Barcelona Cultura

El circuit cultural als barris de tots els districtes de Barcelona. Entrada gratuïta

Febrer - Abril 2024

"Volíem explicar el cinema i la relació de la música amb les imatges"

04/10/2018
Música
El trio de clarinetistes reunits en l'Ensemble Una Cosa Rara ens presenten 'Notes & Fims'

Què va ser primer: la gallina o els ous? Les músiques o els fragments de pel·lícules? Els nois de l'Ensemble Una Cosa Rara, un trio de clarinetistes molt eixerit, ho tenen clar. En el seu cas, durant el procés de creació de Notes & Films, l'espectacle que presenten en aquesta quarta edició del Barcelona Districte Cultural, "no vam posar música a unes pel·lícules, sinó que vam buscar unes pel·lícules que anessin bé a la música que volíem tocar i a la història que volíem explicar". Així ho van fer i ho van deixar créixer fins a arrodonir el que ara ens presentaran: un espectacle adreçat al públic familiar que defineixen com  "una mena de classe sobre música i cinema".

"Hem agafat música ja existent, ja fos original per a trio de clarinets, com els divertiments de Mozart, o arranjada com els rag-times de Scott Joplin. El que sí que hem fet nosaltres és arranjar les peces perquè sonessin bé amb els clarinets i perquè encaixessin bé amb les imatges", explica aquest trio integrat per Laura Pujol, Oriol García i Naüm Monterde els eixos d' un espectacle en el qual combinen partitures i sons per crear les bandes de fragments de pel·lícules protagonitzades, per exemple, per Laurel i Hardy o Charlot.

"Vam triar les pel·lícules que ens anaven millor per explicar diferents aspectes del cinema i de la relació de la música amb les imatges. Per això hi ha un curt d'animació digital però també una pel·lícula feta amb stop-motion; també hi ha fragments de cinema en blanc i negre per explicar l'origen del cinema i el funcionament d'una càmera", apunten aquests clarinetistes que van haver d'aprendre tots els secrets del Foley, la tècnica que permet reproduir sons (passes, un paper que cruix, una fulla que cau...). Fins i tot s'atreveixen a construir un clarinet en directe que després utilitzaran per fer la música d'un dels curts.

I ja posats a jugar, els nois de l'Ensemble Una cosa Rara no es van voler quedar curts i hi van anar a totes: van enregistrar un dels curts que després projectaran, un realitzat amb la tècnica d'animació stop-motion (es fa manipulant imatge a imatge, fotograma a fotograma) e inspirat en l'òpera Così fan tutte, de Mozart. "De banda sonora toquem, evidentment, la música original de l'òpera, això sí, arranjada per a tres clarinets", apunten els músics que admeten que "no érem conscients de la feina i la paciència que suposa rodar amb aquesta tècnica però com que ens agrada fer una mica de tot ens hi vam llançar... I a l'espectacle ho aprofitem per explicar aquesta tècnica"

Però com que, malgrat aquest viatge cap al cinema, els nois de l'Ensemble Una Cosa Rara no només són músics sinó que van triar el clarinet, no podem acomiadar-los sense que ens facin una defensa d'aquest instrument de vent que ja vam conèixer la temporada passada amb El viatge de Till, dels Barcelona Clarinet Players: "És un instrument molt versàtil. Es troba bé en tota mena d'estils, des del jazz a la música clàssica, passant pel folk o la música tradicional. A més, té una família molt extensa, des del més petit, el requint, fins als més greus, com el clarinet baix. Tot plegat fa que aquest instrument ofereixi moltes possibilitats a l'hora de crear un espectacle, tant pel que fa a repertori com a possibilitats tímbriques". I ells tres han decidit aprofitar-les totes.

Compartir