Sant Miquel és el patró de la parròquia de la Barceloneta i, per això, el barri celebra la festa major pels volts del 29 de setembre

Durant més d’una setmana els carrers, places i platges del barri mariner s’omplen d’activitats de tota mena i per a totes les edats on no falten la cercavila del famós Canó de la Barceloneta, el correfoc o les havaneres a la platja.

A més, els carrers més importants del barri es guarneixen i organitzen un programa d’activitats propi.

L’any 1855 es va iniciar la celebració de la Festa Major de la Barceloneta dedicada al seu patró, Sant Miquel Arcàngel. En les primeres edicions, a part dels oficis religiosos, s’organitzaven balls populars pels diferents carrers del barri que, amb el pas dels anys, van donar lloc a la creació de comissions de festes per organitzar la Festa Major a cada carrer. Pocs anys després no només es feien balls sinó que es van afegir altres actes com el pregó, els guarniments i l’enllumenat de carrers, les degustacions de coca i moscatell, les bandes de música, les corals del barri i, sobretot, el famós Canó que, tradicionalment, surt puntualment a les 9 hores del matí tots els 29 de setembre, diada de Sant Miquel.

La Festa actual, normalment, se celebra des del dijous anterior a la diada de Sant Miquel (29 de setembre) fins al diumenge següent d’aquesta diada, encara que les activitats solen concentrar-se en els dos caps de setmana que comprenen aquestes dates. La Festa se celebra per carrers –les comissions de festa de cada carrer organitzen la seva pròpia programació–, però els actes centrals –organitzats per la Comissió de Festa Major de la Barceloneta– es realitzen a les places de la Barceloneta i del Poeta Boscà i a altres grans espais del barri. De la gran quantitat d’activitats participatives les més tradicionals són les que configuren la singularitat de la festa.

Trobeu més informació de la Festa Major al web de Cultura Popular

  • Continguts multimèdia
  • Motiu de celebració
  • Actes destacats
  • Elements d’interès
  • Organitzadors i més