Tornar

Un ordinador en cada cèl·lula viva

Les cèl·lules vives calculen i funcionen com els aparells electrònics. Ens ho explicarà el Dr.Dennis Bray, el 29 d'octubre, al CCCB

La xerrada forma part del cicle "Ciència Fàcil" organitzat pel Centre de Regulació Genòmica(CRG) i tindrà lloc el dimarts 29 d'Octubre de 2013 a les 19:00h a la Sala Mirador del CCCB (Montalegre 5, Barcelona).

Com s’ho fan els organismes unicel·lulars, per exemple les amebes, per viure de forma tan sofisticada? Com poden caçar preses vives, respondre als estímuls de la llum, el so i l'olor, o realitzar una sèrie de seqüències de moviments complexes , quan en realitat no disposes de cap sistema nerviós? Ho poden fer perquè les cèl·lules vives calculen i funcionen de la mateixa manera com ho fan els aparells electrònics però amb propietats úniques.

Les unitats de computació de la vida són les seves molècules gegants (sobretot proteïnes) que actuen com interruptors en miniatura o transistors que guien els processos bioquímics d’una cèl·lula d’una forma o d’una altra. Enllaçant xarxes enormes amb múltiples components, les cèl·lules realitzen operacions lògiques de forma continua que són la base de totes les propietats que diferencien els sistemes vius. Els complexos de proteïnes, igual com ho fan els microxips, actuen en l’ADN per encendre o apagar els gens a cada cèl·lula – executant així programes de desenvolupament. Aquesta maquinària feta de proteïnes és la base per a les contraccions dels nostres músculs i per  l’emocionant plasticitat i capacitat d’emmagatzemar en la memòria del cervell humà... la llavor del nostre pensament i el sentit d’un mateix. 

El Dr.Dennis Bray del Departament de Fisiologia, Desenvolupament i Neurociències a la Universitat de Cambridge presentarà i discutirà aquests temes amb el públic assistent. 

Aforament limitat a 90 persones. Es prega confirmació d'assistència a comunciacio@crg.eu. La xerrada serà en Anglès i hi haurà servei de traducció simultània. 

 

 

Data de publicació: Dissabte, 12 Octubre 2013
  • Comparteix