Nou Barris presenta en societat el joc #Reconnecta

22/04/2024 - 09:54 h

Serveix per estimular la vida social dels joves i és fruit del pla de Districte en la lluita contra la soledat

El Districte de Nou Barris ha presentat en societat #Reconnecta, un joc de taula per estimular la vida social d’adolescents i joves a través del qual poden trobar propostes lúdiques i culturals per gaudir en companyia i així lluitar contra el sentiment de soledat no desitjada. Ho ha fet en el marc de la jornada “La soledat no és cap joc” que va tenir lloc el passat 19 d’abril a l’Espai Jove les Basses. En aquest enllaç en trobareu algunes imatges, així com també del desenvolupament d’una partida.

La iniciativa sorgeix del Pla d’accions contra la soledat no desitjada de Nou Barris 2022-2023 i consisteix en un tauler en format A4 i dos daus. Ha estat creat per Pak Gallego Arredondo de Guerra de Mitos (GDM), Juan José Peña Mampel de Kaburi i Oriol Crespo Ramos de la Editorial Game 4 Gamer. Els nois i noies que hi juguin veuran com, a més de passar una estona divertida, acabaran la partida amb uns quants plans a l’agenda per gaudir de propostes interessants en música, esports, festa, cinema o passejades, i amb la companyia de gent de la seva edat.

#Reconnecta es va presentar per primer cop en la 12ª edició del Festival de Joc DAU Barcelona, al Centre Cultural Fabra i Coats, on va obtenir unes valoracions molt positives.  El joc estarà disponible en tots els espais juvenils de la ciutat i se’n farà difusió a la resta d’equipaments municipals. També s’ofereix la possibilitat de descarregar el tauler i les instruccions gratuïtament aquí.

Infants, adolescents i joves, els col·lectius que més pateixen la soledat no desitjada

La soledat no desitjada s’ha convertit en un problema global de les societats actuals, vinculat al procés de modernitat, el desenvolupament urbà i l’increment de l’individualisme.

Els infants són un dels col·lectius amb major sentiment de soledat. Segons dades de l’enquesta Òmnibus dels tres últims anys, el 12,6% dels infants de 10 a 11 anys i el 12,5% de 13 a 14 declaren sentir-se sols sovint, una dada molt superior a la del grup de 65 anys i més, que és del 4,1%. A més, els infants en situació de pobresa i/o privació material se senten més sols. En entorns socioeconòmics més baixos, un 16,9% declara sentir-se sol, en comparació al 9,2% dels entorns més alts. A més, el 44,4% se senten sols quan tenen més de tres privacions, com podria ser connexió a Internet o calefacció a casa.