Tornar

Teràpies de Cine

Quin paper juga el coneixement científic i mèdic al cinema? I el cinema en la generació, circulació i gestió d'aquest coneixement?

A l’abril, tots els dimarts a la tarda (a excepció del 23) l’Ateneu Barcelonès i el Centre d’Història de la Ciència (CEHIC-UAB) ens conviden a ‘Teràpies de Cinema. II cicle de cine, ciència i medicina’, un cicle que vol explorar com el cinema reflexiona sobre la ciència i la salut i com contribueix als processos de construcció d'aquest coneixement.

Totes les sessions són gratuïtes i començaran a les 19.30h a la Sala Oriol Bohigas de l’Ateneu Barcelonès (C/ Canuda, 6).

1. Presentació del cicle: la fascinació de la por
Dimarts 2 d'abril 19,30 h
Ponent / moderador: Carlos Tabernero (CEHIC)
Ansiktet (El rostre) d' Ingmar Bergman, 1958, 100 minuts.

Ansiktet (Ingmar Bergman, 1958), és una invitació a explorar, des d'un punt de vista històric, les complexes relacions entre el cinema i els processos de generació i gestió de coneixement científic-mèdic.

2. Històries d'àtoms
Dimarts 9 d'abril 19,30 h
Ponent / moderador: Xavier Roqué (CEHIC)
A is for Atom (Carl Urbà, 1953) i The war game (Peter Watkins, 1965)

A is for Atom (Carl Urbà, 1953) i The war game (Peter Watkins, 1965), són dues pel · lícules pràcticament desconegudes per al gran públic. No obstant això, i sobretot amb la possibilitat de veure-les conjuntament, ens ofereixen la possibilitat d'endinsar-nos en els complicats i sovint contradictoris mecanismes de construcció cultural de la física nuclear a mitjans del segle passat.

3. La màquina de la fi del món
Dimarts 16 d'abril 19,30 h
Ponent / moderador: Agustí Nieto (CEHIC)
Dr Strangelove or: how I learned to stop worrying and love the bomb (Doctor Strangelove) de Stanley Kubrick, 1964, 93 minuts.

Dr Strangelove
(Stanley Kubrick, 1964), situada al punt àlgid de la guerra freda al segle XX, ens convida a reflexionar críticament sobre les nostres relacions de fascinació i terror amb la tecnologia i, en clau de sàtira, sobre algunes de les seves implicacions socioculturals.

[El 23 d'abril no hi ha acte, a causa de la diada de Sant Jordi]

4. Benvinguts a teràpia

Ponent / moderador: Fernando Vidal (CEHIC)
The man with two brains (Carl Reiner, 1983, 93 minuts)
Dimarts, abril 30, 19,30 h

A The man with two brains, Carl Reiner planteja un viatge al fons de la condició humana a través d'una forma molt particular, i no poc estesa, d'entendre el cervell a nivell biològic i fisiològic, així com les metàfores que aquesta entesa genera.

Cicle coordinat per Carlos Tabernero (CEHIC) i Michele Catanzaro / Francesc Solà (Ateneu Barcelonès).

Més informació: ARBAN/Centre d'Història de la Ciència

Data de publicació: Dimarts, 02 Abril 2013
  • Comparteix