El barri del Turó de la Peira

El barri del Turó de la Peira

El barri es disposa entorn del turó que li dóna nom. La part alta del turó és un parc urbà, en concret, el més antic del districte, ja que data del 1936. Pertanyia a la finca de Can Peguera, i es tracta d’una frondosa pineda natural, coronada per un mirador i una gran creu. Al començament dels anys seixanta l’extensió del parc es va veure reduïda a causa de la ràpida construcció d’habitatges, arran d’un pla parcial típic de l’època predemocràtica, que va projectar una urbanització sense serveis i habitatges de mala qualitat. L’ensorrament d’un edifici, l’any 1990, per causa de l’aluminosi va ser la confirmació més contundent de les deficiències esmentades i va resultar determinant a l’hora de conscienciar els ciutadans i les administracions de la necessitat d’endegar la remodelació d’aquest barri i d’altres barris amb problemes similars. Aleshores es van començar a renovar totalment o parcialment els habitatges de la zona. A tocar de Vilapicina hi ha el Mercat de la Mercè, un dels espais aglutinadors de la vida del barri, com també ho és l’Espai Jove les Basses, un centre de referència per als joves de Nou Barris on hi ha instal·lat el Punt d’Informació Juvenil del Districte, i el Centre Cívic Can Basté. Recentment s’han reurbanitzat diversos carrers del barri, com el carrer de la Vall d’Ordesa, amb la qual cosa s’han millorat l’accessibilitat i la mobilitat del barri. Actualment s’ha redactat el projecte de reforma de la piscina Turó, i també es preveu remodelar la pista esportiva i l’entorn d’aquesta pista.

Equipaments del barri

Et pot interessar

 • La seva història

  El Turó de la Peira és un nucli construït al voltant del turó del mateix nom, coronat per un parc que data del 1936. El barri es va construir al principi dels anys seixanta, seguint un pla d’urbanització típic de l’època. En les últimes dècades s’ha dotat d’equipament urbà i dels serveis necessaris, gràcies a nous plans de remodelació.

 • Dades estadístiques

  Població: 15.307 habitants

  Superfície: 0,4 km2

  Densitat: 43.240 hab./km2

 • Imatge de les festes del Turó de la Peira

  Festa major

  A mitjan juny, uns quants dies abans de Sant Joan, el barri del Turó de la Peira es vesteix de festa i s’hi fan actes i celebracions per a tots els públics.