Tornar

Una App per atrapar el mosquit tigre

L'aplicació Tigatrapp permetrà als ciutadans participar en l'estudi de la dispersió del mosquit tigre i crear el primer mapa web participatiu de mosquit tigre de Catalunya.

Aquest estiu especialment fresc ha fet que, afortunadament, no hi hagi fins ara tanta presència de mosquit tigre. Però en els últims dies el mosquit tigre (Aedes albopictus) ja ha estat detectat a més indrets. A Catalunya, va ser vist per primer cop a Sant Cugat del Vallès al 2004. Des de llavors s’ha estès a molts municipis i recentment ha arribat a València, les Illes balears i Múrcia. Però com que principalment viu en llocs privats (cases, jardins, balcons, etc.), és molt complicat fer-ne un seguiment i control per part de l’administració pública. Tigatrapp permet que aquesta tasca, tradicionalment delegada als serveis tècnics de l’administració i als científics, pugui ser compartida per la ciutadania.

L’aplicació, desenvolupada pel grup de recerca MoveLab del Centre d’Estudis Avançats de Blanes del CSIC per a mòbil i tauleta Android, permet que els ciutadans recullin dades cada cop que veuen un mosquit tigre. Com que l’aplicació registra la posició, el sistema permet fer un mapa de presència del mosquit tigre aquest estiu i participar en l’estudi de la seva dispersió.

Tigatrapp forma part del projecte Atrapa el Tigre!, creat inicialment per a què els estudiants de primària de més de 200 escoles de la província de Girona puguessin participar, amb les seves famílies, en el seguiment d’aquest mosquit a través de la telefonia mòbil intel·ligent. Ara, però, la participació està oberta a altres ciutadans de Catalunya. Per fer-ho, cal enviar un correu a info@atrapaeltigre.com, des del qual es facilitarà una contrasenya i les instruccions de descàrrega de l’aplicació.

El mosquit tigre és una espècie invasora que prové del sud-est asiàtic i habita en zones urbanes. És un potencial transmissor de malalties víriques tropicals (com ara el Dengue) i és molt molest per les seves agressives picades. Amb l'App es poden registrar els viatges dels participants, per tenir així un mapa de mobilitat humana i poder comparar-lo després amb la dispersió del mosquit tigre. Les dades que es recullen són enviades a un servidor del CSIC, i reben tècniques d’encriptament per protegir la privacitat dels participants. Finalment, de manera automàtica, són compartides a la web del projecte.

Més informació: Atrapa el tigre!

 

Data de publicació: Dilluns, 22 juliol 2013
  • Comparteix