia 12 al Centre Artesà Tradicionàrius, amb una exposició, un seguici pels carrers de Gràcia i un concert de Quico el Célio, el Noi i el Mut de Ferreries.

Per a més detalls, consulteu aquest enllaç.

Data de publicació: Divendres, 05 Gener 2018
  • Comparteix