El barri de Porta

El barri de Porta

L’augment de la població al municipi de Sant Andreu va fer que l’any 1839 el cementiri es traslladés als terrenys de l’actual barri de Porta. Més endavant, al voltant del cementiri es van començar a construir petites indústries i algunes edificacions. Aquest primer impuls urbanitzador va continuar durant la resta dels segles XIX i XX i va ser l’origen de l’actual barri de Porta, que va quedar separat del nucli de Sant Andreu de primer pel pas del ferrocarril i anys després per la Meridiana. Al barri s’hi troben edificacions que remeten al seu passat rural, com ara la masia de Can Verdaguer o diverses rengleres de cases baixes. Els anys seixanta del segle XX, com va passar en molts altres indrets de Barcelona, hi van deixar la seva empremta amb la construcció de nombrosos blocs d’habitatges. Altres edificacions són més recents, vinculades al desenvolupament de la zona de Can Dragó. El barri és ric en zones verdes. La plaça de Sóller, de quasi dues hectàrees, va ser una de les primeres realitzades en l’etapa democràtica i inclou un monument de l’escultor Xavier Corberó. El parc esportiu Can Dragó ocupa una extensió d’unes dotze hectàrees i integra un complet conjunt d’instal·lacions esportives, un llac artificial i un parc urbà. La remodelació de les grans avingudes de Nou Barris, realitzada a finals dels anys noranta, va suposar la millora dels eixos que delimiten el barri: Fabra i Puig, Pi i Molist, passeig de Verdum i passeig de Valldaura, que han assolit un gran dinamisme ciutadà. Recentment s’ha rehabilitat la masia Can Verdaguer per instal·lar-hi un centre cívic. També, en les instal.lacions renovades de l’antic Centre Cívic Porta-Sóller, s’hi ha habilitat un espai comunitari per a ús de totes les entitats del barri. Properament es posarà en marxa un procés participatiu de tots el veïns i les veïnes de Porta per decidir el futur projecte de remodelació de la plaça de Sóller.

Equipaments del barri

Et pot interessar

 • La seva història

  Tradicionalment el barri de Porta havia estat molt vinculat a la vila de Sant Andreu. El barri encara manté alguna masia, una prova del seu passat rural. Va començar a expandir-se al segle XIX, amb l’aparició de les primeres indústries, i sobretot durant la segona meitat del segle XX, quan s’hi van construir els blocs de pisos.

 • Dades estadístiques

  Població: 24.427 habitants

  Superfície: 0,8 km2

  Densitat: 29.045 hab./km2

 • Festa major

  La festa major és entre el final d’abril i el principi de maig, durant dos caps de setmana. Un dels principals punts de la festa és la plaça de Sóller, un gran espai ver...