Santa Eulàlia 2019: els actes de cultura popular de divendres 8 de febrer

Les festes de Santa Eulàlia d’enguany arrencaran en fer-se fosc amb la versió més protocol·lària de la festa, protagonitzada pels balls de l’Àliga de la Ciutat. També arrencaran amb una novetat: l’espectacle ‘Contrabanda’, on l’Esbart Sant Martí barreja coreografies amb els ritmes de la banda La Lira Ampostina.

Els Protocols de l’Àliga. Plaça de Sant Jaume, a les 20.00
L’Àliga de la Ciutat, acompanyada de la Coronela de Barcelona, els Ministrers Espremulls, el Lleó, els gegants de Santa Maria del Mar i els trabucaires d’en Perot Rocaguinarda, encapçala una cercavila que surt de la plaça de Sant Jaume i culmina amb un dels actes més emotius i solemnes de la celebració: el tradicional ball de l’Àliga davant l’altar major de la basílica de Santa Maria del Mar.

Recorregut: plaça de Sant Jaume, carrer de Jaume I, plaça de l’Àngel, carrer de la Princesa, carrer de Montcada, placeta de Montcada, passeig del Born, carrer de Santa Maria, plaça del Fossar de les Moreres i plaça de Santa Maria. Arribada a la basílica de Santa Maria del Mar cap a les 20.50 i ball de l’Àliga a l’interior del temple cap a les 21.00.

L’Àliga de Barcelona, documentada des del segle XIV, tenia el privilegi de ballar dins les esglésies i el seu ball es considerava l’honor més gran que es podia fer als visitants il·lustres.

Contrabanda. Un espectacle de l’Esbart Sant Martí i de La Lira Ampostina. Plaça de Sant Jaume, a les 20.15
‘Contrabanda’ és la unió entre dos elements de la cultura popular que tradicionalment han anat separats: les bandes musicals i els esbarts dansaires. En aquesta proposta innovadora, les coreografies de l’Esbart Sant Martí estableixen un diàleg amb la banda de La Lira Ampostina. La fusió de dos llenguatges artístics d’una gran personalitat i força expressiva dona com a resultat un espectacle intens i memorable.