Park Güell

Tornar

  • Park Güell - Febrer 2015
  • Park Güell - Febrer 2015
  • Park Güell - Febrer 2015
  • Park Güell - Març 2014
  • Park Güell - Març 2014

Més que un parc és un símbol de Barcelona. El Park Güell, una de les obres més emblemàtiques d’Antoni Gaudí, és únic en el món perquè va ser concebut com un recinte monumental on l’entorn natural és inseparable dels elements arquitectònics.

La seva singularitat va ser reconeguda l’any 1969, quan va ser declarat monument històric-artístic d’interès nacional i, sobretot, el 1984, en ser declarat patrimoni de la humanitat per la UNESCO.

La seva consideració com a espai monumental de reconeixement internacional no li resta importància com a parc públic equipat amb totes les instal·lacions i serveis que el fan adequat per a l’esbarjo dels veïns i de tots els visitants en general.

Des de la finalització de la rehabilitació integral que es va fer l’any 2006 hi ha un servei de guia amb el qual es facilita el coneixement del parc a les persones amb discapacitat visual i auditiva.

Història

Va ser inaugurat com a parc públic el 1922, però va ser concebut per Gaudí com una ciutat jardí per encàrrec de l'aristòcrata Eusebi Güell, que l'any 1895 va comprar una extensa finca rural situada al turó del Carmel amb la intenció de construir-hi una ciutat jardí com les que havia conegut a Anglaterra. El projecte de Gaudí consistia bàsicament en l'edificació d'habitatges unifamiliars i havia d'incloure-hi uns espais d'ús públic, com una gran plaça coberta -que seria el mercat-, una plaça teatre a l'aire lliure, una capella, un pavelló de consergeria, un pavelló de serveis -amb recepció i telèfon públic- i altres serveis comuns. S'eliminava expressament la ubicació de fàbriques, clíniques, tallers o indústries perquè desvirtuarien els principis de retorn a la natura del projecte. El projecte no va tenir èxit i es va interrompre l'any 1914, quan ja estaven construïdes algunes de les dependències col·lectives. El 1922, sis anys després de la mort d'Eusebi Güell, l'Ajuntament de Barcelona va comprar la finca per convertir-la en parc públic.

Biodiversitat

Encara que la natura sembla quedar en segon pla, el cert és que l'arquitecte la va tenir molt en compte per assolir una perfecta simbiosi entre la pedra i el verd. Hi ha dues zones diferenciades al Park Güell: la zona Gaudí va preservar la vegetació espontània del lloc, que avui constitueix una extensió forestal on abunden garrofers, roures, pins i alzines, envoltats d'un sotabosc espès; i la zona monumental, la més  famosa avui en dia. Hi trobem el Jardí d’Àustria aquí: un antic hort on es cultivarien les espècies que es posarien posteriorment al parc. Tot i això, durant molts anys es van plantar espècies fora de lloc, fet que van convertir-lo en un jardí no mediterrani. Aquests últims anys s’ha anat  introduint plantes més aptes: oliveres, pins, roures, ginestes, marfull, magnòlies i aromàtiques.

Paisatgisme i disseny

En el disseny del parc es posa clarament de manifest la mà d'un arquitecte, i l'estil peculiar de Gaudí resulta evident en qualsevol element, per petit que sigui. Els angles rectes no apareixen enlloc: les columnes estan inclinades com palmeres i tenen formes variables, que suggereixen troncs d'arbres, estalactites i coves naturals, i  formes ondades, semblants als rius de lava. Moltes de les superfícies estan cobertes amb trencadís, trossos de ceràmica o de vidre a manera de mosaics de colors. El punt central del parc està constituït per la plaça de la Natura. La plaça està parcialment sostinguda per la Sala de les Cent Columnes, composta per vuitanta-sis columnes semblants a estalagmites gegants en una cova. Fins a aquest lloc hi arriba l'escalinata de l'entrada principal del parc, de graons disposats simètricament al voltant de l'escultura d'una salamandra que s'ha convertit en l'emblema del jardí. Representa la salamandra alquímica, que simbolitza l'element foc. Fora de l’àrea monumental, en direcció a la sortida de la carretera del Carmel, ens creuem amb el primer dels tres viaductes, projectats per Gaudí, de la xarxa de camins que connecten les diverses parts del parc.

Art i arquitectura

El Park Güell té múltiples espais emblemàtics i d’alt valor arquitectònic. L'entrada principal pel carrer d'Olot està vigilada per dos pavellons construïts en l'estil propi de Gaudí, amb formes arrodonides i esclat de llums i colors. El que es troba a la dreta és la Casa del Guarda, ideada i dissenyada per Gaudí com a habitatge per al porter del Park Güell. Aquí s'inicia l'escala del Drac, monumental, presidida per la salamandra acabada en trencadís, que subratlla la importància de l'accés per a vianants a les dependències col·lectives de la ciutat jardí, el mercat i la plaça. La gran escalinata condueix a sala hipòstila, que havia d'allotjar el mercat de la ciutat jardí, està formada per 86 columnes d'estil dòric. Enmig de la zona monumental, es troba la plaça de la Natura, que neix a la muntanya, sobre terra ferma, s'estén a sobre de les columnes de la sala hipòstila. En destaca el banc de trencadís que en delimita el perímetre, la vora de la qual serveix de banc i ondula com una serp de cent cinquanta metres de longitud. Aquest banc està recobert també de trencadís fet de petites peces de ceràmica i vidre i és obra de Josep Maria Jujol, un col·laborador de Gaudí. Al costat de la plaça, trobem una antiga masia senyorial que des de 1931 és un col·legi.

Adreça:
C Olot, 7
Districte:
Gràcia
Barri:
La Salut
Codi postal:
08024
Població:
Barcelona

Accessibilitat per a les persones amb discapacitat

Titularitat:
Centre públic

Horaris


La compra d´entrades per visitar la zona monumental es pot realitzar durant els tres mesos previs a la visita, escollint la data i la franja horària.
Els grups de més de 10 persones, cal que es registrin prèviament al web i reservin les entrades.

Les reserves són per franja horària natural i es pot entrar al Park fins a 30 minuts després de l´hora d´inici de la franja assignada.
No es permetrà l´accés un cop superada la franja horària i no es tindrà dret a la devolució de l´import de l´entrada.

Les persones que s'inscriguin a Gaudir+BCN poden tenir una entrada diaria per visitar la zona monumental del Park, fer una ruta guiada un cop a l'any per diversos espais de la ciutat i rebre un butlleti amb propostes culturals trimestralment. Aquesta inscripció és gratuïta i es pot demanar a l'Oficina d'Atenció Ciutadana de la Plaça Sant Miquel. Cal demanar cita prèvia a travès del 010 o mitjançant el Portal de tràmits

Per arribar de la manera més còmoda i pràctica a la Zona Monumental es recomanen tres accessos: el del carrer de Larrard (entrada principal), el de la carretera del Carmel, núm. 9, on també hi ha l´aparcament per a autocars turístics, i un tercer, el del passatge de Sant Josep de la Muntanya, al qual s´hi accedeix per escales mecàniques.

Restaurants

Park Güell

Olot 7

Bar Fortuna

Av Coll del Portell 60

932844680

Restaurant Pousada Caballito Blanco

C Larrard 30

932102614

Adreça
C Olot, 7

Telèfon

Telèfon:
010
Informació:
902 200 302 (de dilluns a diumenge de 9.00 h a 21.00 h)

Comparteix aquest contingut