El Pla d’Usos de Ciutat Vella ajusta les regulacions per a supermercats i establiments culturals

29/04/2024 - 10:00 h

S'introdueixen canvis per a les regulacions existents per a supermercats, establiments culturals i esportius i incorporarà definitivament la majoria de les modificacions aprovades inicialment al 2022.

El Consell Plenari de l’Ajuntament va aprovar divendres la modificació puntual del Pla Especial Urbanístic d’ordenació de les activitats de pública concurrència, comerços alimentaris, serveis turístics i altres activitats al districte de Ciutat Vella, amb els vots a favor dels grups municipals de PSC, Barcelona en Comú i Junts per Catalunya (Trias per Barcelona), les abstencions de vot d’ERC i VOX i el vot en contra de PPC.

La modificació del Pla d’Usos de Ciutat Vella recull la majoria de les esmenes proposades en la seva aprovació inicial al desembre de 2022. S’incorporen canvis en les regulacions existents de densitat i concentració per a supermercats, de superfície per als establiments esportius i per obrir la possibilitat que tot tipus d’establiments culturals puguin instal·lar-se a Ciutat Vella sense condicionants a la llicència.

 Noves condicions per als supermercats

Amb la nova modificació s’estableix una limitació de densitat per als supermercats de màxim 2.500 m². Es preveu també que es puguin instal·lar en carrers de mínim 10 metres d’amplada (en lloc del mínim de 7 metres actuals), i es redueix el radi màxim per instal·lar súpers de 400 m. a un radi de 200 metres, amb l’objectiu de restringir-ne l’obertura a llocs saturats del districte però alhora poder afavorir una millora de l’oferta de productes de primera necessitat per als residents.

S’obre el ventall per a l’obertura de tot tipus d’establiments culturals

En l’àmbit dels establiments amb usos culturals, aquesta modificació estableix l’obertura sense condicionants a la llicència a tot tipus d’establiments culturals. On fins ara es permetia amb condicions la implantació per a teatres, cinemes o similars, s’incorporen també ara sense condicionants establiments destinats a exhibicions o espectacles, amb l’objectiu d’obrir la porta a la implantació d’activitats com galeries, museus, etc., un cop analitzat el seu escàs impacte nocturn. En tot cas, no són considerades activitats culturals aquelles com els bars musicals o sales de concerts, amb major impacte nocturn, i per tant sotmeses a les mateixes restriccions vigents fins ara.

El pla també regula que els nous establiments esportius puguin ocupar un màxim de 1.500 m² de superfície útil dedicada a aquesta activitat en un radi de 200 metres, mentre que a l’anterior pla el màxim el límit eren 1.000 m² de superfície.

En la modificació que es tramita ara també s’aprofita per adaptar el nou pla a la regulació vigent i com a disposició final primera, s’inclou que es desenvolupin les eines necessàries per a realitzar el seguiment, la interpretació i l’aplicabilitat del pla especial, com ara crear una comissió interna d’interpretació.

Ciutat Vella, pioner en la regulació de l’activitat econòmica per preservar drets ciutadans

Ciutat Vella va ser el primer districte en comptar amb un Pla d’Usos a la ciutat, el 1992, amb l’objectiu d’incidir en la regulació de l’activitat econòmica per preservar l’equilibri amb els drets dels ciutadans i ciutadanes del districte. L’actual pla d’usos, aprovat al 2018, és el sisè al districte, i aplica a tot el territori excepte a la Rambla, que té el seu propi pla d’usos.

En els darrers anys, s’han incorporat modificacions puntuals com l’actual, per tal d’adaptar-lo a la realitat canviant del districte i ajustar-lo a les necessitats que van sorgint. La voluntat d’aquest Govern municipal, però, és la d’abordar una reflexió en profunditat per a elaboració d’un nou pla durant el mandat que actualitzi aquesta eina d’actuació municipal per a l’equilibri entre l’activitat econòmica i els drets dels ciutadans i ciutadanes de Ciutat Vella i de Barcelona.