Barcelona Cultura

El circuit cultural als barris de tots els districtes de Barcelona. Entrada gratuïta

Propera temporada tardor 2024

"Una illa és un punt de trobada, però també de solitud"

20/02/2018
Art i part
Jorge-Yamam Serrano es fa càrrec de la segona fase de la creació comunitària d'ART i PART a Poblenou

Encreuaments a Vanuatu. Encreuaments a una illa. Trobades, topades, coneixences,. Una illa que és un punt de trobada, però que també pot ser una metàfora de la solitud a la qual moltes vegades estem condemnats.

Encreuaments a Vanuatu és -malgrat que encara pot canviar- el títol de la creació comunitària que Lali Álvarez, Jorge-Yamam Serrano, artistes de La Escocesa i Hangar, actors dels Malnascuts i artistes emergents procedents de la Fundació Joia -que treballa amb persones afectades per trastorns de la salut mental- preparen des de fa setmanes a la Sala Beckett. En una primera fase, la feina va estar coordinada per Lali Álvarez, qui s'ha responsabilitzat del text i la dramatúrgia, i ara ho està per Jorge-Yaman Serrano, qui ha d'aixecar totes aquestes energies, coordinar-les i ordenar-les perquè acabin pujant a l'escenari. És a dir, Jorge-Yaman és el director d'Encreuaments a Vanuatu, malgrat que no respon a la figura del director a l'ús -tancat en la seva bombolla-, perquè en aquesta creació tothom té veu i opinió, totes s'escolten i totes serveixen per avançar.

"Després de la feina que va fer Lali Álvarez, el text d'Encreuaments ja està generat, i ara l'hem d'aixecar. Hi participa molta gent i he de ser capaç de generar sinergies, trobades...", explica Jorge-Yamam, qui va ser responsable, entre d'altres, de la direcció de l'obra de teatre documental Camargate. "Tots els participants poden intervenir en qualsevol element de l'obra", afegeix el director.

-Per què Vanuatú?
-És un arxipèlag amb dues característiques que el fan molt especial: és una de les primeres zones del planeta que ha estat afectada pel canvi climàtic i també un dels països on l'índex de felicitat és més gran.

-I per què una illa?
-Una illa és punt de trobada, però també de solitud. A més, el nostre espai de reunió, totes les tardes de dijous, és també una illa.

-I de què parleu en aquesta illa?
-Parlem de la connexió i de la trobada. De trobar-se amb un mateix. De la solitud versus la comunitat. De la possibilitat d'escollir. De les oportunitats que et dona la vida. De la situació de la dona. Del fet artístic i del que suposa ser artista. Del canvi climàtic. I també parlem del mateix procés de creació. A l'obra hi ha moments on els actors parlen des dels seus personatges i altres on ho fan des d'ells mateixos. És una peça amb moltes capes, també dramàticament.

- És teatre comunitari? Social? Inclusiu?
-És totes tres coses. Fa molts anys que a Catalunya es treballa sobre el teatre comunitari, el que passa és que fa poc que aquesta feina s'està fent visible, que hi ha prou diners per fer-ho.

-Què pot oferir aquest tipus de teatre a l'espectador?
- La vivència del fet autèntic; satisfer una necessitat de realitat, de connexió i de vida. Quan ens trobem és quan ens coneixem i quan les etiquetes desapareixen.

Compartir