Tornar

Utopia, poesia i política en les obres de Bouchra Khalili

7-10-2015 Moviments revolucionaris, utopies desaparegudes, poesia, llenguatge, política... Què tenen a veure tots aquests elements? Doncs que tots formen part de les obres de l'artista audiovisual Bouchra Khalili, una creadora franco-marroquina que aquests dies protagonitza a l'ADN Galeria l'exposició Foreign Office.

 

La mostra, que es va veure al Palais de Tokyo de París a principis d'aquest any, pren com a punt de partida històric l'Algèria post-colonial i la converteix en escenari d'una pel·lícula digital, una sèrie fotogràfica i una serigrafia titulada L'Arxipèlag

Aquestes obres, com dèiem, recorden l'Algèria d'entre els anys 1962 i 1972, quan el nou estat independent es va convertir en seu de moviments d'alliberament de mig món i la seva capital servia de refugi a col·lectius que anaven dels Panteres Negres nord-americans al Congrés Nacional Africà de Nelson Mandela.

Com es transmet la història i, de quina manera la poesia determina la manera com veiem o pensem en utopies com les que plantejaven aquests moviments revolucionaris? Aquest és el tema de les obres que veureu, començant per un film en el qual dos joves algerians (a la foto) revisiten la història d'aquests moviments mitjançant les imatges i el llenguatge, en una reflexió en clau artística sobre el passat i els seus ressons.

A més del film, un seguit de fotografies ens mostren tot d'espais desocupats i abandonats, avui oficines desertes i fantasmals, ahir seu de moviments i utopies que, des de la capital d'Algèria, es plantejaven canviar el món. Finalment, la serigrafia L'Arxipèlag mostra un mapa d’Alger fet a partir de la distribució de les seus dels moviments d’alliberament per la ciutat. 

Veniu a conéixer el món creatiu de l'artista franco-marroquina Bouchra Khalili a l'exposició Foreign Office, que estarà a la ADN Galeria (Enric Granados, 49) fins al 9 de novembre. Entrada lliure.

 

 

Data de publicació: Dimecres, 07 Octubre 2015
  • Comparteix