Barcelona Cultura

El circuit cultural als barris de tots els districtes de Barcelona. Entrada gratuïta

Febrer - Abril 2024

"Tots els éssers humans són creatius, no només uns pocs escollits!"

16/01/2018
Sara Fontán ens dona les claus d' Eixam i rauxa. Jaleo y enjambre. La creació de Sant Andreu busca veïns que hi vulguin participar.

Ha participat en projectes tan diversos com Manos de Topo, Árbol o PIÑA, forma part del grup Big OK i és una peça clau del col·lectiu d'improvisació conduïda del Caballo Ganador. Violinista, gallega i artista resident a Fabra i Coats, Sara Fontán és una de les creadores que s'ha implicat en el projecte que ART i PART està desenvolupant al barri de Sant Andreu. Ella ens dóna algunes claus per intuir cap a on caminarà aquesta creació comunitària, en la qual els veïns del barri col·laboraran amb The Good Good, Pedra, Amir Gazit Studio, Mariona Naudin. Sota el títol d'Eixam i rauxa. Jaleo y enjambre, el treball es presentarà a finals del pròxim mes de maig.

- Per què heu decidit batejar el vostre projecte com Eixam i rauxa. Jaleo y enjambre?
- L'essència del projecte és la que ens va inspirar el nom, que va sorgir en una reunió en què tothom proposava idees. Els artistes que integren aquest projecte treballen diferents disciplines i tenen procedències també diferents: Catalunya, Israel, Argentina, Galícia... I a ells se sumaran els veïns de Sant Andreu dels quals encara desconeixem els seus orígens. Així que seran moltes les persones col·laborant i compartint i això es tradueix en xivarri, diversió, intercanvi... en Jaleo y enjambre, en Eixam i Rauxa.

-Quin és el punt de partida de la creació?
- Partim de tallers on cada col·lectiu de creadors compartirà el seu mètode de treball amb els participants, que aprendran diferents llenguatges per crear un espectacle conjunt. Art escènic, construcció, música i disseny...

-Quin paper tindrà cadascun dels artistes?, i quin lloc reserveu als veïns que es vulguin integrar?
- Els veïns aprendran els nostres mètodes de treball i convivència. Ells seran el motor i els qui decidiran cap a on ha d'anar l'espectacle. Nosaltres aportarem l'experiència, el no tenir por a validar idees i a deixar-se portar per la creativitat i la diversió.

-Un dels eixos de la creació serà la música, com pot intervenir la música a l'espai urbà?
-La música es pot fer amb el cos, amb la veu i amb qualsevol element urbà... Els buscarem, els gravarem, els processarem... A més usarem el llenguatge de Caballo Ganador d'improvisació conduïda: aquest llenguatge ens ajuda a aconseguir l'espontaneïtat dels participants i a validar qualsevol so o acció que es plantegi.

-Quins elements de Sant Andreu preteneu destacar?
-Treballarem en places, parcs, racons... Volem transformar-los desplegant les eines artístiques apreses en els tallers. D'aquesta manera revisarem els espais públics del dia a dia, els usarem com a fonts d'inspiració per generar experiències artístiques comunitàries. Intentarem donar-li una altra vida a tot allò que veiem diàriament.

- Com treballareu els diferents llenguatges escènics?
-Partim de la idea que serà un espectacle que es construirà en directe, és a dir, aquesta mateixa transformació que volem dur a terme a les places del barri, ens agradaria que fos també el mètode en l'espectacle final. La música serà l'element present en totes les parts de l'espectacle, també la construcció, l'escenografia, el vestuari...

-Què pot reportar l'experiència als veïns que hi participin?
-Crec que aprendran que l'art està a tot arreu; aprendran a buscar i trobar elements que els ajudin a organitzar el pensament artístic. Gaudiran de fer coses amb desconeguts amb els quals compartiran un objectiu en comú. Treballaran i gaudiran en equip.

-Què aporten les creacions comunitàries al món de l'art? A la ciutat? A la convivència?
-Crec que la base de l'art comunitari és ajudar a millorar la convivència. Quan has de crear alguna cosa amb altres persones has de ser constructiu i estar disposat a cedir, a dur a terme la idea d'un altre i a treballar per a un objectiu comú, no individual. El món de l'art, amb els seus processos creatius complexos i extensos, tendeix a estar dirigit a un estrat social exquisit, selecte i fins i tot esnob. Això podria produir un rebuig en certs grups de la societat que es guanyaria gràcies a projectes comunitaris, on qualsevol persona pot aprendre eines, recursos, processos i a articular un pensament crític/artístic. Tots els éssers humans són creatius, no només uns pocs escollits!

Compartir