Barcelona Cultura

El circuit cultural als barris de tots els districtes de Barcelona. Entrada gratuïta

Febrer - Abril 2024

BALKUMBIA: "La fusió s'ha de fer des del respecte"

07/05/2017
Música
Uri Català, el baixista de Balkumbia, ens explica el naixement del grup i el mestissatge que practica a l'escenari

Només fa un parell d'anys que es van conèixer, de casualitat, en unes trobades entre amics que acabaven en música. I van connectar. Ells, els seus instruments, les seves melodies i els seus ritmes. Aquells jam concerts van ser la gènesi de Balkumbia, una formació molt jove però que trepitja fort amb el seu mestissatge de ritmes balcànics i llatins. "Totes les músiques es poden barrejar, fins i tot aquelles que poden semblar oposades, però sempre s'ha de fer des del respecte", ens explica Uri Català, que ara és el baix del grup però que va començar a la percussió. "Jo vaig arribar sis mesos després del naixement del grup", recorda alhora que afegeix que ha estat en aquests últims 18 mesos quan la formació ha estat capaç de trobar una veu personal i que els fa fàcilment identificables: "Barregem ritmes de la cúmbia amb la música tradicional balcànica dels gitanos. I aquestes són músiques populars, músiques que provenen de festivitats paganes, així que el resultat, el que el públic trobarà a l'escenari, és molt festiu", afegeix el músic, qui malgrat això també adverteix: "No és el nostre objectiu fer una música ballable. El que volem és fer una música amb la qual ens trobem còmodes".

A Balkumbia conviuen vuit músics de procedències molt diverses: n'hi ha catalans i de la resta de l'Estat, però també lituans, romanesos, turcs o xilens. I és precisament aquesta fusió la que els enriqueix. "A més de les procedències geogràfiques diverses, cada un també té una història diferent: alguns procedeixen de conservatoris, altres del jazz o de combos llatins".

La cantant de la formació Ugne Danielé Rekalaité és lituana i molts dels temes que han compost estan escrits en lituà, però també recuperen músiques tradicionals, entre d'altres algunes procedents de Sud-amèrica. "Les cançons que hem compost parlen de l'amor, de paisatges... de qüestions del dia a dia", explica Uri, amb ganes –com la resta de la formació- de confrontar-les amb el públic dels diferents equipaments que hi participen al Barcelona Districte Cultural. "És una molt bona iniciativa que aplaudim, perquè permet a grups com nosaltres, que encara no som molt coneguts, arribar al públic de Barcelona", conclou el baixista de Balkumbia.

Compartir